Skillnaden pÄ smör och margarin
Vi hjÀlper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. HÀng med!
Klarifierat, skirat, klarat smör - kÀrt barn har mÄnga namn. Utbudet av olika smör samt smör & rapsoljaprodukter har vuxit den senaste tiden. Kanske Àr du nyfiken pÄ klarifierat smör och vad du kan anvÀnda det till? DÄ har du hittat rÀtt!
Tips: lÀr dig Ànnu mer i vÄr smörskola!
Klarifierat smör är samma sak som klarnat smör, Ghee och skirat smör. Vid klarning av smör kokas bort vattnet i smöret så att proteinet separeras och smöret får en fetthalt på 100 procent. Då blir en gyllene smörojla kvar som ger en nötig smak.
Klarifierat smör kan hålla upp till ett år om du är noga med att hålla burken väl försluten och endast använda rena redskap till den. Du kan med fördel förvara det klarifierade smöret i rumstemperatur, eller åtminstone ställa ut burken ur kylen innan användning, då den hårdnar ordentligt när den är kall.
Klarifierat smör tål hög värme vid stekning och bränner inte. Vilket innebär att det ger en bra stekyta, framförallt om man snabbt vill ge köttet en fin yta på hög värme.
Klarifierat smör är utmärkt att fritera i, man friterar då vid något lägre temperatur (140 grader) än olja (160-180 grader). Det ger bra smak men håller sig inte frasigt/krispigt lika länge som olja - så fritera à la minute, precis innan servering.
Att skira sitt eget smör tar lite tid, det ska smältas på låg temperatur och man får inte röra i kastrullen. Sedan ska man försiktigt separera fettfasen från mjölkproteinfasen. Som tur är går det att köpa det klarifierade smöret!
Klarifierat smör är perfekt för emulsionsås som du här får recepttips på. Självklart får du även receptet till Ghee - klarifierat smör.
Ghee Àr rent smörfett, alltsÄ klarat smör. Vanligt smör fÄr lÄngsamt smÀlta pÄ svag vÀrme tills all vÀtska kokat bort. Ghee har en aromatiskt nötig smak och kan anvÀndas precis som matfett till stekning, bakning, fritering eller som pÄlÀgg.
GheeKlassisk bearnaisesÄs som Àr underbart god. I det hÀr receptet Àr momenten nÄgot förenklade sÄ du snabbt fÄr ihop din favoritsÄs. Extra god smak fÄr du pÄ bearnaisen nÀr du anvÀnder estragon, hackad dragon i vinÀger. Smaka av med worchestersÄs, tabasco, salt och vinÀger tills du nÄr perfektion.
Snabb bearnaiseEn hĂ€rligt tjock och blank citronsmörsĂ„s som passar utmĂ€rkt till fisk, skaldjur och lamm. Den hĂ€r goda emulsionssĂ„sen fĂ„r en syrlig friskhet frĂ„n citron â ringla över sparris sĂ„ har du en fantastiskt vĂ„rig förrĂ€tt som smĂ€lter i munnen.
CitronsmörsÄsHollandaisesÄs Àr Ànnu en klassiker nÀr det vankas fisk pÄ grillen. Eller varför inte till en Egg Benedict pÄ den mysiga sommarbrunchen? I receptet nedan tillagar du din egen frÄn grunden och Àr vÀgen till den perfekta sÄsen, som Àr mödan vÀrd.
Hemmagjord HollandaisesÄsVi hjÀlper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. HÀng med!
HÀr tipsar vi om ett gÀng otroligt goda recept med brynt smör av bÄde den matiga och sötare sorten.
LÄt oss guida dig i hur du fÄr ut mest av smörets unika arom och ge dig smaskiga recept!
Vi tipsar om bakverk du kan baka utan smör och vad du kan byta ut smöret i dina recept mot
I den hĂ€r artikeln hittar du allt du behöver veta om hur du lagar mat i airfryer. Vi svarar pĂ„ frĂ„gor som: Kan man laga all mat i airfryer? Vad blir godast i airfryer? Ăr det billigare att laga mat i airfryer? Vi listar Ă€ven vĂ„ra bĂ€sta airfryer recept dĂ€r flera av dem Ă€r bĂ„de enkla och snabba att laga.
Vad Àr det som gnisslar, Àr ostigt och som passar perfekt pÄ grillen? Grillost sÄklart. HÀr tipsar vi om oförskÀmt goda recept med grillost.