Lär känna vardagskocken
Hur intresset för matlagning väcktes, vad äter hon när ingen ser och massa mer...
Vad kan man göra med råvaror som har ledsnat? Jag har några tips! Från potatissallader, till panzanella, morotskaka och mycket mer.
Fler tips från Vardagskocken
Pangrattato, italienska för ströbröd. Även kallad fattigmansparmesan. Mixa eller finhacka vitt torrt bröd. Stek/fritera i neutral olja, till gyllene. Låt rinna av på papper och salta. Lyfter vilken pastarätt som helst!
Fattiga riddare, skiva brödet doppa i pannkakssmet. Stek i smör vänd upp i socker och eventuellt kanel om du gillar det. Ät med bär eller sylt.
Panzanella, toskansk brödsallad med tomat och gurka. Vi har så mycket att lära av italienarna och deras användning av torrt gammalt bröd.
Byt ut hälften av nötterna eller frön i en hemmgjord pesto med vitt torrt smulat bröd.
Frys in och fortsätt kanalisera din inre italienare, bottna i sopptallriken eller rosta till krutonger.
Känns kålroten svår att hantera, hård och bufflig. Släng in den precis som den är i micron i ca 15 min beroende på storlek. Skala och mosa eller skär ner i bitar. Ät istället för potatismos eller som en egen rätt och toppa med goa grejer. Om du vil göra en nordisk variant av den thailändska papayasalladen kan du enkelt byta papayan mot tunt strimlad kålrot. Om du är på humör kan du pickla kålroten.
Klassiska rotmoset, underskattat!
Allt om kålroten hittar du här!
Lägg i kallt vatten ett dygn i kylskåp för ”väcka” den och få den krispig igen. Gör morotskaka, morotsbiffar eller varför inte en nyttig morotsjuice? Om du vill få ner lite nyttigt i pannkakorna så kan du riva ner morötter i smeten.
Ungsrosta gurkan, olja in och rosta av den på 220°C. i 10 minuter. Det tillför en helt ny smak till gurkan. Ha den i en sallad eller som tillbehör till en bit fisk. Är det sommar och du har grillen igång, släng på den där tills den blir nästan svart. Skär upp den och vänd om med en god vinägrett.
Ackompanjera gurkan med några tomater, vitlök, olivolja och vinäger mixa och avnjut en svalkande gazpacho.
Glöm för allt du är värd inte pressgurkan och tzatzikin!
Vilket är ditt bästa köksredskap?
Om jag bara skulle få välja en, utöver en vass kniv för den känns given så skulle det vara en slickepott. Jag älskar verkligen slickepotten och skulle inte kunna vara utan den. Den kommer åt överallt och man får ut det sista av all sås och kräm. Inget går till spillo!
Vilket är ditt bästa städredskap i köket?
Rengöring spray gjord på ättika, lite diskmedel och vatten. (aka ekotipset mirakelspray) Effektiv rengöring, lämnar inga fula spår och miljövänlig dessutom. Jag har alltid grejerna hemma till att blanda ny!
Hur intresset för matlagning väcktes, vad äter hon när ingen ser och massa mer...
Koka en hel kyckling som sedan är grunden för tre dagars middagar - smidigt, smart, mindre matsvinn och framförallt - supergott!
Kämpar du med att få i barnen grönsaker? Här tipsar vi om 9 recept där vi lurigt nog gömt en massa grönsaker som gör maträtterna ännu godare.
Värmande, enkel och rätt så nyttig mat. Smaklig måltid!
Vad kommer bli poppis att äta 2025? Vardagskocken listar några trender.
Slåss du också med den eviga frågan vaaad ska vi äta ikväll? Låna mina vardagshjältar! Här är åtta favoriter som inte tar hela kvällen att laga, är garanterat goda och går hem hos hela familjen!
Känns vardagen lite grå och smaklös? Det ska vi råda bot på! Här är sju av mina favoriträtter just nu som kan sätta guldkant på en tråkig tisdag eller göra lördagen extra härlig. Hoppas du gillar dem!
Har du idétorka när det kommer till att planera veckans måltider? Då hjälper jag dig!
Latkes, nässelsoppa, kyckling och pavlova med rabarber. Hur gott låter inte det?