Matkunskap!

Vad är skillnaden på smör och margarin?

Har du koll på skillnaden mellan smör och margarin? Och när ska man egentligen använda vad? Vi hjälper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. Häng med!
Tips: så kan du byta ut smör!

 • Vad är smör?

  Smör är en mejeriprodukt som består av kärnad grädde, för att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt.Till skillnad från margarin är smör konstant i sin fettsammansättning och består av mjölkfett (80 %), vatten och salt. Smör innehåller mycket mättade fettsyror och passar bra till matlagning och bakning.

 • Vad är margarin?

  Huvudingredienserna i margarin är vegetabiliska oljor, mjölk och vatten. Oljorna utvinns genom pressning och förädlas på samma sätt som andra oljor som säljs i matbutiker. Utöver oljor, mjölk, och vatten ingår ingredienser såsom lecitin (E 322), salt, arom och vitamin A och D. Fetthalten för margariner varierar mellan 25 - 80%. Margariner innehåller såväl mättade fettsyror som enkel- och fleromättade fettsyror. Ju fastare konsistens, ju högre innehåll av mättat fett. Margariner passar bra till både matlagning och bakning. När det gäller smörgåsmargariner rekommenderas de att användas just till smörgåsen.

 • Hur förvarar man smör och margarin?

  Hur länge smör/margarin håller beror på vad den utsatts för. Värme och ljus förkortar hållbarheten och gör att den härsknar fortare. Smör/margarin förvaras bäst i kylskåpstemperatur, mörkt och i tättslutande förpackning. Vispat smör eller kryddsmör har i och med beredning en kortare hållbarhet.

 • Vad är kokosfett?

  Kokosfett består till lite drygt 90% av mättade fettsyror, och de dominerade mättade fettsyrorna är laurinsyra och kaprylsyra. Kokosfett kan vara kallpressad, varmpressad eller extraherad/raffinerad. Kokosfett smälter vid ca 25 grader till kokosolja. Kokosfett används främst till bakning.

Artiklar (1528)

Kunskap, tips och recept!

Klarifierat smör

Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!

Oemotståndligt!

Goda recept med brynt smör

Här tipsar vi om ett gäng otroligt goda recept med brynt smör av både den matiga och sötare sorten.

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!

Mythbusting

Myter om ägg

Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!

För smörälskaren

Vispat smör

Här visar vi i några enkla steg hur du gör eget vispat smör.

Mindre hormonkaos!

Mat för hormonbalans

Genom att bli medvetna om hur mat påverkar kvinnors hormonella balans kan vi förbättra måendet för hälften av befolkningen. Ledorden stavas goda fetter och tillräckligt med protein.