Så tänder du grillen utan tändvätska
Med dessa tips och verktyg blir du en mästare på att tända din grill utan tändvätska.
På jakt efter den ultimata grillsmaken? Testa att röka på grillen - kött, fisk eller grönsaker. Här ger vi tips och visar hur du gör!
Hungrig? Här är alla våra grillrecept.
Rökning är inte bara ett sätt att förhöja smaken, det är också en konserveringsmetod. Det viktiga är att ha tålamod och att ha koll på temperaturen.
Du kan röka i alla grillar men allt fler upptäcker tjusningen med en rökgrill som gör det lite enklare. En vanlig klotgrill fungerar fint, låt då spjället i botten vara helt öppet och spjället i toppen en anings öppet.
En rökklåda kan vara en bra investering eftersom det gör det enklare att reglera mängden rök, jämfört med om du lägger träflisen direkt på kolen.
Du kan också skapa din egen röklåda genom att göra ett foliepaket med träflisen i och lägga i glöden, gör då hål i foliepaketet så att röken kan smita ut.
Vårt tips är att du testar dig fram, men undvik kådrikt trä som gran och tall, och trä med bark. Det ger en besk smak som inte är god. Och så klart ska du även undvika behandlat eller målat trä.
Trä som Hickory och Mesquite ger en kraftigare röksmak och passar till nötkött. Fruktträd passar om du grillar fisk eftersom det ger en mildare röksmak. Fläsk och fågel går bra ihop med det mesta: pekannöt, whiskey, bok och al, till exempel.
Temperaturen i grillen bör ligga mellan 80–120 grader, är det för varmt under rökningen blir köttet torrt.
Låt det ta tid! Smaken blir bäst om du röker länge och på låg värme, 80–120 grader. Avsluta med högre värme och pensla på en god glaze.
Här visar vi, med film och steg för steg beskrivning, hur du enkelt blir en mästare på att röka på grillen.
Lägg rökspånen i blöt i ungefär 10 minuter innan du grillar, det ger bättre rökutveckling. För ännu bättre smak kan du rimma eller grava det du ska röka.
Ha en sida på grillen för direkt värme och en för indirekt värme.
Lär dig grilla på indirekt värme.
Antingen investerar du i och använder en röklåda. Eller så lägger du träflisen direkt på glöden, men det kan då vara svårt att reglera mängden rök. Du kan också göra ett foliepaket med flisen i och lägga i glöden, gör då hål i foliepaketet så att röken smiter ut.
Lägg det som ska rökas på den halvan av grillen med indirekt värme. Lägg på locket och ställ in spjället på 100˚C. Lyft locket då och då och kontrollera innertemperaturen på det som röks.
Lyft bort det rökta och lägg det på ett fat innan servering.
Tips! Här hittar du alla våra grillrecept.
Hickory är ett hårt träslag som ger en tät och fin rök. Den klassiska rökgivaren för en barbeque på nötkött. Men också bra till bacon, annat griskött och faktiskt även ost.
Har du beskurit ett äppelträd så kan du ta av barken och låta träet torka innan du lägger det på grillen. Röken blir tät och fruktig, väldigt gott till nöt och gris.
Alspån är en klassisk svensk rökgivare som används mycket. Röksmaken är mild och passar till det mesta, men framför allt till ljust kött, fisk och fågel.
Precis som med äpple är det viktigt att ta bort barken och se till att träet är torrt. Röksmaken är lite söt och fruktig och passar till ljust kött, gris och fågel.
Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
Med dessa tips och verktyg blir du en mästare på att tända din grill utan tändvätska.
Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.
Klart du kan grilla! Vi hjälper dig och svarar på alla dina frågor.
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bli en mästare på sommarens hetaste grilltrend med denna, steg för steg beskrivning.
Grilla pizza med pizzasten och du får samma resultat som när du bakar i en stenugn.
Här visar vi hur du enkelt grillar och skalar schallotenlök. Supergott tillbehör!
Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.