Vad kan man byta ut smör mot?
Tänkte du baka något gott men inser att du har slut på smör? Inga problem! Vi tipsar om bakverken du kan baka utan smör och vad du kan byta ut smöret mot i dina favoritrecept.
Alternativ till smör
Matfettsblandningar
I de flesta fall, som för bullar, småkakor, pajer, går det bra att byta ut smör mot bredbara matfettsblandningar med en fetthalt över 60 % (som ICA smör & raps eller bregott). Tänk bara på att om du bakar småkakor att de kan flyta ut lite mer ju mindre smör och mer olja det är i matfettsblandningen.
Olja
Många mjuka kakor kan du baka med en neutral, smaklös matolja, till exempel solros- eller rapsolja. Ju ljusare olja desto mer neutral är den i smaken. För småkakor och pajer behöver du tillsätta matfett som stelnar, det går inte att baka på olja. Trist men så är det tyvärr.
Margarin
Margarin och mjölkfritt smör går inte att bryna. I de flesta andra fall (bullar, småkakor, pajer) går det bra att använda margarin i stället för smör i bakverk och matlagning, det handlar mycket om en smakfråga.
Laktosfritt smör
Du kan använda laktosfritt smör på precis samma sätt som "vanligt" smör.
Saltat eller osaltat smör - det är frågan
Säg att du vill baka med osaltat smör men du har bara saltat - det spelar ingen roll! I bakning hemma kan du använda saltat eller osaltat smör. Mängden salt är så liten att det har ingen påverkan på smak eller konsistens. Det är mer avgörande när man bakar på ett kondis/bageri där mängderna är mycket större och saltet kan ha påverkan på både smak och konsistens på slutresultatet.
Goda sötsaker utan smör

Päronkaka med kardemumma
En saftig mjuk kaka med havredryck och olja i stället för mejeriprodukter. Det behövs heller inga ägg – kakan blir luftig och fin ändå. Helt enkelt en vegansk päronkaka som inte kommer att göra någon besviken! Variera fyllningen efter smak och säsong.

Morotskaka
Morotskakan är en riktig kakklassiker och given favorit till eftermiddagskaffet. En vällagad morotskaka med en perfekt glasyr av färskost, smör, florsocker och citronjuice bakar du faktiskt själv hur enkelt som helst!

Rödbetskaka med frosting
Baka en saftig rödbetskaka till fikat! Kakan görs med rivna rödbetor i smeten. På toppen av den mjuka rödbetskakan breds en magisk färskostfrosting med citron som också får smak och vacker färg av rödbetsjuice.

Rulltårta
Rulltårta till kaffet är en klassiker. Ingredienserna som behövs finns ofta hemma, den är enkel att baka och går att smaksätta med det mesta. Sylt som fyllning är vanligast, men lemon curd är också en god kakfyllning.

Hallon- och pistagepizza med vit choklad
En efterrättspizza som får det att vattnas i munnen. Med färdig pizzadeg går chokladpizzan supersnabbt att baka! Bara att toppa med färskost, riven vit choklad och hallon, och skjutsa in i ugnen. Toppa med pistagenötter och mynta vid servering, och glöm inte att ringla över honung!

Päronflarn med citron och mandelmassa
Päronflarn är en ljuvlig och enkel dessert på smördeg och päron smaksatt med mandelmassa, kardemumma och citron. Denna efterrätt är lätt att göra utan gluten genom att välja en glutenfri smördeg. Servera det nygräddade flarnet med lättvispad grädde eller glass och njut!

Somrig pavlova med jordgubbar och rosor
Pavlova är en luftig dessert som passar perfekt till fest. Den här somriga pavlovan med rosenvatten har en underbar topping med färska jordgubbar och jordgubbssås.

Fryst mojito cheesecake
Baka en syrlig vegansk cheesecake med smak av mojito! Denna helt otroliga frysta cheesecake är smaksatt med lime och mynta och för tankarna till sommaren. Toppas med passionsfrukt vid servering.

Glutenfri banankaka med choklad
Sugen på ett nyttigare bananbröd till fikat? Gör en saftig, glutenfri banankaka med choklad och bananer som enda sötning. Perfekt när du har mogna bananer över!

Morots- och zucchinikaka
Har du testat att baka med grönsaker? Denna morots- och zucchinikaka blir snabbt en ny favorit på fikabordet, smaksatt med lime och kanel och toppad med en ljuvlig kräm gjord på lime, färskost och florsocker.
Artiklar Visar 1591 stycken
Har du slut på ströbröd?
Det spelar faktiskt ingen roll för du kan använda andra bra grejer istället för ströbröd.
Slut på vaniljsocker?
Ska du baka och upptäcker att vaniljsockret är slut? Här tipsar vi om bra alternativ!
Slut på mjölken?
Ska du baka bullar men mjölken är slut? Då kan vi tipsa om annat att använda istället.
Smör - vispat, brynt och klarat
Låt oss guida dig i hur du får ut mest av smörets unika arom och ge dig smaskiga recept!
Vad kan jag använda istället för vetemjöl?
Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Skillnaden på smör och margarin
Vi hjälper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. Häng med!
Klarifierat smör
Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!