Felices Pascuas!

Spansk påskmat

Påskmat på spanskt vis! Kocken Lukas Moderato dukar upp en påskmeny med rötter i det spanska köket. Det blir allt från lammstek, musslor och kikärtsgryta till saftig glutenfri mandelkaka.

8 recept för en spansk påskmeny

  1. Lammstek med rosmarin

    1. Lammstek med rosmarin

    Betyg 4.8 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Laga lammstek i ugn – kryddat med rosmarin, salvia och vitlök, så att lammets goda smaker kommer fram. Perfekt när du vill servera lammstek till påsk, eller när som helst på året!

    Lammstek med rosmarin
  2. Kikärtsgryta med chorizo och lufttorkad skinka

    2. Kikärtsgryta med chorizo och lufttorkad skinka

    Betyg 4.1 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Ett recept på spansk kikärtsgryta med chorizo, lufttorkad skinka, paprika och tomat, kryddad med saffran, timjan och rosmarin. Grytan är ljuvligt god och smakrik, och passar perfekt som festmåltid!

    Kikärtsgryta med chorizo och lufttorkad skinka
  3. Mandelsoppa med regnbågsrom och dill

    3. Mandelsoppa med regnbågsrom och dill

    Betyg 4.5 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    En krämig soppa gjord på mandel toppad med regnbågsrom och dill är både lyxigt, elegant och magiskt gott att servera som förrätt! Grädde, smör, fond och vinäger sätter också smak på soppan.

    Mandelsoppa med regnbågsrom och dill
  4. Blåmusslor med pimentón, vitlök och vitt vin

    4. Blåmusslor med pimentón, vitlök och vitt vin

    Betyg 4.2 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Blåmusslor på spanskt vis – i en fantastisk sås med smak av vitt vin, kryddig pimentón, saffran, tomat och vitlök. Rätten kallas mejillones a la marinera på Mallorca, och serveras med fördel tillsammans med bröd.

    Blåmusslor med pimentón, vitlök och vitt vin
  5. Torsk med rostad paprika, vitlök och chili

    5. Torsk med rostad paprika, vitlök och chili

    Betyg 4.1 av 5.
    47 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Prova en förenklad variant av maträtten bacalao eller bacalo som är vanlig i Portugal och Spanien: istället för saltad plattfisk använder vi torsk som bakas i ugn med potatis, paprika, vitlök och chili och toppas med pinjenötter och persilja. Fantastiskt gott!

    Torsk med rostad paprika, vitlök och chili
  6. Friterad potatis med stekt ägg och svamp

    6. Friterad potatis med stekt ägg och svamp

    Betyg 4.3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Huevos rotos eller huevos estrellados kallas denna rätt på spanska, vilket betyder trasiga ägg! Här serverar vi stekt ägg med friterad potatis, krispigt stekt svamp och gräslök, som med fördel blandas runt innan servering så att ägget fördelas jämnt.

    Friterad potatis med stekt ägg och svamp
  7. Grönsaksgratäng med potatis och tomat

    7. Grönsaksgratäng med potatis och tomat

    Betyg 4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Tumbet kallas denna spanska grönsaksgratäng, som vi här gör med potatis, tomat, aubergine, zucchini och paprika. Servera gärna gratängen tillsammans med sallad och ett gott bröd.

    Grönsaksgratäng med potatis och tomat
  8. Glutenfri mandelkaka

    8. Glutenfri mandelkaka

    Betyg 4.3 av 5.
    111 personer har röstat
    Receptet har 34 kommentarer.

    Ska du baka glutenfritt? Gör en glutenfri mjuk kaka: saftig, spansk mandelkaka, så kallad tarta de Santiago, med mandelmjöl, citron och bakad helt utan mejeriprodukter.

    Glutenfri mandelkaka
  • Om Lukas Moderato

    Om Lukas Moderato

    Bor: Stockholm 
    Gör: Kökschef på Bistro Capitol

Påsk i Spanien

Glöm påskkärringar, påskägg och påskharar – i Spanien är det religionen som kantar påskfirandet. Det är årets stora högtid som pågår hela påskveckan, den så kallade Semana Santa eller heliga veckan, då religion blandas med fest och glädje med allvar. Firandet innebär dagliga processioner – och att på påskdagen efter den traditionsenliga påskmässan samlas med familjen runt ljuvligt god mat.

Maten är höjdpunkten

Och det är just maten som är påskens höjdpunkt enligt Lukas Moderato, kocken med spanska rötter och ett hjärta som bankar extra hårt för det rustika medelhavsköket. Lukas tog på sig kockförklädet för första gången vid 15 års ålder då restaurangägaren Antonia Cantalops välkomnade honom in i köket på familjens stammiskrog Celler Ca'n Ame på Mallorca. Många år senare efter att ha arbetat på restauranger i Spanien, Frankrike och England har Lukas idag förstått att det är just det enkla medelhavsköket som lockar honom mest.– Efter alla år på diverse finkrogar söker jag mig nu tillbaka till de gamla recepten från min barndom och det spanska traditionella bondköket där man följer säsonger nitiskt. Råvaran är i fokus och det är inte för mycket krusiduller, råvaran smakar det den är helt enkelt.

Förutom rustik enkelhet och rena smaker kännetecknas en typisk spansk måltid också av den inbjudande miljön och ett generöst uppdukat bord med många stora, välfyllda fat. Det sociala och den mat som serveras är av likvärdig betydelse och matbordet blir en naturlig samlingsplats för familj och vänner.
– Man delar på maten och äter tillsammans på ett annat sätt än här. Det är det jag tycker om! En lunch kan bli väldigt lång, berättar Lukas med ett igenkännande skratt.

Barndomsminnen med nya tolkningar

Bland påskrecepten för Buffé har Lukas handplockat spanska rätter som han har en personlig relation till, rätter som han associerar med den här tiden på året, men med svenska inslag och råvaror: som torskfilén och lammsteken.

– I Spanien handlar det mycket om att förvalta det gastronomiska arvet och hålla recept vid liv genom att föra dem vidare från generation till generation. De här recepten är barndomsminnen med nya tolkningar!

Artiklar (1556)

Hola!

Göra egen sangria

Att göra egen sangria är så enkelt och festligt! Här hittar du goda och svalkande recept på den spanska klassikern. Oavsett om du är ute efter klassisk spansk sangria, sangria på vitt vin, sangria rosé eller rabarbersangria, här finns en sangria för dig som vill göra din egen.

Klassiker till påsk

6 gubbröror till påskbordet

Är du en av dem som tycker om att bjuda på traditionellt påskbord? Då kanske du letar efter recept på gubbröra. Här reder vi ut vanliga frågor och listar några favoritrecept.

God och glad påsk!

Klassisk påskmat

Sill, ägg, lax och lamm - vad vore påsken utan dessa rätter?

Glad påsk!

Påsk med smak av ostasien

Äntligen påsk! Denna påskmeny består av klassiska råvaror med asiatiska smaker som för tankarna till ostliga breddgrader. Det blir syrligt, salt, milt och starkt. Och så något sött till efterrätt förstås!