Låt oss slå ett slag för den grillade osten. Grillad halloumi, grillad brie, grillad fetaost och grillad chèvre. Här är recepten som får ditt ostiga hjärta att smälta.
Mera ost? Se alla våra
grillrecept med ost.
Text: Elin Nordström
Dela med vänner
"Släng ost på grillen-recept"
Halloumi <3 burgare
99
15
Halloumiburgare är drömgott! Och majonnäs med chilisåsen sriracha går inte av för hackor. Toppa halloumiburgarna med soltorkade tomater, rostade pumpafrön och jalapeño för extra sting.
Saganiki är en grekisk ost som serveras nystekt ur stekpannan med en krispig utsida och mjukt smältande innandöme. I Grekland serveras den ofta ur den speciella panna som den tillagas i. Saganakin passar fint som rejäl förrätt eller vegetarisk huvudrätt.
Ett paket grillad fetaost är en trevlig stämningshöjare. Osten blir mjäll och mjuk när den blir varm och skivade, gröna jalapeños bidrar med en skön hetta som får igång aptiten. Ställ fram med en liten kniv och bjud med ett gott bröd, före maten eller som tillbehör.
Grillad getost, chèvre, i foliepaket med torkade aprikoser och rosmarin. Ringla honung över vid servering för sötman, och svartpeppar för sting. En spännande variant av chèvre chaud, att bjuda som efterrätt med kex och bröd. Istället för ostbrickan?
Den grillade halloumin är god att ätas precis som den är, men i detta recept piffas den upp ännu ett snäpp med en härlig marinad. Med smaker som vitlök, lime och soja blir det en mjuk smaksensation att lägga upp på grilltallriken.
En lyxig avslutning på middagen får du genom att tillaga detta enkla recept på grillad brieost. Du blandar plommon, pinjenötter, rosmarin och honung och strör ut över brien. Lägg osten på grillen och servera den sedan ljuvligt varm!