Gör 5 vardagsrätter nyttigare
Vi har boostat favoritrecept med extra frukt och grönt. Det är enkelt att äta mer nyttigt!
Lite bortglömd är den allt, kålroten. Och synd är väl det eftersom att den ofta är närodlad, billig och smakrik. Så låt oss tänka om. Det är dags att ge kålroten det goda rykte den förtjänar!
Tips! Se alla våra recept med kålrot.
I Storbritannien kallas kålrot för Swede, vilket kommer från Swedish turnip, svensk rova.
I Sverige odlas den från september till maj, och under sommaren importeras den ofta. Bara i Sverige i dag odlas över 40 olika sorter av kålrot.
Om du vill odla själv sår du direkt på friland så fort jorden tinat upp. Var noga med att rensa ogräs och luckra jorden. Du kan skörda redan under sommaren och tillaga dem direkt. Om du däremot vill lagra kålrötter under vintern tar du upp dem under hösten, gärna i oktober. Låt dem inte stå i jorden för länge, då blir de lätt träiga och spricker, dessutom är de ganska känsliga för frost.
Förvara i jordkällare om du har, se bara till att den är frostfri eftersom att kålrötterna inte tål frost. Du kan också förvara dem i en stuka. De ska alltid förvaras svalt, och i kylskåpet får de gärna ligga i plastpåse eller i en fuktad handduk. Tillagad kålrot går bra att frysa.
Kålroten kallas ibland för nordens apelsin, eftersom att det är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin, till och med mer än citronjuice. 100 g kålrot ger dig nästan halva dagsintaget av C-vitamin.
Den är godast att äta tillagad, men om du odlar kålrötter själv och får upp en späd sommarkålrot, är den fin råriven i en sallad. När kålroten värms upp kommer dess härliga sötma fram. Perfekt i gryta eller som mos!
Kålrotens fina sötma passar bra ihop med starkare smaker som senap, chili och pepparrot. Apelsin är också en bra smakkompis.
Rabba, rotabagge eller kålrot helt enkelt. Kärt barn har många namn och denna nordiska rotfrukt kan med fördel blandas ihop med mer exotiska ingredienser som ingefära, soja och groddar. Servera som ett pikant tillbehör.
Kålrot med soja, ingefära och vitlökFräscht och gott recept som tilltalar både dina smaklökar och ögon. Rotfruktspytt med kyckling är en lite nyttigare måltid med en pytt av kålrötter, potatis, morötter och till det tärnade bitar av kycklingfiléer.
Rotfruktspytt med kycklingAtt lyckas med mjölksyrat är lättare än man tror. Vitkål, morot och kålrot blandas med lök och senapsfrö. Skär grönsakerna på olika sätt så blir det snyggare. Sedan står det till sig i minst 1-2 veckor.
Säsongens syrade grönsakerVi har boostat favoritrecept med extra frukt och grönt. Det är enkelt att äta mer nyttigt!
Nu är vi inne i rotfruktssäsong, därför listar vi våra 7 godaste recept.
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Glutenfria gräsfrön fulla av nyttigheter som du kan använda både i bakning och matlagning.
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .