Bild laddas
Smöriga måsten

Vispat, brynt eller klarat smör

Smör har en förmåga att lyfta fram både smak och doft... Låt vår smörskola guida dig till hur du får ut mest av smörets unika arom och ge dig några smaskiga, smöriga recept när vi ändå är i farten!

Smörskola

En av anledningarna till att smör är så gott är en unik sammansättning av olika fettsyror. Den ger en rund, god arom som får andra smaker att blomma ut. Här är några tips på hur du får ut ännu mer av smörsmaken!

Vispat smör

Vispat smör är den krämiga, fluffiga härligheten som brukar serveras med brödet på restaurang. Det är faktiskt förvånansvärt enkelt att göra själv. Det enda du behöver är smör, en visp och en smula tålamod.

 1. Smält smöret i en kastrull tills det får en gyllenbrun färg.
 2. Sila sedan bort proteinerna som lägger sig i botten av kastrullen. Du kan atningen sila i ett filter eller försiktigt hälla över smöret i ett annat kärl och låta bottensatsen bli kvar.
 3. Låt därefter smöret kallna. Vispa det sedan med elvisp eller för hand tills det blir fluffigt.
 4. Sist av allt tillsätter du lite flingsalt för den goda smakens skull.

Det vispade smöret förhöjer allt ifrån en skiva nygräddat bröd till en grillad entrecôte. Givetvis går det utmärkt att smaksätta smöret med exempelvis persilja, pepparrot eller citron. Prova också att bryna smöret innan du vispar för ännu en smaksensation.

Brynt smör

Ett annat sätt att få aromen i smöret att träda fram är att bryna smöret. När du lagt smör i en stekpanna och låtit det smälta, fortsätter du värma smöret under vispning till 125 °C. Det som händer när du bryner smör är att det uppstår en kemisk reaktion mellan kolhydraterna (mjölksockret) och aminosyrorna (mjölkproteinet). Det kallas för Maillardreaktion, och gör att smöret färgas nötigt brunt och ger en smakpalett med förnimmelse av smörkola.

På franska kallas brynt smör beurre noisette, hasselnötssmör, just för att smaken blir fint nötig. I det franska köket används ofta brynt smör som smakförhöjare till både sött och salt.

Tips!

Smaksätt det brynta smöret med exempelvis timjan, vitlök och citron så kan du använda det som en egen sås till något salt. Eller varför inte ta bakningen till en ny nivå genom att använda det brynta smöret i exempelvis en kladdkaka eller kolabakelse? 

Ghee

Ghee, som heter klarat eller skirat smör på svenska, är smör som långsamt får smälta på svag värme till dess att all vätska kokat bort. Samtidigt bildas en nötbrun bottensatss av protein och mjölksocker som silas bort. Kvar är 100 % gyllene smörolja med en aromatiskt nötig smak. Ghee används mycket i de nordindiska och pakistanska köken, och lyfter fram både starka och varma kryddor - men smakar också  ljuvlig på kroppkakor, grönsaker eller fisk.. Den går också att använda precis som smör - till stekning och bakning. Det påstås att ghee sägs göra underverk för magen och har hälsofrämjande effekter. Du gör enkelt din egen ghee så här:

 1. Smält smöret i en kastrull.
 2. När allt smör smält låter du smöret långsamt sjuda tills all vätska kokat bort.
 3. Det kommer att bildas ett skum på ytan som du försiktigt skummar av medan smöret sjuder.
 4. Samtidigt bildas en brun bottensats (proteinet och mjölksockret) på botten.
 5. När smöret slutat skumma, silar du av bottensatsen i en silduk.
 6. Häll sedan upp din ghee i en ren glasburk och sätt på ett tätslutande lock.

Eftersom alla enzymer kokats bort vid tillagningen av gheen får den en fantastisk hållbarhet. Du lagrar din ghee i rumstemperatur. Och om du är noggrann med att försluta din ghee väl mellan användningarna och använda rena redskap kan den hålla i upp till ett år. 

