Lax

Allt du behöver veta om lax och goda lax-recept

Kan man äta det gråa på laxen? Måste man frysa lax innan man använder den till sushi? Kan man äta lax när man är gravid och är laxen verkligen rosa eller färgar vi den? Vår dietist Paula Frösell svarar på det och mycket mer.
Här hittar du alla recept med lax.

Fakta om lax och 11 goda laxrecept

Är det nyttigt med lax, kan man äta det gråa på laxen och hur tinar man lax på bästa sätt? Läs texten och bli ett lax-orakel.

  1. 1. Hur tinar man lax bäst?

    Långsam upptining är det bästa så antingen lägger man den frysta laxen i kylen på kvällen eller morgonen innan den ska ätas till middag eller så lägger man den frysta fisken i sin plastförpackning eller i en plastpåse i ett kallvattenbad. 

  2. 2. Hur länge kan man ha tillagad lax i kylen?

    En tillagad laxrätt kan hålla i flera dagar, ibland uppåt en vecka i kylskåp, särskilt om temperaturen hålls låg, gärna 4 grader. Men som alltid, lukta och smaka, innan rätten äts!

  3. 3. Är det nyttigt med lax?

    Vi rekommenderas äta fisk 2-3 gånger per vecka, varav en gång bör vara fet fisk coh då är lax ett kanonval! Bra proteinkälla men innehåller också viktigt omega 3-fett och vitamin D (en av få källor till detta viktiga vitamin!). Utöver det även mineraler, så ja, lax är ett väldigt bra livsmedel som ju dessutom kan varieras i det oändliga, från gryta till fish taco!

  4. 4. När är laxen klar?

    Det beror lite på hur man vill ha den men vid ungefär 52-54 grader så är den tillagad men fortfarande saftig och god. Om du vill laga lax i ugn ikväll hittar du ett riktigt bra recept här.

  5. 5. Färgar man laxen rosa?

    Den rosa färgen kommer från färgämnet astaxanthin via maten som laxen äter. Det kan också tillsättas i fodret till odlad lax och tillför då, utöver ett djupare rosa fiskkött, även hälsofördelar för laxen, t ex för den reproduktiva förmågan och för minskad risk för infektioner.

  6. 6. Kan gravida äta lax?

    Lax är ett bra val för den som är gravid eftersom det bidrar med många viktiga näringsämnen för både mamman och fostret. Den lax som vi köper kommer främst från Norge, Atlanten och Stilla havet och den går bra att äta.

    Undvik dock lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Färdigköpt sushi från restaurang säger men idag funkar bra även för den som är gravid men köper du färdigpaketerad sushi i butik så kontrollera pakteringsdatumet och välj en låda som packades för högst några få dagar sedan. Ska du laga egen sushi eller grava lax själv så använd färsk odlad lax som varit förpackad högst i några dagar. Ät den snart eller frys in. När det gäller rökt eller gravad lax så köp ett paket som varit förpackat högst en vecka.

    Här kan du läsa vad du kan äta och vad du ska undvika när du är gravid.

  7. 7. Varför är vissa bitar gråa och kan man äta det grå?

    Det grå eller lite beige-bruna köttet är av en annan typ av muskulatur som går alldeles utmärkt att äta. Ofta är det lite fetare än det rosa köttet. Ska man förvara laxen längre tid, t ex fryst, kan det vara bra att skära bort det gråa eftersom den annars kan härskna lite snabbare. Men ur näringsperspektiv är det grå köttet absolut inget fel på!

  8. 8. Kan man äta lax som legat framme?

    Det beror på hur länge och under vilka förutsättningar, t ex om den var fryst när den las fram och vilken temperatur den legat i. Här får det sunda förnuftet, i kombination med smak- och luktsinnet avgöra. 

  9. 9. Hur ska man förhålla sig till lax som luktar mycket?

    Laxen ska dofta fräscht och hav. Är du osäker, skölj den i kallt vatten och lukta på den. Ät den inte om den luktar illa på något sätt, t ex surt.

  10. 10. Kan man frysa hemgjord gravad lax, om den redan har varit fryst innan tillagning?

    Nej det kan man då rakt inte! Och när vi ändå pratar gravad lax: Här visar vi hur du gravar lax

Recept med lax

Oj vad vi älskar lax. Här tipsar vi om 11 makalöst goda lax-recept.

  1. Laxfilé i ugn med citron

    1. Laxfilé i ugn med citron

    Betyg 4.3 av 5.
    337 personer har röstat
    Receptet har 37 kommentarer.

    Somrig laxfilé i ugn smaksatt med syrlig citron. Laxfilén tar 25 minuter i ugnen, så du hinner koka perfekt färskpotatis och förbereda övriga tillbehör under tiden. Servera laxen med potatis och en god sås, och gärna en härlig grönsallad!

