Om du vill baka något med vaniljsocker men inser att just den lilla ingrediensen är slut så går det att lösa. Här tipsar vi om vad du kan använda istället.
Det går bra att byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver (mald vaniljstång) eller vaniljpasta. Det går också bra att skrapa ur fröerna ur en vaniljstång. Om du ska göra vaniljkräm, vaniljsås, glass eller pannacotta så blir det godast att använda riktig vaniljstång.
Nu kanske du tror att vaniljarom består av riktig vanilj men si du det gör det inte. Vaniljarom är arom utvunnen av en vaniljböna.
Vanillinsocker är inte samma sak som vaniljsocker. Det är socker, potatisstärkelse och arom (arom som smakar vanilj).
Du kan också göra eget vaniljsocker. Om du känner dig modig så kan du även göra vaniljsocker av ”gamla använda” vaniljstänger. När du kokar vaniljkräm/sås/pannacotta mm, ta upp stången, skölj av den noga i kallt vatten och låt torka helt. Nu är det bara att börja göra sockret.
Gör eget vaniljsocker! Det enda du behöver är strösocker och vaniljstång. Du smaksätter enkelt sockret med vaniljstången genom att mixa dem tillsammans. Förvara i burk och ta fram vid behov.
VaniljsockerSka du baka bullar men mjölken är slut? Då kan vi tipsa om annat att använda istället.
Ska du baka men har upptäckt att mjölet är slut? Vi tipsar om vad du kan baka med istället.
Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Det spelar ingen roll, för du kan byta ut ströbrödet mot riven kokos, mandelmjöl och annat
Då behöver du inte få panik för man kan faktiskt ersätta sirap med exempelvis honung.
Här tipsar vi om sockriga alternativ till det vanliga strösockret.
Vi tipsar om bakverk du kan baka utan smör och vad du kan byta ut smöret i dina recept mot