Vad har du i ditt kylskåp?
Fynda i kyl och frys och inspireras till kvällens vardagsmiddag.
Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!
Tips: fler recept med alger.
Alger tillför en dimension av smaker i maten. I det asiatiska köket har de använts i århundranden. Brunalgen Wakame ingår i till exempel misosoppa, och Nori, den kanske mest kända algen i Sverige, är en rödalg som pressas, rostas och används till maki, de klassiska sushirullarna. Det var genom alger som japanerna upptäckte den femte grundsmaken umami. Idag används inte bara de vattenlevande växterna i det asiatiska köket. Många stjärnkrogar har alger och andra havsgrönsaker på menyn.
I Sverige äter vi faktiskt alger oftare än vi tror. Många E-ämnen som finns i olika matprodukter är alger av olika slag. Till exempel E400, som framställs ur brunalger och används som förtjocknings, stabiliserings- och geleringsmedel, bland annat i glass och efterrättsmixer. E407 framställs ur en viss sorts rödalg och kan ingå i ost, kakor, milkshake och alkoholdrycker.
ICA-kocken Leif Grönlund tycker att alla borde prova havsgrönsaker och alger, eftersom de är lättlagade, hälsosamma, miljövänliga och jättegoda.
– Glasörten kan man både äta rå eller tillaga. De andra havsgrönsakerna ska tillagas hastigt. Det räcker att koka upp vatten och låta dem koka med någon minut och sedan hälla av. Vill man använda dem i en wok så har man i dem sist, berättar Leif.
Saltört förgyller de flesta fiskrätter och kan också serveras som en sallad. Koka i 1,5 minuter och blanda med olivolja, citron och peppar. Havslilja är fin i fisk- och skaldjursrätter men också i sallad och wok. Havsliljan klarar lite tuffare sällskap och snabbstekt med fänkål blir den ett vackert och gott tillbehör. Glasörten är god att råmarinera i sesamolja och lime, och servera som en sallad. Prova också att fräsa den i olivolja, vitlök och en skvätt citron.
Havssallaten är en klassiker som sallad till sushi och perfekt som tillbehör till fisk och skaldjur. Den är även god som sallad tillsammans med edamamebönor, gurka och avokado. De runda, milda smakerna på salladens övriga grönsaker tar ner algernas smak till en aptitlig nivå. En dressing till havssallat får gärna var lite pikant och innehålla senap eller fisksås.
Alger kan också användas i brödbaket och i pastadegar för att få till nya färger och näringsvärden. Torkade alger fungerar perfekt att göra kryddsmör av och servera till fisk. Det mesta från havet passar bra ihop med ägg – så även alger och havsgrönsaker. Den lite mulliga smaken i ägget bäddar in smaken av hav. Är du lite vågad så prova att ha i havsväxterna i grönsaksgrytan eller tomatsåsen! En ny dimension av smaker utlovas!
Det enklaste är nog att köpa alger och havsgrönsaker i din butik. Men du kan också plocka själv. Inga alger är giftiga för människor men de smakar mer eller mindre gott. Plocka dock inte i stillastående vatten, nära en hamn eller där det finns andra föroreningar.
I ICA Gott livs sortiment finns tre strandväxter och en algssallad, som skördas vid kusterna i Frankrike och Holland.
För att ge dig inspiration har våra ICA-kockar tagit fram sex läckra recept med havets grönsaker.
Att äta alger och grönsaker från havet är både smart och funktionellt ur ett miljöperspektiv. Denna färgglada kålsallad innehåller även havssallat vilket gör den extra rik på både vitaminer och mineraler. Serveras tillsammans med bönor och salsa i en vegetarisk supertaco.
Kålsallad med algerTapasfavorit nu på grillen. Färska pimientos de padron, en slags chilifrukt, hittar man i grönsaksdisken. I Spanien steker man dem i olivolja och strör över salt. Här grillar vi dem och smaksätter med ett asiatiskt salt på flingsalt, rostade sesamfrön och nori.
Padrones med alg- och sesamsaltSå gott det blir att marinera lax i salt, socker och peppar före stekning! Till fisken serverar du en sallad med strimlade morötter, skivad lök och lättkokad havssallat (en slags grönalg). Ringla över den smakrika dressingen och strö över sesamfröna. Servera med ris – och ta en tugga av Asien!
Sockersaltad lax med asiatisk havssalladVäck smaklökarna med den här ljuvligt goda rätten! Strimla havssallat, som är en slags grönalg, och blanda med finhackad chili, rostade sesamfrön, japansk soja, risvinäger, sesamolja och lite strösocker. Servera till fisk eller skaldjur.
Japansk havssallad med chili och sesamHur låter vit tonfisk som är vänd i svarta sesamfrön och skuren i skivor? Till det serverar du alger frästa i olja och blandade med kokta glasnudlar, salladslök, chili och koriander. Förhöj smakupplevelsen med wasabimajonnäs.
Tonfisk med alger, sesam och wasabimajonäsPoké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, ordet betyder att dela eller skära itu. Rätten ser olika ut, men basen med ris, marinerad fisk och grönsaker är ofta densamma.
Poké bowlJapan möter Italien i denna fräscha sallad! Rör ihop soltorkade tomater, rostade hasselnötter, oregano, mozzarella, citronsaft och olivolja. Koka havsgrönsakerna. Blanda och smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.
Ljummen havsgrönsakssallad med mozzarella, hasselnötter och citronEn god och fräsch pastarätt full med nyttigheter! Fräs fänkål, röd peppar, vitlök och alger i olivolja. Krydda med peppar och lite salt. Vänd ner hackad persilja och kokad pasta. Smaklig måltid!
Räklinguine med fänkål, vitlök och algerFynda i kyl och frys och inspireras till kvällens vardagsmiddag.
God julmat kan också vara nyttig. Här listar vi några favoriter på nyttigare julmat!
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Kyckling är kalas för kroppen! Spana in våra smarriga recept med grillad kyckling!
Här får du sex nyttiga middagsrecept som sköter sig själva i en och samma form i ugnen.
Vi har boostat favoritrecept med extra frukt och grönt. Det är enkelt att äta mer nyttigt!
Här listar vi frukostrecept rika på protein - till hela veckan.