Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Morots- och zucchinikaka

Har du testat att baka med grönsaker? Denna morots- och zucchinikaka blir snabbt en ny favorit på fikabordet, smaksatt med lime och kanel och toppad med en ljuvlig kräm gjord på lime, färskost och florsocker.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C. Tryck ner ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
  2. Krama ut vätska ur zucchinin. Blanda de rivna grönsakerna med olja och limeskal i en bunke. 
  3. Mixa rörsocker till ett fint pulver i en matberedare. Vispa socker och ägg i en bunke tills det
 är luftigt och pösigt.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en annan bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet med en slickepott.
  5. Vänd ner grönsakerna försiktigt så att så mycket luft som möjligt behålls i smeten. Häll smeten i formen. 
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är genomgräddad – känn efter i mitten med en sticka. Ta ut kakan och låt svalna helt. 
  7. Färskostkräm: Vispa färskost, florsocker, hälften av limeskalet och limejuicen med elvisp. Bred ut krämen på den kalla kakan och strö över resterande limeskal.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri färskost.
Gör mjölkprotein: byt färskost mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Receptet kommer från boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga av My Feldt.

Näringsvärdet är beräknat per bit på 10 bitar.

Ingredienser

Portioner: 10-12
  • 140 g grovriven zucchini
  • 140 g grovriven morot
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk finrivet limeskal
  • 270 g mixat rörsocker alt florsocker (270 g motsvarar 4 1/2 dl)
  • 4 små ägg (4 små ägg motsvarar ca 200 g)
  • 210 g siktat dinkel- eller vetemjöl (210 g motsvarar 3 1/2 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 tsk flingsalt
Färskostkräm med lime
  • 200 g färskost
  • 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk finrivet limeskal
  • 1/2 tsk färskpressad limejuice
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1539 kJ / 368 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer