Mattraditioner i olika länder
Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.
Är du en av dem som tycker om att bjuda på traditionellt påskbord? Då kanske du letar efter recept på gubbröra. Här reder vi ut vanliga frågor och listar några favoritrecept.
Tips! Här hittar du fler recept till påskbordet.
Gubbröra är fantastiskt enkelt att göra och kanske bäst av allt: den kan förberedas en dag innan servering - den blir till och med godare då!
Gubbröra är en suverän förrätt. Servera på rostat bröd, kavring eller knäckebröd och dekorera med färsk hackad gräslök och kanske gräslöksblommor om det finns till hands. Gubbröra passar också att servera på små snittar som mingelmat.
Gubbröra gör man traditionellt med ansjovis medan nubberöra och nubbesallad görs med matjessill. Gubbröran är lite saltare i smaken.
Nubbesallad har lite grövre textur än nubberöra. Någon gubbsallad har vi förresten inte hört talas om än, kanske dags för det?
På ICA finns färdig gubbröra att köpa på burk. Enkelt!
Varsågod - den perfekta gubbröran! En perfekt avvägd och matig gubbröra med kaviar som det aldrig blir några rester av. Skala och tärna ägg, potatis och matjessill. Hacka dill och gräslök. Blanda i övriga ingredienser och servera på knäckebröd.
Gubbröra med matjessillEn riktig klassiker för alla gubbar därute som görs på bland annat hårdkokta ägg, potatis och ansjovis. Om någon ändå ifrågasätter rörans status som "klassisk" kan du hänvisa till oss, vi har din rygg här.
Vegansk version av gubbröra med champinjoner. Härligt krämig med fräsch smak av dill och rödlök. Det här är en höjdare så laga så det räcker till fler än veganerna på festen!
Gubbröra med lax på knäckebröd serverat med en kall öl i den första vårsolen, det är ju nästan så att man blir rörd! Den här rörande röran med ägg, rödlök, gravad eller kallrökt lax och dill fixar du på nolltid. Perfekt för de som kanske inte älskar ansjovis.
Prova vår gubbröra med dijonsenap, grovkornig senap, dill och gräslök. Till skillnad från många andra recept så är denna gubbröra utan potatis. Lite extra gul dessutom - det är ju ändå påsk!
Nu tänjer vi på gränserna och gör "gubbröran" med äpple, ägg, rödlök och smetana. Krispigt och gott!
Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.
Ska du lägga in egen sill? Då behöver du inspiration till riktigt goda sillinläggningar! Här listar vi både klassiska sillinläggningar som löksill, brantevikssill, senapssill och skärgårdssill och några nya favoriter.
Billig, enkel att laga och älskad av hela familjen? Bakad potatis med goda toppings!
Det är dags att göra gröna ärtiga röror! Perfekt tillbehör till grillat.
Komplettera buffén med olika röror – gott till klassiska rätter som pajer, sallad och bröd.
Ingen grillmiddag utan sås! Kolla in våra bästa recept på grillsåser här.
Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept
Här tipsar vii om mat och presenter som passar till dopfikat eller namngivningsceremonin.