Klarifierat, skirat, klarat smör - kärt barn har många namn. Utbudet av olika smör samt smör & rapsoljaprodukter har vuxit den senaste tiden. Kanske är du nyfiken på klarifierat smör och vad du kan använda det till? Då har du hittat rätt!
Tips: lär dig ännu mer i vår
smörskola!
Klarifierat smör är samma sak som klarnat smör, Ghee och skirat smör. Vid klarning av smör kokas bort vattnet i smöret så att proteinet separeras och smöret får en fetthalt på 100 procent. Då blir en gyllene smörojla kvar som ger en nötig smak.
Klarifierat smör kan hålla upp till ett år om du är noga med att hålla burken väl försluten och endast använda rena redskap till den. Du kan med fördel förvara det klarifierade smöret i rumstemperatur, eller åtminstone ställa ut burken ur kylen innan användning, då den hårdnar ordentligt när den är kall.
Klarifierat smör tål hög värme vid stekning och bränner inte. Vilket innebär att det ger en bra stekyta, framförallt om man snabbt vill ge köttet en fin yta på hög värme.
Klarifierat smör är utmärkt att fritera i, man friterar då vid något lägre temperatur (140 grader) än olja (160-180 grader). Det ger bra smak men håller sig inte frasigt/krispigt lika länge som olja - så fritera à la minute, precis innan servering.
Att skira sitt eget smör tar lite tid, det ska smältas på låg temperatur och man får inte röra i kastrullen. Sedan ska man försiktigt separera fettfasen från mjölkproteinfasen. Som tur är går det att köpa det klarifierade smöret!
Klarifierat smör är perfekt för emulsionsås som du här får recepttips på. Självklart får du även receptet till Ghee - klarifierat smör.