Kunskap, tips och recept!

Klarifierat smör

Klarifierat, skirat, klarat smör - kärt barn har många namn. Utbudet av olika smör samt smör & rapsoljaprodukter har vuxit den senaste tiden. Kanske är du nyfiken på klarifierat smör och vad du kan använda det till? Då har du hittat rätt!
Tips: lär dig ännu mer i vår smörskola!

Fördelar med klarifierat smör

Klarifierat smör är samma sak som klarnat smör, Ghee och skirat smör. Vid klarning av smör kokas bort vattnet i smöret så att proteinet separeras och smöret får en fetthalt på 100 procent. Då blir en gyllene smörojla kvar som ger en nötig smak. 

 • Klarifierat smör har lång hållbarhet

  Klarifierat smör kan hålla upp till ett år om du är noga med att hålla burken väl försluten och endast använda rena redskap till den. Du kan med fördel förvara det klarifierade smöret i rumstemperatur, eller åtminstone ställa ut burken ur kylen innan användning, då den hårdnar ordentligt när den är kall.

 • Klarifierat smör tål höga temperaturer

  Klarifierat smör tål hög värme vid stekning och bränner inte. Vilket innebär att det ger en bra stekyta, framförallt om man snabbt vill ge köttet en fin yta på hög värme.

 • Bra att fritera i klarifierat smör

  Klarifierat smör är utmärkt att fritera i, man friterar då vid något lägre temperatur (140 grader) än olja (160-180 grader). Det ger bra smak men håller sig inte frasigt/krispigt lika länge som olja - så fritera à la minute, precis innan servering.
   

 • Köpa klarifierat smör

  Att skira sitt eget smör tar lite tid, det ska smältas på låg temperatur och man får inte röra i kastrullen. Sedan ska man försiktigt separera fettfasen från mjölkproteinfasen. Som tur är går det att köpa det klarifierade smöret!

 • Perfekt till raggmunk

  Det är toppen att använda då man ska steka något länge som till exempel rårakor, raggmunk eller rösti. Det passar även till bakning, som pålägg eller till och med i kaffet(!).

Recept med klarifierat smör

Klarifierat smör är perfekt för emulsionsås som du här får recepttips på. Självklart får du även receptet till Ghee - klarifierat smör.

 1. Ghee

  1. Ghee

  Betyg 4.8 av 5.
  32 personer har röstat
  Receptet har 9 kommentarer.

  Ghee är rent smörfett, alltså klarat smör. Vanligt smör får långsamt smälta på svag värme tills all vätska kokat bort. Ghee har en aromatiskt nötig smak och kan användas precis som matfett till stekning, bakning, fritering eller som pålägg.

  Ghee
 2. Snabb bearnaise

  2. Snabb bearnaise

  Betyg 2.8 av 5.
  143 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Klassisk bearnaisesås som är underbart god. I det här receptet är momenten något förenklade så du snabbt får ihop din favoritsås. Extra god smak får du på bearnaisen när du använder estragon, hackad dragon i vinäger. Smaka av med worchestersås, tabasco, salt och vinäger tills du når perfektion.

  Snabb bearnaise
 3. Citronsmörsås

  3. Citronsmörsås

  Betyg 2.6 av 5.
  25 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En härligt tjock och blank citronsmörsås som passar utmärkt till fisk, skaldjur och lamm. Den här goda emulsionssåsen får en syrlig friskhet från citron – ringla över sparris så har du en fantastiskt vårig förrätt som smälter i munnen.

  Citronsmörsås
 4. Hemmagjord Hollandaisesås

  4. Hemmagjord Hollandaisesås

  Betyg 3.7 av 5.
  85 personer har röstat
  Receptet har 12 kommentarer.

  Hollandaisesås är ännu en klassiker när det vankas fisk på grillen. Eller varför inte till en Egg Benedict på den mysiga sommarbrunchen? I receptet nedan tillagar du din egen från grunden och är vägen till den perfekta såsen, som är mödan värd.

  Hemmagjord Hollandaisesås

Artiklar (1541)

Oemotståndligt!

Goda recept med brynt smör

Här tipsar vi om ett gäng otroligt goda recept med brynt smör av både den matiga och sötare sorten.

För smörälskaren

Vispat smör

Här visar vi i några enkla steg hur du gör eget vispat smör.

Matskola

Fritera

Lär dig fritera pommes frites med videon från vår matskola.

Fritera med varmluft!

Laga mat i airfryer

I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om hur du lagar mat i airfryer. Vi svarar på frågor som: Kan man laga all mat i airfryer? Vad blir godast i airfryer? Är det billigare att laga mat i airfryer? Vi listar även våra bästa airfryer recept där flera av dem är både enkla och snabba att laga.

Gott med ost!

Goda recept med grillost

Vad är det som gnisslar, är ostigt och som passar perfekt på grillen? Grillost såklart. Här tipsar vi om oförskämt goda recept med grillost.