Lite bortglömd är den allt, kålroten. Och synd är väl det eftersom att den ofta är närodlad, billig och smakrik. Så låt oss tänka om. Det är dags att ge kålroten det goda rykte den förtjänar!
Tips! Se alla våra
recept med kålrot.
I Storbritannien kallas kålrot för Swede, vilket kommer från Swedish turnip, svensk rova.
I Sverige odlas den från september till maj, och under sommaren importeras den ofta. Bara i Sverige i dag odlas över 40 olika sorter av kålrot.
Om du vill odla själv sår du direkt på friland så fort jorden tinat upp. Var noga med att rensa ogräs och luckra jorden. Du kan skörda redan under sommaren och tillaga dem direkt. Om du däremot vill lagra kålrötter under vintern tar du upp dem under hösten, gärna i oktober. Låt dem inte stå i jorden för länge, då blir de lätt träiga och spricker, dessutom är de ganska känsliga för frost.
Förvara i jordkällare om du har, se bara till att den är frostfri eftersom att kålrötterna inte tål frost. Du kan också förvara dem i en stuka. De ska alltid förvaras svalt, och i kylskåpet får de gärna ligga i plastpåse eller i en fuktad handduk. Tillagad kålrot går bra att frysa.
Kålroten kallas ibland för nordens apelsin, eftersom att det är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin, till och med mer än citronjuice. 100 g kålrot ger dig nästan halva dagsintaget av C-vitamin.
Den är godast att äta tillagad, men om du odlar kålrötter själv och får upp en späd sommarkålrot, är den fin råriven i en sallad. När kålroten värms upp kommer dess härliga sötma fram. Perfekt i gryta eller som mos!
Kålrotens fina sötma passar bra ihop med starkare smaker som senap, chili och pepparrot. Apelsin är också en bra smakkompis.