Bild laddas

Röka på grillen, så gör du

På jakt efter den ultimata grillsmaken? Testa att röka på grillen - kött, fisk eller grönsaker. Här ger vi tips och visar hur du gör!
Hungrig? Här är alla våra grillrecept.

Röka på grillen-tips!

Rökning är inte bara ett sätt att förhöja smaken, det är också en konserveringsmetod. Det viktiga är att ha tålamod och att ha koll på temperaturen. 

  1. 1. Vilken grill kan jag röka på?

    Du kan röka i alla grillar men allt fler upptäcker tjusningen med en rökgrill som gör det lite enklare. En vanlig klotgrill fungerar fint, låt då spjället i botten vara helt öppet och spjället i toppen en anings öppet.

  2. 2. Behöver jag en röklåda?

    En rökklåda kan vara en bra investering eftersom det gör det enklare att reglera mängden rök, jämfört med om du lägger träflisen direkt på kolen.

    Du kan också skapa din egen röklåda genom att göra ett foliepaket med träflisen i och lägga i glöden, gör då hål i foliepaketet så att röken kan smita ut.

  3. 3. Vilken sorts träflis/rökspån ska jag använda?

    Vårt tips är att du testar dig fram, men undvik kådrikt trä som gran och tall, och trä med bark. Det ger en besk smak som inte är god. Och så klart ska du även undvika behandlat eller målat trä. 

    Trä som Hickory och Mesquite ger en kraftigare röksmak och passar till nötkött. Fruktträd passar om du grillar fisk eftersom det ger en mildare röksmak. Fläsk och fågel går bra ihop med det mesta: pekannöt, whiskey, bok och al, till exempel.

  4. 4. Vilken temperatur röker jag på?

    Temperaturen i grillen bör ligga mellan 80–120 grader, är det för varmt under rökningen blir köttet torrt.

  5. 5. Hur lång tid tar det att röka?

    Låt det ta tid! Smaken blir bäst om du röker länge och på låg värme, 80–120 grader. Avsluta med högre värme och pensla på en god glaze.

Röka på grillen, 5 enkla steg

Här visar vi, med film och steg för steg beskrivning, hur du enkelt blir en mästare på att röka på grillen.

  1. 1. Lägg träflis/rökspån i blöt

    Lägg rökspånen i blöt i ungefär 10 minuter innan du grillar, det ger bättre rökutveckling. För ännu bättre smak kan du rimma eller grava det du ska röka.

  2. Bild laddas

    2. Direkt och indirekt värme

    Ha en sida på grillen för direkt värme och en för indirekt värme.

     Lär dig grilla på indirekt värme.

  3. Bild laddas

    3. Träflis/rökspån på glöden

    Antingen investerar du i och använder en röklåda. Eller så lägger du träflisen direkt på glöden, men det kan då vara svårt att reglera mängden rök. Du kan också göra ett foliepaket med flisen i och lägga i glöden, gör då hål i foliepaketet så att röken smiter ut.

  4. Bild laddas

    4. Dags att röka

    Lägg det som ska rökas på den halvan av grillen med indirekt värme. Lägg på locket och ställ in spjället på 100˚C. Lyft locket då och då och kontrollera innertemperaturen på det som röks.

  5. 5. Klart för servering

    Lyft bort det rökta och lägg det på ett fat innan servering.

    Tips! Här hittar du alla våra grillrecept.

Olika typer av rökspån

  1. Bild laddas

    1. Hickory

    Hickory är ett hårt träslag som ger en tät och fin rök. Den klassiska rökgivaren för en barbeque på nötkött. Men också bra till bacon, annat griskött och faktiskt även ost.

  2. Bild laddas

    2. Äpple

    Har du beskurit ett äppelträd så kan du ta av barken och låta träet torka innan du lägger det på grillen. Röken blir tät och fruktig, väldigt gott till nöt och gris.

  3. Bild laddas

    3. Al

    Alspån är en klassisk svensk rökgivare som används mycket. Röksmaken är mild och passar till det mesta, men framför allt till ljust kött, fisk och fågel.

  4. Bild laddas

    4. Körsbär

    Precis som med äpple är det viktigt att ta bort barken och se till att träet är torrt. Röksmaken är lite söt och fruktig och passar till ljust kött, gris och fågel.

Du kanske också är intresserad av...

Vi testar!

Så tänder du grillen utan tändvätska

Med dessa tips och verktyg blir du en mästare på att tända din grill utan tändvätska.
Bild laddas
Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.
Bild laddas
Allt du behöver veta

ICAs grillexikon

Glöd, marinad eller temperatur? Här tar vi upp allt du behöver veta om grillning!
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Matskola

Rotissera kyckling, så gör du

Bli en mästare på sommarens hetaste grilltrend med denna, steg för steg beskrivning.
Bild laddas
Hett tips!

Grilla pizza

Att grilla pizza är förbenat gott och dessutom trevligt. Så här gör du!
Bild laddas
Så gör du!

Pizza på grillen med pizzasten

Grilla pizza med pizzasten och du får samma resultat som när du bakar i en stenugn.
Bild laddas
Gott tillbehör

Grilla schalottenlök

Här visar vi hur du enkelt grillar och skalar schallotenlök. Supergott tillbehör!
Bild laddas
Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.
Bild laddas