Må bra med frukt & grönt

Gör 5 vardagsrätter nyttigare

Vi har listat några av de mest populära vardagsrätterna och boostat recepten med extra frukt och grönt. Ät som vanligt, men lite mer hälsosammare - det är enklare än du tror. Och framförallt gott!
Tips! Kolla även in vår nyttiga veckomeny!

Nyttigare middagar till vardags

För att må bra och leva ett sundare liv rekommenderas vi att äta 500 gram frukt och grönt varje dag per person. Genom att lägga till frukt och grönt i familjens middagsfavoriter kan ni enkelt få i er dessa 500 gram. 

  1. Spaghetti och köttfärssås med rotfrukter

    1. Nyttigare spaghetti med köttfärssås

    Betyg 3.4 av 5.
    102 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Nyttig och klimatsmart köttfärssås! En vardagsrätt med skön skjuts av mustiga rotfrukter som morot, palsternacka och selleri. Grönsakerna mixas till grovt hack och får sedan sällskap av en mindre mängd köttfärs i stekpannan. Serveras givetvis med fullkornspasta.

    Spaghetti och köttfärssås med rotfrukter
  2. Korv stroganoff med paprika

    2. Nyttigare korv stroganoff

    Betyg 3 av 5.
    198 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Korv stroganoff med krossade tomater som bas gör korvgrytan lite nyttigare. Särskilt när korven får sällskap av paprika och lök i grytan. Servera med råris och babyspenat samt krasse.

    Korv stroganoff med paprika
  3. Pannkakor med ljummen hallonkompott och kvarg

    3. Nyttigare pannkakor

    Betyg 4 av 5.
    29 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Lite nyttigare pannkakor med riven morot i smeten. Egen bärkompott och kvarg i stället för grädde och sylt är också sunda val. Än mer inbjudande blir de nygräddade pannkakorna med citronmeliss på toppen.

    Pannkakor med ljummen hallonkompott och kvarg
  4. Chili con carne med rotfrukter

    4. Nyttigare chili con carne

    Betyg 3.4 av 5.
    125 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    En sundare chili con carne med mer grönsaker och mindre färs. Grova rotfrukter, som morot och palsternacka, rivs och ger mustig smak åt chili con carnen. Gör en sallad med kidneybönor, tomat och avokado och servera till.

    Chili con carne med rotfrukter
  5. Krämig tacopaj

    5. Nyttigare tacopaj

    Betyg 3.7 av 5.
    476 personer har röstat
    Receptet har 49 kommentarer.

    En krämig tacopaj gjord på egen tacopajdeg. Förgrädda pajskalet och stek köttfärsen med tacokrydda och crème fraiche. Toppa med söta körsbärtomater och riven ost. Grädda din paj i ugnen och servera ihop med en krispig sallad.

    Krämig tacopaj
Livsmedelsverket rekommenderar

500 gram frukt och grönt varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!

Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:

  • 1 blodapelsin, 1 äpple, 1 morot, 1 dl blåbär och en näve broccoli
  • 1 kiwi, 1 banan, 1 morot, några sparrisar och krossade tomater i en köttfärssås
  • 1 banan, vegetariska biffar på linser, 1 liten palsternacka, 1 dl gröna ärtor och ett äpple

Artiklar (1595)

Nyttigare vardag

Vegetariska favoriter!

Receptlista över populära och riktigt smarriga lakto-ovo-vegetariska rätter.

Nyttigare vardag med barn

Få barn att äta grönsaker

Hur får man barn att äta grönsaker? Kolla in våra tips och recept med gömda grönsaker!