Bild laddas
ICA-dietisten tipsar!

Alger i mat

Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!
Tips: fler recept med alger.

Fakta om alger

  • Ryktet om algers förträfflighet för hälsan är tyvärr överdrivet. Alger innehåller ungefär samma näringsämnen som vanliga grönsaker som växer på jordytan, säger ICAs dietist Paula Frösell.

    Och precis som med vanliga grönsaker är det ganska stor skillnad i näringsinnehåll mellan olika alger.
  • Havssallat är rik på järn och kalcium. Sea fennel är rik på kalcium och mangan, och är också en källa till kalium och vitamin C. Till supermaten med högt näringsinnehåll räknas spirulina och klorella. Saltörten är rik på magnesium, men har också ett högt saltinnehåll. Personer med högt blodtryck bör därför vara lite försiktiga med saltört. Men även om alger inte gör större mirakel för hälsan än vanliga grönsaker, finns det all anledning att äta dem. Inte minst för att de är så miljösmarta.
  • Eftersom alger växer i havet behöver ingen jordbruksmark tas i anspråk. De behöver inte heller gödas eller vattnas med sötvatten. Dessutom går alger utmärkt att torka, vilket är en både smart och miljövänlig konserveringsmetod, säger Paula Frösell.
  • Sugen på att ta en tugga av havet? Numera finns alger och sjögräs att köpa i de flesta matbutiker. För att ge dig inspiration har våra ICA-kockar tagit fram sex läckra recept med havets grönsaker.

8 recept med alger

Vi har samlat 8 goda recept med alger. Allt från den populära poké bowlen till olika sallader med alger i. Utforska och hitta ditt favorit recept! 

  1. 1. Kålsallad med alger

    3
    0
    Att äta alger och grönsaker från havet är både smart och funktionellt ur ett miljöperspektiv. Denna färgglada kålsallad innehåller även havssallat vilket gör den extra rik på både vitaminer och mineraler. Serveras tillsammans med bönor och salsa i en vegetarisk supertaco.
    Kålsallad med alger
  2. 2. Padrones med alg- och sesamsalt

    36
    0
    Tapasfavorit nu på grillen. Färska pimientos de padron, en slags chilifrukt, hittar man i grönsaksdisken. I Spanien steker man dem i olivolja och strör över salt. Här grillar vi dem och smaksätter med ett asiatiskt salt på flingsalt, rostade sesamfrön och nori.
    Padrones med alg- och sesamsalt
  3. 3. Sockersaltad lax med asiatisk havssallad

    62
    0
    Så gott det blir att marinera lax i salt, socker och peppar före stekning! Till fisken serverar du en sallad med strimlade morötter, skivad lök och lättkokad havssallat (en slags grönalg). Ringla över den smakrika dressingen och strö över sesamfröna. Servera med ris – och ta en tugga av Asien!
    Sockersaltad lax med asiatisk havssallad
  4. 4. Japansk havssallad med chili och sesam

    54
    1
    Väck smaklökarna med den här ljuvligt goda rätten! Strimla havssallat, som är en slags grönalg, och blanda med finhackad chili, rostade sesamfrön, japansk soja, risvinäger, sesamolja och lite strösocker. Servera till fisk eller skaldjur.
    Japansk havssallad med chili och sesam
  5. 5. Tonfisk med alger, sesam och wasabimajonäs

    78
    0
    Hur låter vit tonfisk som är vänd i svarta sesamfrön och skuren i skivor? Till det serverar du alger frästa i olja och blandade med kokta glasnudlar, salladslök, chili och koriander. Förhöj smakupplevelsen med wasabimajonnäs.
    Tonfisk med alger, sesam och wasabimajonäs
  6. 6. Poké bowl

    168
    18
    Glöm acai bowl, nu är det poké bowl som gäller om du vill vara trendig – och äta gott! Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, ordet betyder att dela eller skära itu. Rätten ser olika ut, men basen med ris, marinerad fisk och grönsaker är ofta densamma.
    Poké bowl
  7. 7. Ljummen havsgrönsakssallad med mozzarella, hasselnötter och citron

    4
    0
    Japan möter Italien i denna fräscha sallad! Rör ihop soltorkade tomater, rostade hasselnötter, oregano, mozzarella, citronsaft och olivolja. Koka havsgrönsakerna. Blanda och smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.
    Ljummen havsgrönsakssallad med mozzarella, hasselnötter och citron
  8. 8. Räklinguine med fänkål, vitlök och alger

    21
    0
    En god och fräsch pastarätt full med nyttigheter! Fräs fänkål, röd peppar, vitlök och alger i olivolja. Krydda med peppar och lite salt. Vänd ner hackad persilja och kokad pasta. Smaklig måltid!
    Räklinguine med fänkål, vitlök och alger
Skåprensning

Laga enkel och nyttig mat på det du har hemma

Här tipsar vi om ingredienser som du enkelt kan byta ut i ett recept.
Bild laddas
Hälsosam jul!

Det nyttigare julbordet

God julmat kan också vara nyttig. Här listar vi några favoriter på nyttigare julmat!
Bild laddas
6 juni

Fira nationaldagen med en smarrig och nyttig meny

Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Bild laddas
Fira mamma

Nyttig meny på Mors dag

Inspireras av dessa recept fulla av kärlek och nyttigheter!
Bild laddas
Må bra med frukt & grönt

Gör 5 vardagsrätter nyttigare

Vi har boostat favoritrecept med extra frukt och grönt. Det är enkelt att äta mer nyttigt!
Bild laddas
Grillfest!

Grillad kyckling - 7 nyttiga favoriter

Kyckling är kalas för kroppen! Spana in våra smarriga recept med grillad kyckling!
Bild laddas
6 nyttiga middagar

Hela middagen i ugnen - 6 recept i ugnsform

Här får du sex nyttiga middagsrecept som sköter sig själva i en och samma form i ugnen.
Bild laddas
Fantastiska recept!

Goda rätter med avokado

Här är våra bästa och mest varierande sätt att äta avokado - från mat till efterrätter.
Bild laddas
Bästa starten på dagen

Proteinrika frukostfavoriter

Här listar vi 7 frukostrecept rika på protein - till hela veckan.
Bild laddas