Vi har listat några av de mest populära vardagsrätterna och boostat recepten med extra frukt och grönt. Ät som vanligt, men lite mer hälsosammare - det är enklare än du tror. Och framförallt gott!
Tips! Kolla även in vår
nyttiga veckomeny!
För att må bra och leva ett sundare liv rekommenderas vi att äta 500 gram frukt och grönt varje dag per person. Genom att lägga till frukt och grönt i familjens middagsfavoriter kan ni enkelt få i er dessa 500 gram.
Nyttig och klimatsmart köttfärssås! En vardagsrätt med skön skjuts av mustiga rotfrukter som morot, palsternacka och selleri. Grönsakerna mixas till grovt hack och får sedan sällskap av en mindre mängd köttfärs i stekpannan. Serveras givetvis med fullkornspasta.
Korv stroganoff med krossade tomater som bas gör korvgrytan lite nyttigare. Särskilt när korven får sällskap av paprika och lök i grytan. Servera med råris och babyspenat samt krasse.
Lite nyttigare pannkakor med riven morot i smeten. Egen bärkompott och kvarg i stället för grädde och sylt är också sunda val. Än mer inbjudande blir de nygräddade pannkakorna med citronmeliss på toppen.
En sundare chili con carne med mer grönsaker och mindre färs. Grova rotfrukter, som morot och palsternacka, rivs och ger mustig smak åt chili con carnen. Gör en sallad med kidneybönor, tomat och avokado och servera till.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!