Enklaste middagen i tre steg
Att variera vardagsmaten behöver inte vara så svårt. Smaksatt crème fraiche ger variation!
Vad kan man göra med råvaror som har ledsnat? Jag har några tips! Från potatissallader, till panzanella, morotskaka och mycket mer.
Fler tips från Vardagskocken
Pangrattato, italienska för ströbröd. Även kallad fattigmansparmesan. Mixa eller finhacka vitt torrt bröd. Stek/fritera i neutral olja, till gyllene. Låt rinna av på papper och salta. Lyfter vilken pastarätt som helst!
Fattiga riddare, skiva brödet doppa i pannkakssmet. Stek i smör vänd upp i socker och eventuellt kanel om du gillar det. Ät med bär eller sylt.
Panzanella, toskansk brödsallad med tomat och gurka. Vi har så mycket att lära av italienarna och deras användning av torrt gammalt bröd.
Byt ut hälften av nötterna eller frön i en hemmgjord pesto med vitt torrt smulat bröd.
Frys in och fortsätt kanalisera din inre italienare, bottna i sopptallriken eller rosta till krutonger.
Känns kålroten svår att hantera, hård och bufflig. Släng in den precis som den är i micron i ca 15 min beroende på storlek. Skala och mosa eller skär ner i bitar. Ät istället för potatismos eller som en egen rätt och toppa med goa grejer. Om du vil göra en nordisk variant av den thailändska papayasalladen kan du enkelt byta papayan mot tunt strimlad kålrot. Om du är på humör kan du pickla kålroten.
Klassiska rotmoset, underskattat!
Allt om kålroten hittar du här!
Lägg i kallt vatten ett dygn i kylskåp för ”väcka” den och få den krispig igen. Gör morotskaka, morotsbiffar eller varför inte en nyttig morotsjuice? Om du vill få ner lite nyttigt i pannkakorna så kan du riva ner morötter i smeten.
Ungsrosta gurkan, olja in och rosta av den på 220°C. i 10 minuter. Det tillför en helt ny smak till gurkan. Ha den i en sallad eller som tillbehör till en bit fisk. Är det sommar och du har grillen igång, släng på den där tills den blir nästan svart. Skär upp den och vänd om med en god vinägrett.
Ackompanjera gurkan med några tomater, vitlök, olivolja och vinäger mixa och avnjut en svalkande gazpacho.
Glöm för allt du är värd inte pressgurkan och tzatzikin!
Vilket är ditt bästa köksredskap?
Om jag bara skulle få välja en, utöver en vass kniv för den känns given så skulle det vara en slickepott. Jag älskar verkligen slickepotten och skulle inte kunna vara utan den. Den kommer åt överallt och man får ut det sista av all sås och kräm. Inget går till spillo!
Vilket är ditt bästa städredskap i köket?
Rengöring spray gjord på ättika, lite diskmedel och vatten. (aka ekotipset mirakelspray) Effektiv rengöring, lämnar inga fula spår och miljövänlig dessutom. Jag har alltid grejerna hemma till att blanda ny!
Att variera vardagsmaten behöver inte vara så svårt. Smaksatt crème fraiche ger variation!
Från kött och fisk till frukt och grönt! Släng ihop goda vardagsrätter med frysta råvaror.
Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Kocken Albin Edberg vet hur man gör en riktigt god korvstroganoff.
Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
Hur intresset för matlagning väcktes, vad äter hon när ingen ser och massa mer...
Här är 8 köksredskap för att laga mat snabbare, roligare och kan faktiskt smaka godare.
Gott, nyttigt och billigt! Fem middagar för dig som vill äta mer grönt till vardags.