Byta ut

Vad kan jag använda istället för vetemjöl?

Är du hemma och extremt baksugen, men står och stirrar in i skafferiet och upptäcker att vetemjölet är slut? Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjöl.

Alternativ till vetemjöl

En himla bra grej med vetemjöl är att du kan byta ut 25 procent av det mjölet till andra mjölsorter som innehåller gluten. Här går vi igenom hur du ska tänka kring andra sorters mjöl när du får lust att testa något annat än det vanliga vetemjölet. 

 1. 1. Rågmjöl

  När det kommer till rågmjöl så ska du tänka på att bröd bakat på enbart rågmjöl blir kompakt och inte lika luftigt som bröd bakat på bara vetemjöl.

  Att tänka på: Det är skillnad på rågsikt och rågmjöl. Rågsikt är rågmjöl blandat med vetemjöl och rågmjöl är gjort på bara råg. Det finns både fin och grovmalen rågmjöl.

 2. 2. Skrädmjöl

  Skrädmjöl görs av rostad havre och kan innehålla spår av gluten om det inte är gjort på ren havre. Skrädmjölet gör så att brödet blir smuligt så tillsätt bara lite av den sorten. För annars är risken stor att du får ett episkt smuligt bröd.

 3. 3. Glutenfria mjölsorter

  När du ska baka glutenfritt bröd är det alltid bäst att välja recept som helt är utformade för just glutenfritt.

 4. 4. Ett sista tips

  Om du vill få lite extra fibrer i brödet kan du välja att ha i lite fullkornsmjöl. Även dinkelmjöl och grahamsmjöl är utmärkta mjölsorter att lägga till i en bröddeg!

  Mjöl kan bli hårt packat under transport. Det bästa är alltid att väga mjölet för bästa resultat. Saknar du en våg så kan du till exempel hälla upp mjöl i en bunke och sedan måtta därifrån med ett decilitermått. Slå aldrig decilitermåttet mot bordet för att ”jämna till” måttet för då packar du ihop mjölet igen, skala lite lätt och försiktigt sidledes om du behöver se hur mycket mjöl det är i måttet.

Goda grejer utan vetemjöl

Drömtårta

Drömtårta

Betyg 3.7 av 5.
596 personer har röstat
Receptet har 21 kommentarer.

En klassisk drömtårta med krämig smörkrämsfyllning och intensiv kakaosmak. Väldigt enkel glutenfri rulltårta att göra och vacker att servera.

Drömtårta
Filmjölksbröd med bovetemjöl

Filmjölksbröd med bovetemjöl

Betyg 4.5 av 5.
90 personer har röstat
Receptet har 46 kommentarer.

Oj vad vi älskar filmjölkslimpa. Söta till brödet med lite torkade fikon och krispa till det med hackade hasselnötter - Mums!

Filmjölksbröd med bovetemjöl
Lätt lantbröd

Lätt lantbröd

Betyg 4.4 av 5.
918 personer har röstat
Receptet har 163 kommentarer.

Med detta standardrecept kan du enkelt baka ditt egna lantbröd. Jättegott att bara äta som det är, servera till soppa eller göra varma mackor av. Byt gärna ut lite av vetemjölet till ett grövre mjöl om du så önskar.

Lätt lantbröd
Fröknäcke

Fröknäcke

Betyg 4.5 av 5.
1830 personer har röstat
Receptet har 343 kommentarer.

Det är enkelt att baka, det är glutenfritt och du kan toppa brödet med vilket gott pålägg du vill. Allt passar och det är löjligt gott!

Fröknäcke
Saftig harisikaka med mannagryn

Saftig harisikaka med mannagryn

Betyg 3.2 av 5.
9 personer har röstat
Receptet har 4 kommentarer.

Harrissakaka är en orientalisk mannagrynskaka och delikatess i Mellanöstern. Den saftiga kakan är enkel att göra och blir ett härligt tillskott på fikabordet eller som efterrätt tillsammans med färska bär och en klick tjock yoghurt.

Saftig harisikaka med mannagryn

Artiklar (1545)

Byta ut

Slut på mjölken?

Ska du baka bullar men mjölken är slut? Då kan vi tipsa om annat att använda istället.

Byt ut

Slut på smör?

Vi tipsar om godsaker att baka utan smör, och vad du kan ersätta smöret med

Baka nyttigt

Det hälsosamma mjölet

Vilka mjölsorter ska man välja och vilka bör man dra ner på? Vi dyker ner i mjölpåsen!

Byta ut

Slut på sirap hemma?

Då behöver du inte få panik för man kan faktiskt ersätta sirap med exempelvis honung.