    Laxfilé i ugn med citron
  2. Grillad lax med svart ris och grillad gurka

    2. Grillad lax med svart ris och grillad gurka

    Betyg 3.8 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Grillad lax är enkelt om du använder ett halster och att grilla fisken hel gör att det blir saftigare och mycket godare. Till laxen serveras svart ris som blandas med både grillad gurka och sötsyrlig vinäger med extra hetta från chili.

    Grillad lax med svart ris och grillad gurka
  3. Laxwrap med fetaostkräm och snabbpicklad gurka

    3. Laxwrap med fetaostkräm och snabbpicklad gurka

    Betyg 4.3 av 5.
    26 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Vem älskar inte en härlig wrap? Här får citron- och sesambakad lax sällskap av matvete, fetaostkräm och snabbpicklad gurka. Passar lika bra till middag som till matlåda. Eller varför inte svepa in dem i smörgåspapper och ta med på picknicken?

    Laxwrap med fetaostkräm och snabbpicklad gurka
  4. Laxgryta med dill och saffran

    4. Laxgryta med dill och saffran

    Betyg 4.3 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    En laxgryta behöver inte alls vara krånglig att laga. Det går mycket lättare när basen redan är gjord. Du behöver bara tillsätta morötter, lök, saffran och lax, och krydda med salt, peppar och dill. Och koka potatis under tiden.

    Laxgryta med dill och saffran
  5. Ugnsbakad lax med gräslöksdipp och citron

    5. Ugnsbakad lax med gräslöksdipp och citron

    Betyg 3.8 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Här kommer en husman med en liten twist. Det är denna ljuvliga gräslöksdipp som gör det, som också är smaksatt med senap. Perfekt tillbehör till ugnsbakad lax och kokt potatis.

    Ugnsbakad lax med gräslöksdipp och citron
  6. Enkel lax i ugn

    6. Enkel lax i ugn

    Betyg 4.3 av 5.
    81 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Undrar du hur du ska laga perfekt lax i ugn? Här har du svaret! Allt du behöver är laxfilé, salt och svartpeppar. Vid en innertemperatur på 54–56 grader är laxen perfekt. Servera med dina favorittillbehör, som klyftpotatis, potatisgratäng eller risotto.

    Enkel lax i ugn
  7. Lax carbonara

    7. Lax carbonara

    Betyg 4.4 av 5.
    53 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Den italienska klassikern pasta carbonara är den ultimata vardagsrätten! Carbonara kan varieras efter tycke och smak – här en krämig version med lax, ärter och salladsärtor. Toppa spaghetti carbonaran med rikligt med parmesan.

    Lax carbonara
  8. Sashimi med risnudlar och pepparrot

    8. Sashimi med risnudlar och pepparrot

    Betyg 4 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Prova denna enkla och fräscha nudelsallad där sashimi serveras tillsammans med pepprig pepparrot och en frisk gurksallad med rättika. Du kan också byta ut laxen mot räkor eller tofu.

    Sashimi med risnudlar och pepparrot
  9. Blomkål i ugn med laxfilé, curry och smulad vitost

    9. Blomkål i ugn med laxfilé, curry och smulad vitost

    Betyg 4.4 av 5.
    71 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer.

    Att laga hela måltiden på samma plåt i ugnen, det blir gott och är enkel matlagning. Blomkålen får härlig smak och gul färg av curryn och liten krämighet av vitosten och lax i ugn smakar alltid gott. Servera gärna med rostad mandel och mangold.

    Blomkål i ugn med laxfilé, curry och smulad vitost
  10. Laxgryta med tomat och dill

    10. Laxgryta med tomat och dill

    Betyg 4.4 av 5.
    126 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Riktigt mumsig laxgryta som tar smak av dill och tomat. Att dill och lax är bästa kompisar är sedan tidigare känt och den gröna örtkryddan tillför här det perfekta komplementet till den intensiva fisksmaken. Servera grytan med ris och toppa med färsk tomat.

    Laxgryta med tomat och dill
  11. Lax med dillstuvad potatis

    11. Lax med dillstuvad potatis

    Betyg 4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Lax och dill är lika med sant! Här stuvar vi den kokta potatisen med smetana, mjölk och dill, vilket passar alldeles utmärkt med den saltstekta laxen. För att addera lite fräschör och krisp serverar du även dagens rätt med kaskadsallad. Smaklig måltid önskar vi!

    Lax med dillstuvad potatis

Artiklar (1546)

Topplista

Våra bästa laxfavoriter

Lax, lätt att laga och går att variera i det oändliga. Här är våra favoritrecept med lax!

Matskola

Laga fisk på olika sätt

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Söndagspreppen!

Sesambakad lax

Förbered för veckans måltider genom att laga en härlig söndagsmiddag samtidigt som du sätter grunden till tre nya måltider för veckan! Veckans meny bjuder på rätter med sesambakad lax.

Sååås

Sås till lax

Till lax vill man ha en god sås eller hur? Här har vi samlat såserna som passar perfekt.