Upptäck kycklingfärs
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Koka en hel kyckling som sedan är grunden för tre dagars middagar - smidigt, smart, mindre matsvinn och framförallt - supergott!
Här hittar du alla våra recept med kyckling
Köp gärna en större ekologisk eller svensk gårdskyckling. Lägg kycklingen i en större kastrull och täck med kallt vatten. Salta vattnet och lägg i några hela svartpepparkorn, en lök delad i två, ett vitlökshuvud, två morötter, två stjälkar blekselleri och några timjan och persiljekvistar. Har du inte allt hemma så är det inte så noga, det blir gott ändå!
Dra upp värmen på spisen och precis innan det börjar stormkoka, stänger du av värmen och lägger på locket. Låt kastrullen stå och svalna i en till två timmar. Kycklingen kommer nu att tillagas på eftervärme.
En stund innan du ska äta så sätter du på spisen igen och låt kycklingen sjuda försiktigt i ca 30 min. Lyft upp kycklingen och låt den vila i ca 10 min innan du skär upp den. Är du osäker på om den är klar, kontrollera gärna med en termometer den ska vara 82C intill benet.
Kycklinglåren serveras dag 1, spara brösten till dag 2 och plocka resten av köttet på skrovet till soppan dag 3. OBS kasta ej skrovet!
Dela och skölj en purjolök i ca 4 cm bitar och koka i buljongen tills de är mjuka.
Servera kycklinglåren med lite av buljongen, de kokta grönsakerna, kokt potatis (om du vill) och Aioli. Salta kycklingen med havssalt precis innan servering.
För att få en ännu mer smakrik och djup i buljongen så rosta kycklingskrovet i ugnen på 200°C tills det fått en gyllene färg. Lägg i det i kycklingbuljongen och låt sjuda under lock medan du kollar på din favoritfilm. Innan läggdags silar du av buljongen och stoppar in den i kylen. Nu ligger du steget före för dag 3!
Nu var dags för att använda kycklingbrösten och laga bang bang kyckling! Hoppa över steget med att koka kycklingen, den är ju redan klar! Vill du att det ska gå ännu snabbare så kan du förbereda chilioljan i förväg eller använda färdigköpt chiliolja.
En skål med värmande och himmelskt god kycklingsoppa kommer lastad! Nu står du redo med en god fin buljong. Det enda du behöver göra är att hacka grönsakerna och koka dem tills de är mjuka och lägga i kycklingen. Smaka upp med salt och peppar och avsluta med lite hackad persilja. Beroende på hur stor kycklingen var från början och hur mycket kött du har kvar kanske man vill dryga ut med lite mer kyckling. Eller lägga i lite vita bönor för extra mättnad! Här är det bara fantasin som sätter gränser. Med en god buljong kommer oändliga möjligheter!
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Intresset för ekologisk mat fortsätter att öka.Här förklarar vi varför det är bra att välja ekologisk kyckling.
Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.
Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!
Inspireras av olika former av lasagne som fungerar lika bra i matlådan som till helgens bjudning.
Att helsteka kyckling är gott men lite pilligt, vi guidar dig steg för steg!
Vardagsmat som är allt annat än tråkig! Här har vi samlat ett gäng billiga och enkla texmex-recept som du slänger ihop utan knössel och som garanterat går hem hos alla i familjen.
Kämpar du med att få i barnen grönsaker? Här tipsar vi om 9 recept där vi lurigt nog gömt en massa grönsaker som gör maträtterna ännu godare.
Få till riktigt goda nudlar även hemma – här är recepten du behöver för att lyckas.