Grönsaksgratäng med potatis och tomat
Tumbet kallas denna spanska grönsaksgratäng, som vi här gör med potatis, tomat, aubergine, zucchini och paprika. Servera gärna gratängen tillsammans med sallad och ett gott bröd.
Ingredienser
4 portioner
Grillad paprika
2 - 3 röda paprikor
1 msk olivolja
Tomatsås
1 förp krossade tomater (à 500 g)
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 kruka basilika
2 msk olivolja
1 msk sherry- eller rödvinsvinäger
2 tsk strösocker
Aubergine och zucchini
1 stor aubergine (à ca 500 g)
2 zucchinis (à ca 300 g)
1 1/2 tsk salt
olja (till stekning)
Potatis
400 g potatis
1/2 silverlök
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Till servering
hackad persilja
sallad
bröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat med bröd men utan sallad.
Energi2292 KJ / 546 kCal
Fett24 g
Salt4 g
Kolhydrater66 g
Protein10 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mycket gott! Christinas metod är bra o man kan även steka potatisen innan den åker in i ugnen. Här kommer en fransk version av den spanska rätten trumpet. https://recettesvegetales.com/tumbet/
Louise
2022-08-09Godaste jag ätit på länge! Tog lite tid att göra men helt klart värt det.
Agnes
2022-02-12Vår nya favorit! Så här kan man snabba upp tillagningen: köp grillad paprika på burk istället för att grilla själv. Börja med att få in potatisen i ugnen, gör sedan tomatsåsen och låt den koka ihop medan du skivar och steker zucchini och aubergine - man kan hoppa över det där med att låta skivorna dra i salt, det blir toppenbra resultat ändå.
Christina
2021-05-19