Här spelar smöret huvudrollen

 • Hemmagjorda croissanter

  161
  14
  Frukostfralla eller sötfika? En fluffig, hembakad croissant är både och! Den här eleganta fransosen ger garanterade pluspoäng när svärföräldrarna kommer på besök. Det tar lite tid men det är värt att göra egna croissanter från grunden.
  Hemmagjorda croissanter
 • Klassiska biskvier

  85
  19
  Chokladbiskvi är mångas favorit i konditoridisken. Ändå är det få som provat att baka egna chokladbiskvier. Testa den här chokladdoppade klassikern med mjuk chokladsmörkräm och seg mandelbotten, som dessutom är naturligt glutenfri.
  Klassiska biskvier
 • Sega kolasnittar med ingefära

  67
  11
  Dessa kolasnittar med ingefära är sådär knapriga och härligt sega som vi vill ha dem. Att de är enkla att baka och rörs ihop på ett nafs gör ju inte saken sämre. Sega kolakakor är kanske snabbaste vägen till njutning.
  Sega kolasnittar med ingefära
 • Vaniljmunkar

  90
  10
  Hemgjorda munkar fyllda med len vaniljkräm – mums! Kavla upp ärmarna och gör världens godaste vaniljmunkar i ditt eget kök – här helt laktosfritt. Och du, att fritera är mycket enklare än du tror.
  Vaniljmunkar
 • Klassiska schackrutor

  123
  6
  Schackrutan är en ohotad mördegsfavorit. Den klassiska småkakan går aldrig ur tiden och uppskattas alltid, både för smaken och det raffinerade mönstrets skull. Dessutom så enkel att baka att det inte finns några ursäkter att låta bli.
  Klassiska schackrutor
Är det någon skillnad på smör och margarin?

Ja, Smör och margarin är två olika saker, som framställs på helt olika sätt. 

Smör är animaliskt, baseras på komjölk och framställs genom att vispa grädde.

Margarin är en vegetabilisk produkt som görs genom att oljor hettas upp och blandas med vatten. Margarin och smör är utbytbara när det gäller bakning, men margarin går inte att klara eller bryna och saknar den karaktäristiska smörsmaken.

Veganska alternativ till smör

Den särskilda smaken av brynt smör är svårt att kopiera eftersom den beror på en unik sammansättning av fettsyror och proteiner i smöret. Därför är det svårt att hitta en vegansk ersättare som smakar smör. Men det betyder inte att det inte går att prova, eller använda annat som får en egen unik karaktär!

 • Kokosfett är krämigt och härligt att baka med.
 • I småkakor funkar margarin utmärkt och påstås göra degen smidigare och kakorna sprödare.
 • Om du blandar havregrädde och salt, mixar ner smält kokosfett och rapsolja så får du ett härligt bredbart alternativ till smör. 
Byta ut

Vad kan jag byta ut smör mot?

Vi tipsar om bakverk du kan baka utan smör och vad du kan byta ut smöret i dina recept mot
Bild laddas
Smööör

Så bryner du smör

Hur bryner man smör? Vi visar steg för steg hur du får till den där nötiga smaken.
Bild laddas
Kunskap, tips och recept!

Klarifierat smör

Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!
Bild laddas
Byta ut

Slut på vaniljsocker?

Här tipsar vi om bra alternativ till vaniljsocker i bakning.
Bild laddas
Byta ut

Vad kan jag använda istället för vetemjöl?

Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Bild laddas
Byta ut

Slut på sirap hemma?

Då behöver du inte få panik för man kan faktiskt ersätta sirap med exempelvis honung.
Bild laddas
Byta ut

Slut på mjölk hemma?

Här tipsar vi om vad du kan använda istället för mjölk när du bakar.
Bild laddas
Byta ut

Vad kan jag använda istället för kakao

Sugen på kladdkaka men ingen kakao hemma? Här kommer tips på vad du kan använda istället.
Bild laddas
Byta ut

Har du slut på ströbröd?

Det spelar ingen roll, för du kan byta ut ströbrödet mot riven kokos, mandelmjöl och annat
Bild laddas