Tänkte du baka något gott men inser att du har slut på smör? Inga problem! Vi tipsar om bakverken du kan baka utan smör och vad du kan byta ut smöret mot i dina favoritrecept.
I de flesta fall, som för bullar, småkakor, pajer, går det bra att byta ut smör mot bredbara matfettsblandningar med en fetthalt över 60 % (som ICA smör & raps eller bregott). Tänk bara på att om du bakar småkakor att de kan flyta ut lite mer ju mindre smör och mer olja det är i matfettsblandningen.
Många mjuka kakor kan du baka med en neutral, smaklös matolja, till exempel solros- eller rapsolja. Ju ljusare olja desto mer neutral är den i smaken. För småkakor och pajer behöver du tillsätta matfett som stelnar, det går inte att baka på olja. Trist men så är det tyvärr.
Margarin och mjölkfritt smör går inte att bryna. I de flesta andra fall (bullar, småkakor, pajer) går det bra att använda margarin i stället för smör i bakverk och matlagning, det handlar mycket om en smakfråga.
Du kan använda laktosfritt smör på precis samma sätt som "vanligt" smör.
Säg att du vill baka med osaltat smör men du har bara saltat - det spelar ingen roll! I bakning hemma kan du använda saltat eller osaltat smör. Mängden salt är så liten att det har ingen påverkan på smak eller konsistens. Det är mer avgörande när man bakar på ett kondis/bageri där mängderna är mycket större och saltet kan ha påverkan på både smak och konsistens på slutresultatet.
En saftig mjuk kaka med havredryck och olja i stället för mejeriprodukter. Det behövs heller inga ägg – kakan blir luftig och fin ändå. Helt enkelt en vegansk päronkaka som inte kommer att göra någon besviken! Variera fyllningen efter smak och säsong.
Päronkaka med kardemummaMorotskakan är en riktig kakklassiker och given favorit till eftermiddagskaffet. En vällagad morotskaka med en perfekt glasyr av färskost, smör, florsocker och citronjuice bakar du faktiskt själv hur enkelt som helst!
MorotskakaBaka en saftig rödbetskaka till fikat! Kakan görs med rivna rödbetor i smeten. På toppen av den mjuka rödbetskakan breds en magisk färskostfrosting med citron som också får smak och vacker färg av rödbetsjuice.
Rödbetskaka med frostingRulltårta till kaffet är en klassiker. Ingredienserna som behövs finns ofta hemma, den är enkel att baka och går att smaksätta med det mesta. Sylt som fyllning är vanligast, men lemon curd är också en god kakfyllning.
RulltårtaEn efterrättspizza som får det att vattnas i munnen. Med färdig pizzadeg går chokladpizzan supersnabbt att baka! Bara att toppa med färskost, riven vit choklad och hallon, och skjutsa in i ugnen. Toppa med pistagenötter och mynta vid servering, och glöm inte att ringla över honung!
Hallon- och pistagepizza med vit chokladPäronflarn är en ljuvlig och enkel dessert på smördeg och päron smaksatt med mandelmassa, kardemumma och citron. Denna efterrätt är lätt att göra utan gluten genom att välja en glutenfri smördeg. Servera det nygräddade flarnet med lättvispad grädde eller glass och njut!
Päronflarn med citron och mandelmassaPavlova är en luftig dessert som passar perfekt till fest. Den här somriga pavlovan med rosenvatten har en underbar topping med färska jordgubbar och jordgubbssås.
Somrig pavlova med jordgubbar och rosorBaka en syrlig vegansk cheesecake med smak av mojito! Denna helt otroliga frysta cheesecake är smaksatt med lime och mynta och för tankarna till sommaren. Toppas med passionsfrukt vid servering.
Fryst mojito cheesecakeSugen på ett nyttigare bananbröd till fikat? Gör en saftig, glutenfri banankaka med choklad och bananer som enda sötning. Perfekt när du har mogna bananer över!
Glutenfri banankaka med chokladHar du testat att baka med grönsaker? Denna morots- och zucchinikaka blir snabbt en ny favorit på fikabordet, smaksatt med lime och kanel och toppad med en ljuvlig kräm gjord på lime, färskost och florsocker.
Morots- och zucchinikakaDet spelar faktiskt ingen roll för du kan använda andra bra grejer istället för ströbröd.
Ska du baka och upptäcker att vaniljsockret är slut? Här tipsar vi om bra alternativ!
Ska du baka bullar men mjölken är slut? Då kan vi tipsa om annat att använda istället.
Låt oss guida dig i hur du får ut mest av smörets unika arom och ge dig smaskiga recept!
Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Vi reder ut skillnaden mellan smör, olja och margarin och lär oss mer om matfetter.
Vi hjälper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. Häng med!