Har du koll på skillnaden mellan smör och margarin? Och när ska man egentligen använda vad? Vi hjälper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. Häng med!
Tips: så kan du
byta ut smör!
Smör är en mejeriprodukt som består av kärnad grädde, för att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt.Till skillnad från margarin är smör konstant i sin fettsammansättning och består av mjölkfett (80 %), vatten och salt. Smör innehåller mycket mättade fettsyror och passar bra till matlagning och bakning.
Huvudingredienserna i margarin är vegetabiliska oljor, mjölk och vatten. Oljorna utvinns genom pressning och förädlas på samma sätt som andra oljor som säljs i matbutiker. Utöver oljor, mjölk, och vatten ingår ingredienser såsom lecitin (E 322), salt, arom och vitamin A och D. Fetthalten för margariner varierar mellan 25 - 80%. Margariner innehåller såväl mättade fettsyror som enkel- och fleromättade fettsyror. Ju fastare konsistens, ju högre innehåll av mättat fett. Margariner passar bra till både matlagning och bakning. När det gäller smörgåsmargariner rekommenderas de att användas just till smörgåsen.
Hur länge smör/margarin håller beror på vad den utsatts för. Värme och ljus förkortar hållbarheten och gör att den härsknar fortare. Smör/margarin förvaras bäst i kylskåpstemperatur, mörkt och i tättslutande förpackning. Vispat smör eller kryddsmör har i och med beredning en kortare hållbarhet.
Kokosfett består till lite drygt 90% av mättade fettsyror, och de dominerade mättade fettsyrorna är laurinsyra och kaprylsyra. Kokosfett kan vara kallpressad, varmpressad eller extraherad/raffinerad. Kokosfett smälter vid ca 25 grader till kokosolja. Kokosfett används främst till bakning.