Påskmat på spanskt vis! Kocken Lukas Moderato dukar upp en påskmeny med rötter i det spanska köket. Det blir allt från lammstek, musslor och kikärtsgryta till saftig glutenfri mandelkaka.
Bor: Stockholm
Gör: Kökschef på Bistro Capitol
Glöm påskkärringar, påskägg och påskharar – i Spanien är det religionen som kantar påskfirandet. Det är årets stora högtid som pågår hela påskveckan, den så kallade Semana Santa eller heliga veckan, då religion blandas med fest och glädje med allvar. Firandet innebär dagliga processioner – och att på påskdagen efter den traditionsenliga påskmässan samlas med familjen runt ljuvligt god mat.
Och det är just maten som är påskens höjdpunkt enligt Lukas Moderato, kocken med spanska rötter och ett hjärta som bankar extra hårt för det rustika medelhavsköket. Lukas tog på sig kockförklädet för första gången vid 15 års ålder då restaurangägaren Antonia Cantalops välkomnade honom in i köket på familjens stammiskrog Celler Ca'n Ame på Mallorca. Många år senare efter att ha arbetat på restauranger i Spanien, Frankrike och England har Lukas idag förstått att det är just det enkla medelhavsköket som lockar honom mest.– Efter alla år på diverse finkrogar söker jag mig nu tillbaka till de gamla recepten från min barndom och det spanska traditionella bondköket där man följer säsonger nitiskt. Råvaran är i fokus och det är inte för mycket krusiduller, råvaran smakar det den är helt enkelt.
Förutom rustik enkelhet och rena smaker kännetecknas en typisk spansk måltid också av den inbjudande miljön och ett generöst uppdukat bord med många stora, välfyllda fat. Det sociala och den mat som serveras är av likvärdig betydelse och matbordet blir en naturlig samlingsplats för familj och vänner.
– Man delar på maten och äter tillsammans på ett annat sätt än här. Det är det jag tycker om! En lunch kan bli väldigt lång, berättar Lukas med ett igenkännande skratt.
Bland påskrecepten för Buffé har Lukas handplockat spanska rätter som han har en personlig relation till, rätter som han associerar med den här tiden på året, men med svenska inslag och råvaror: som torskfilén och lammsteken.
– I Spanien handlar det mycket om att förvalta det gastronomiska arvet och hålla recept vid liv genom att föra dem vidare från generation till generation. De här recepten är barndomsminnen med nya tolkningar!