Låt oss slå ett slag för den grillade osten! Grillad halloumi, grillad fetaost, ostburgare mmm... Här bjuds tips för hur du grillar den perfekta osten, och såklart recepten som får ditt ostiga hjärta att smälta.
Mera ost? Se alla våra
grillrecept med ost.
Visste du att det var Fontana som tog halloumi till Sverige? Den cypriotiska hantverksosten som verkligen vunnit våra hjärtan. Numera har Fontana också två varianter av Halloumins kusin Grilloumi, gjorda efter eget recept. En svensk som är gjord av norrländsk komjölk och en grekisk. Alla ostarna passar utmärkt att steka, grilla, riva eller baka i ugnen.
Halloumi och grilloumi blir saftigast och godast om de grillas hela. Större bitar ost blir bättre på grillen. Sedan kan du skära den i skivor, bitar eller stänger.
TIPS! Torka av osten när den ska grillas. Då får du en finare grillyta och snyggast grillränder!
Det finns en anledning till att grillpaket blir allt vanligare på grillgallret. I detta recept använder vi färsk timjan, vitlök, lite chili och naturligtvis en god olivolja. Men det går självklart fint att krydda och smaksätta efter tycke och smak. Det gemensamma är att osten blir kräääämig.
Visste du att man kan marinera Halloumi och grilloumi? Här har ostburgaren fått extra sting av stark chilisås.Tillsammans med en fräsch citruscoleslaw gör den marinerade osten det här till en av de godaste burgarna vi har ätit. Marinera mera!
Tips! Lägg flera skivor ost i burgaren om du är hungrig. Då blir burgaren också lite extra mjuk och god.
Halloumi och grilloumi håller ihop bra även i kuber. Använd osten varvat med grönsaker du gillar, som i det här receptet där vi frestar med citronmarinerad zucchini som gifter sig strålande med sältan i osten.
Gör efterrätten på grillen när du ändå är igång! Vi slår ett slag för denna pizza med melon och valnötter i en ljuvlig blandning med yoghurt och fetaost. Nej men så gott!