Är du hemma och extremt baksugen, men står och stirrar in i skafferiet och upptäcker att vetemjölet är slut? Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjöl.
En himla bra grej med vetemjöl är att du kan byta ut 25 procent av det mjölet till andra mjölsorter som innehåller gluten. Här går vi igenom hur du ska tänka kring andra sorters mjöl när du får lust att testa något annat än det vanliga vetemjölet.
När det kommer till rågmjöl så ska du tänka på att bröd bakat på enbart rågmjöl blir kompakt och inte lika luftigt som bröd bakat på bara vetemjöl.
Att tänka på: Det är skillnad på rågsikt och rågmjöl. Rågsikt är rågmjöl blandat med vetemjöl och rågmjöl är gjort på bara råg. Det finns både fin och grovmalen rågmjöl.
Skrädmjöl görs av rostad havre och kan innehålla spår av gluten om det inte är gjort på ren havre. Skrädmjölet gör så att brödet blir smuligt så tillsätt bara lite av den sorten. För annars är risken stor att du får ett episkt smuligt bröd.
När du ska baka glutenfritt bröd är det alltid bäst att välja recept som helt är utformade för just glutenfritt.
Om du vill få lite extra fibrer i brödet kan du välja att ha i lite fullkornsmjöl. Även dinkelmjöl och grahamsmjöl är utmärkta mjölsorter att lägga till i en bröddeg!
Mjöl kan bli hårt packat under transport. Det bästa är alltid att väga mjölet för bästa resultat. Saknar du en våg så kan du till exempel hälla upp mjöl i en bunke och sedan måtta därifrån med ett decilitermått. Slå aldrig decilitermåttet mot bordet för att ”jämna till” måttet för då packar du ihop mjölet igen, skala lite lätt och försiktigt sidledes om du behöver se hur mycket mjöl det är i måttet.
Oj vad vi älskar filmjölkslimpa. Söta till brödet med lite torkade fikon och krispa till det med hackade hasselnötter - Mums!
Det är enkelt att baka, det är glutenfritt och du kan toppa brödet med vilket gott pålägg du vill. Allt passar och det är löjligt gott!