Bild laddas
Matkunskap!

Vad är skillnaden på smör och margarin?

Har du koll på skillnaden mellan smör och margarin? Och när ska man egentligen använda vad? Vi hjälper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. Häng med!
Tips: så kan du byta ut smör!

  • Vad är smör?

    Smör är en mejeriprodukt som består av kärnad grädde, för att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt.Till skillnad från margarin är smör konstant i sin fettsammansättning och består av mjölkfett (80 %), vatten och salt. Smör innehåller mycket mättade fettsyror och passar bra till matlagning och bakning.

  • Vad är margarin?

    Huvudingredienserna i margarin är vegetabiliska oljor, mjölk och vatten. Oljorna utvinns genom pressning och förädlas på samma sätt som andra oljor som säljs i matbutiker. Utöver oljor, mjölk, och vatten ingår ingredienser såsom lecitin (E 322), salt, arom och vitamin A och D. Fetthalten för margariner varierar mellan 25 - 80%. Margariner innehåller såväl mättade fettsyror som enkel- och fleromättade fettsyror. Ju fastare konsistens, ju högre innehåll av mättat fett. Margariner passar bra till både matlagning och bakning. När det gäller smörgåsmargariner rekommenderas de att användas just till smörgåsen.

  • Hur förvarar man smör och margarin?

    Hur länge smör/margarin håller beror på vad den utsatts för. Värme och ljus förkortar hållbarheten och gör att den härsknar fortare. Smör/margarin förvaras bäst i kylskåpstemperatur, mörkt och i tättslutande förpackning. Vispat smör eller kryddsmör har i och med beredning en kortare hållbarhet.

  • Vad är kokosfett?

    Kokosfett består till lite drygt 90% av mättade fettsyror, och de dominerade mättade fettsyrorna är laurinsyra och kaprylsyra. Kokosfett kan vara kallpressad, varmpressad eller extraherad/raffinerad. Kokosfett smälter vid ca 25 grader till kokosolja. Kokosfett används främst till bakning.

Du kanske också är intresserad av:

Kunskap, tips och recept!

Klarifierat smör

Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!
Bild laddas
Vad får du i dig?

Få koll på näringsdeklarationen

Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Bild laddas
Oemotståndligt!

Goda recept med brynt smör

Här tipsar vi om ett gäng otroligt goda recept med brynt smör av både den matiga och sötare sorten.
Bild laddas
Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!
Bild laddas
Mythbusting

Myter om ägg

Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!
Bild laddas
Energi på menyn

Ladda din kropp med rätt energikällor

Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Bild laddas
För smörälskaren

Vispat smör

Här visar vi i några enkla steg hur du gör eget vispat smör.
Bild laddas
Byta ut

Vad kan jag byta ut smör mot?

Vi tipsar om bakverk du kan baka utan smör och vad du kan byta ut smöret i dina recept mot
Bild laddas
Ät dig hälsosam!

Mat som sänker blodtrycket

Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Bild laddas