Matskola

Kålrot - allt du behöver veta

Lite bortglömd är den allt, kålroten. Och synd är väl det eftersom att den ofta är närodlad, billig och smakrik. Så låt oss tänka om. Det är dags att ge kålroten det goda rykte den förtjänar!
Tips! Se alla våra recept med kålrot.

Vad kan du om kålroten?

 1. 1. Är kålroten svensk?

  I Storbritannien kallas kålrot för Swede, vilket kommer från Swedish turnip, svensk rova.

 2. 2. Hur många sorters kålrot finns det?

  I Sverige odlas den från september till maj, och under sommaren importeras den ofta. Bara i Sverige i dag odlas över 40 olika sorter av kålrot.

 3. 3. Hur odlar man kålrot?

  Om du vill odla själv sår du direkt på friland så fort jorden tinat upp. Var noga med att rensa ogräs och luckra jorden. Du kan skörda redan under sommaren och tillaga dem direkt. Om du däremot vill lagra kålrötter under vintern tar du upp dem under hösten, gärna i oktober. Låt dem inte stå i jorden för länge, då blir de lätt träiga och spricker, dessutom är de ganska känsliga för frost.

 4. 4. Hur ska man förvara kålroten?

  Förvara i jordkällare om du har, se bara till att den är frostfri eftersom att kålrötterna inte tål frost. Du kan också förvara dem i en stuka. De ska alltid förvaras svalt, och i kylskåpet får de gärna ligga i plastpåse eller i en fuktad handduk. Tillagad kålrot går bra att frysa.

 5. 5. Är kålroten rik på vitamin?

  Kålroten kallas ibland för nordens apelsin, eftersom att det är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin, till och med mer än citronjuice. 100 g kålrot ger dig nästan halva dagsintaget av C-vitamin.

 6. 6. Hur blir kålroten som godast?

  Den är godast att äta tillagad, men om du odlar kålrötter själv och får upp en späd sommarkålrot, är den fin råriven i en sallad. När kålroten värms upp kommer dess härliga sötma fram. Perfekt i gryta eller som mos!

 7. 7. Vilka är kålrotens smakkompisar?

  Kålrotens fina sötma passar bra ihop med starkare smaker som senap, chili och pepparrot. Apelsin är också en bra smakkompis.

3 nyttiga och goda recept med kålrot

 1. Kålrot med soja, ingefära och vitlök

  1. Kålrot med soja, ingefära och vitlök

  Betyg 4.5 av 5.
  13 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Rabba, rotabagge eller kålrot helt enkelt. Kärt barn har många namn och denna nordiska rotfrukt kan med fördel blandas ihop med mer exotiska ingredienser som ingefära, soja och groddar. Servera som ett pikant tillbehör.

  Kålrot med soja, ingefära och vitlök
 2. Rotfruktspytt med kyckling

  2. Rotfruktspytt med kyckling

  Betyg 4.2 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Fräscht och gott recept som tilltalar både dina smaklökar och ögon. Rotfruktspytt med kyckling är en lite nyttigare måltid med en pytt av kålrötter, potatis, morötter och till det tärnade bitar av kycklingfiléer.

  Rotfruktspytt med kyckling
 3. Säsongens syrade grönsaker

  3. Säsongens syrade grönsaker

  Betyg 4.1 av 5.
  43 personer har röstat
  Receptet har 13 kommentarer.

  Att lyckas med mjölksyrat är lättare än man tror. Vitkål, morot och kålrot blandas med lök och senapsfrö. Skär grönsakerna på olika sätt så blir det snyggare. Sedan står det till sig i minst 1-2 veckor.

  Säsongens syrade grönsaker

Artiklar (1565)

Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.