Vardagskocken listar mattrenderna 2025

Vad lagar vi till frukost, lunch och middag hemma under 2025? Förbered er på nya smakupplevelser och innovativa fusioner i köket. Här listar jag vad jag tror kommer att trenda i matväg 2025.
Här hittar du en massa härliga recept från vardagskocken.

Godare, enklare och roligare mat!

Kan man göra var dag enklare, godare och roligare med små medel? Jag tror det! Malidza heter jag och tillsammans ska vi sätta guldkant på vardagen!

Inspireras här

Vardagskockens 5 vardagsmatstrender 2025

Som ett komplement till köttbullar och makaroner tror jag att crossover-matlagning med influenser från världens alla hörn blir vanligare i vardagen. Många trender letar sig in i våra kök från Tiktok. Vi svenskar är bra på att fånga upp det och vi är nyfikna och vågar experimentera med mat.

  • Snabb smak

    Under de senaste åren har många svenskar börjat använda tex miso, krispig chiliiolja och furikake i alltifrån soppor till salladsdressingar. Och kärleken till snabba källor med mycket umami och smak håller i sig. Vi fortsätter att experimentera och vågar utvidga användningsområdena.

  • Mellanmålet är målet

    Hälsosamma mellanmål och snacks tar ännu mer plats. Vi snacksar som aldrig förr och jag tror att vi kommer se många nya produkter dyka upp anpassade för snacking. Vi lagar hummus-bars som är lätta att ta med, kreativa toppings på ägghalvor och keso som ett hälsosamt mellanmål fortsätter öka i popularitet.

  • Råvarans uppsving

    Vår ekonomi påverkar inte bara vad vi köper utan även hur vi tänker om maten vi lägger på tallriken*. Jag spår att vi går mot en vardag där färska råvaror – särskilt grönsaker – tar huvudrollen i våra måltider, detta i takt med att vi förhoppningsvis får lite mer pengar att röra oss med.

  • Vardags-fusion

    I år experimentera vi ännu mer genom att blanda olika länders mattraditioner för att skapa nya smakupplevelser. Tänk pasta carbonara smaksatt med miso, banh mi tacos, eller en tandooripizza. Maträtter som känns bekant men med en twist helt enkelt.

  • Imperfektion i köket

    Efter åratal av strävan efter perfektion på sociala medier och i köket är vi redo för en mer avslappnad inställning. 2025 blir året då vi omfamnar det personliga och autentiska. Att bjuda hem grannarna på en paj med bränd kant, slarvigt upplagd pasta eller ett improviserat recept med det som finns i kylen? Inga problem.

Trendiga recept 2025

  1. Smashed vegoburgare i tortillabröd

    1. Smashed vegoburgare i tortillabröd

    Betyg 4.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Smashed vegoburgare i tortillabröd kan bli din nya favorit. Här äter du den med stackyfärs och en smakrik bönröra. Ost, gräddfil och koriander fulländar den här vegoburgaren och vi vågar nog lova att du kommer att göra den fler än en gång.  

    Smashed vegoburgare i tortillabröd
  2. Lasagnesoppa med salsiccia

    2. Lasagnesoppa med salsiccia

    Betyg 4.4 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Lasagnesoppa! Lasagne som soppa? Ja nästan, gör soppa på de där lasagneplattorna som alltid blir över i paketet. Vi kokar soppan med lasagnepasta, soltorkade tomater, massor med härliga kryddor. I med svartkål och toppa med krispig salsiccia och servera.

    Lasagnesoppa med salsiccia
  3. Misorostad blomkål med parmesanmajonnäs

    3. Misorostad blomkål med parmesanmajonnäs

    Betyg 4.6 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    När du rostar blomkål tillsammans med en umamirik marinad på misopasta så lyfts den till nya höjder! Toppa med en parmesanmajonnäs, färska örter och rivet citronskal för ytterligare ett lyft. 

    Misorostad blomkål med parmesanmajonnäs
  4. Wokade grönsaker med XO-sås

    4. Wokade grönsaker med XO-sås

    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Denna härliga, gröna rätt med wokade grönsaker är en riktig smakbomb tack vare den asiatiska XO-såsen – en mångsidig sås som görs på torkade skaldjur, skinka, chili och olja. 

    Wokade grönsaker med XO-sås
  5. Dumplings i tomatbuljong med ingefära

    5. Dumplings i tomatbuljong med ingefära

    Betyg 3.6 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Med färdiga dumplings slänger du enkelt ihop denna goda och värmande dumplingsoppa med tomat, spenat och ingefära. Toppa med salladslök, rostad lök och sesamolja vid servering och njut!

    Dumplings i tomatbuljong med ingefära

Artiklar Visar 1558 stycken

Framtidsspaning år 2040

Framtidens mat

Hur ser samhället ut i framtiden? Och hur kommer det att påverka vad vi hittar på tallriken? ICA har med hjälp av experter och kockar tagit fram fem olika framtidsscenarier med tillhörande vardagsrecept för år 2040. Läs vidare för att ta del av allt från stadsodling till inopererade chip och rymdsoppa!

Pick me

Passion för picklat

Pickles står på menyn och vi har samlat recept med de sötsyrliga delikatesserna.

Infusera mera

Te som smaksättare

Att använda te som smaksättare kan lyfta både maträtter och desserter till nya höjder.

Vardagsmiddag

Vegetarisk stroganoff

Ingen inspiration för vardagsmaten? Prova att laga vegostroganoff, lika enkelt som oemotståndligt gott. Vad sägs om halloumi stroganoff eller en variant med tofu?

Middag för många

Duka för fler

Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.