Påsk med smak av ostasien
Äntligen påsk! Denna påskmeny består av klassiska råvaror med asiatiska smaker som för tankarna till ostliga breddgrader. Det blir syrligt, salt, milt och starkt. Och så något sött till efterrätt förstås!
Till påsk vill vi äta mat - massor med mat! Ett bra sätt att smaka många olika rätter är att göra en drös med snittar. Så varsågoda, här är våra godaste påsksnittar.
Tips: alla våra recept på påsksnittar!
Kanapé, prästostsnurror, lörjromspizza eller smördegslarn? Här finns påsksnittar för att alla ska kunna finna en ny favorit.
Detta recept på snittar med smördeg, Västerbottensost och löjrom är utmärkt att servera som plockmat till fest. Du gör snittarna av bland annat smördeg, ägg, crème fraiche, Västerbottensost, rödlök, gräddfil och löjrom. Lyxigt och utsökt.
Snittar med Västerbottensost och löjromFår det lov att vara en gurkrulle fylld med färskost, gräslök och lax? Ett ljuvligt och fräscht snack till fördrinken eller på buffébordet – i en perfekt munsbit.
Gurka med rökt laxServera de här eleganta snittarna som förrätt eller till ett glas bubbel. Den krämiga röran med bland annat kallrökt lax, silverlök, crème fraiche och citron kan du göra i förväg. Vid servering steker du det ljusa surdegsbrödet frasigt i pannan och lägger sedan på den goda röran. Och så en klick lyxig löjrom på toppen.
Krämig laxröra på surdegsbrödSnabbaste och enklaste tilltugget är dessa laxrullar som får smak av färskost med pepparrotssmak. Gör en lång laxrulle som du sedan skär i lagom tjocka bitar. Laxrullarna med rökta laxen och pepparrotsosten lovar vi är försvinnande goda.
Laxrullar med pepparrotPerfekt att bjuda som smårätt eller på en buffé är denna härligt våriga pinsa som görs med lax, sparris och citron. Blanda laxskivorna med saft och skal av citron samt dill för extra god smak. En god lagrad ost är också viktigt för smaken på din pinsa. Servera pinsan omgående när den är varm och fräsch.
Pinsa med lax, sparris och citronSmetana, löjrom och färsk dill på smörstekt bröd – detta är en riktig lyxkanapé! Rikligt med citron och finhackad schalottenlök gör snitten till stjärnan på festen. Det går lika bra att använda fryst som färsk löjrom, men också sikrom, forellrom eller stenbitsrom.
Kanapé med löjrom och citronsmetanaSmördegssnittar är ett perfekt tilltugg till mingelfester och passar till såväl glögg som skumpa. Snabblagat med färdig smördegsrulle som fylls med godsaker som rostade hasselnötter och persilja. Hjälten är riven lagrad prästost som gör dessa ostsnurror till festen medelpunkt.
Prästostsnurror med hasselnötterSkippa västerbottenspajen nästa gång det vankas midsommar, kräftskiva eller annan festbuffé och satsa i stället på en pizza med samma smaker. Toppa med lyxig löjrom och vackert rosapicklad lök. Med färdig pizzadeg av surdeg går det på ett kick!
LöjromspizzaLyxa till chipsen med god topping. Här finns 5 olika chipstoppingar att välja mellan. Smak av caviar, dragon, svampcrème, blåmögelost eller tapenade. Får du svårt att välja är det bara att göra flera av toppingarna till chipsen, då kommer alla hitta sin favorit.
Chips med toppingBrutna bitar av ett gott knäckebröd täckta av en frisk vegansk citronkräm och toppade med sparrisskivor och gräslök. Det svenska köket när det är som bäst – gott och enkelt och nyttigt.
Veganska snittar - knäckebröd med sparris och citronkrämDessa blå färgklickar överraskar verkligen smaklökarna. I den krämiga röran ovanpå små knapriga crostini gömmer sig söta blåbär, pikant getost och syrlig färskost. Ett trendigt tilltugg som garanterat gör succé på festen eller mingelpartyt.
Crostini med getostcrème och blåbärEn hemgjord majjo med vitlök och örter funkar finfint med det rökta lammet. Serverat på knaprigt knäckebröd blir det försvinnande gott på tapas-brickan eller buffén.
Rökt lammstek med örtmajonnäs på knäckeÄntligen påsk! Denna påskmeny består av klassiska råvaror med asiatiska smaker som för tankarna till ostliga breddgrader. Det blir syrligt, salt, milt och starkt. Och så något sött till efterrätt förstås!
Lisa Lemke guidar dig i hur du tillagar perfekta lammsteken och ger de bästa tipsen.
Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.
Istället för den klassiska påskmaten har vi satt ihop recept för det moderna påskbordet.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept