Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Ska du ut på vägarna i sommar? Vi har samlat tips på kaféer, gårdsbutiker och utflyktsmål i Sverige som är väl värda en omväg.

Text Liv Bossuyt Foto Gettyimages

NORRLAND

Budhas Kafferosteri, Lycksele
Budhas Kafferosteri korades till Årets Kaffebar i White Guide 2017. Här serveras kaffe som tillverkats med passion och omsorg, det personliga bemötandet får du på köpet.
Storgatan 38, Lycksele
facebook.com/Budhaskafferosteri
 
Järvsö Crêperie, Järvsö
Befinner du dig i närheten av Järvsö i sommar är ett besök till sommaröppna Järvsö Crêperie ett måste! De fyller sina smarriga crêpes och galetter med lokala och ekologiska råvaror.
Stenevägen 12, Järvsö
jarvsocreperie.se
 
Restaurang Kungsleden, Abisko
Högst upp i Sveriges nordligaste nationalpark bjuds det på norrbottniska råvaror och samiskt mathantverk.
Abisko Turiststation, Abisko
svenskaturistforeningen.se/abisko
 
Smultronstället, Umeå
Precis som namnet skvallrar om är denna handelsträdgård med tillhörande kafé ett riktigt smultronställe – väl värt ett besök om du har vägarna förbi Umeå.
Holmsjön 70, Umeå
smultronstaellet.se
 
Utblick, Övertorneå
I en modern glaskub på toppen av Luppioberget ligger Utblick, med oslagbar vy över Tornedalen. Här bjuds det på mat tillagad med lokala traditioner och råvaror.
Luppioberget, Luppio 202, Övertorneå
utblicktornedalen.se
 
Viddernas ❤ Gasskas, Jokkmokk
Här serveras traditionella samiska rätter och smaker, omsorgsfullt tillagade på råvaror från närområdet. Fin service och trevlig personal!
Ny adress från 1 juli: Porjusvägen 7, Jokkmokk
gasskas.se

SVEALAND

Barnens Ö Krog & Scen, Väddö
En sommarpärla precis intill vattnet. Här finns grillbuffé, brunch, glass eller ett glas vin att avnjuta på den härliga uteserveringen, eller inne i det mysigt inredda båthuset!
Simpnäsvägen 380, Väddö
barnenskrog.se
 
Buffils Annas Kaffestuga, Siljansnäs
Har du vägarna förbi Siljansnäs är detta guldkorn ett måste. God fika ackompanjeras med fantastisk utsikt över Dalarnas landskap.
Buffils Annas väg 30, Siljansnäs
buffilsannas.se
 
Jeremiabageriet, Örebro
Ett kafé och bageri i den historiska stadsdelen Wadköping med fantastiskt bröd och magiska bakverk. Missa för allt i världen inte rabarberpajen!
Bertil Waldéns gata (Wadköping), Örebro
jeremiabageriet.se
 
Karlfeldtsgården i Karlbo
I Karlbo utanför Avesta ligger Karlfeldtsgården, poeten Erik Axel Karlfeldts barndomshem som förvandlats till en levande kulturgård med museum, kafé och sommarevenemang, inramat av en prunkande trädgård.
Brunnbäcksvägen 50, Krylbo
karlfeldt-karlbo.se
 
Kulinariet, Stora Skedvi
Under Kulinariets tak ryms saluhallen Visthusboden med närproducerade delikatesser, mikromejeriet Fredrikslunds Gårdsmjölk, där du kan handla mjölk på glasflaska, och knäckebrödsbageriet Skedvi Bröd. Kulinariet vann ICAs Entreprenörspris 2018.
Landsvägen 38, Stora Skedvi
kulinariet.se

GÖTALAND

Café Mejeriet, Vickleby
Har du vägarna förbi Vickleby? Idylliska Café Mejeriet är väl värt ett stopp! Ta en glass eller kaffe i äppelträdets skugga, eller inne i det charmiga huset.
Vickleby Bygata 58, Färjestaden
cafemejeriet.se
 
Fårögården, Fårö
På vackra Fårö finns detta kombineradebed & breakfast och restaurang med härlig stämning och otrolig miljö. Varje söndag under sommaren helgrillas gotländskt lamm.
Fårö Simunds 3864, Fårö
farogarden.se
 
Hofsnäs Herrgård & Lilla Saluhall, Länghem
Är du i Borås så är du bara ett stenkast bort från traktens äldsta herrgård. Här bjuds det på god och KRAV-certifierad mat i idyllisk miljö.
Hofsnäs Herrgård, Länghem
hofsnas.se
 
Hvita Hjorten, Lidköping
Med en sagolik utsikt över Läckö Slott och Vänern är Hvita Hjorten en fröjd för både smaklökar och syn. Passa även på att ta en tur i Läckö slottsträdgård.
Läckö Slott, Lidköping
lackoslott.se
 
Hörte Brygga, Skivarp
Med en nollvision för matsvinn och en cirkulär filosofi tillagar charmiga Hörte Brygga mat på råvaror från lokala bönder och odlare i trakten, med en ny leverantör varje vecka.
Hörte Hamn, Dybäck 465, Skivarp
hortebrygga.se
 
Kalkladan & Bungenäs matsal, Bungenäs
Bungenäs kalkbrott är en avskild och alldeles magisk plats i en unik miljö. Här finns två restauranger: Bungenäs matsal, en matsal från 1940-talet som återupplivats, och Kalkladan. En härlig oas för god mat och trevliga stunder!
Bungenäs, Fårösund
 
Kosters Trädgårdar, Sydkoster
Inspireras av de vackra lummiga trädgårdarna på Koster! Här finns gårdsbutik, bageri och restaurang. Ett besök under pizzakvällarna som hålls på fredagar rekommenderas.
Långegärde, Sydkoster
kosterstradgardar.se
 
Ladugård 206, Vadstena
Ska du resa förbi Vadstena? Då får du inte missa denna pärla! Restaurangen huserar i en gammal ladugård och menyn bjuder på söndagsbrunch, fondue och bistrobuffé.
Hufvudstad Gård, Vadstena
ladugard206.se
 
Norrings Crêperie, Borgholm
Här bjuds det på en underbar meny av galetter och crêpes. Prova den himmelska galetten Bettan med betor och getfärskost, och slå dig ner på den lummiga innergården.
Slottsgatan 22, Borgholm
norringscreperie.se
 
Prostens Pizza, Falkenberg
Pizzerian på Skrea Backe håller öppet några kvällar i veckan. Missa inte deras hyllade pizzor i romersk stil!
Skrea Backe 203, Falkenberg
prostenspizza.se
 
Qvänum Mat & Malt, Kvänum
Här kombineras mat och malt i en idyllisk ladugård. Kvällstid anordnas bryggeri- och brännerikvällar med dryckesprovning och mat tillagad på råvaror från närområdet.
Gategården, Kvänum
qmm.se
 
Skäret, Smögen
Vad vore Smögen utan räkmackelunch? Här hittar du en av de allra bästa. Ingen bordsbokning behövs, det är bara att slå sig ner och njuta av både maten och utsikten.
Hamnen 1, Smögen
skaretskrog.se
 
Örum 119, Österlen
Njut av surdegspizza, besök trädgårdsbutiken eller slå dig ner för en långfrukost. Detta gårdshotell på Österlen är väl värt ett besök.
Örumsvägen 119, Löderup
orum119.se

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer