Hoppa till sidans innehåll

Grattis till oss alla som har tagit oss genom 2020! Men först en tillbakablick på hur vi har bunkrat, bakat och lagat under coronakrisen. Här är matfaserna som har hjälpt oss under året ingen vill minnas – vilka faser känner du igen dig i?

Stephanie Johansson

2020 i 5 matfaser:

 • Bunkringshysterin

  Oroliga tider leder till oroliga köpvanor och det märktes inte minst när toalettpappret plötsligt såg ut att sälja slut under pandemins första månader. Även varor med lång hållbarhet bunkrades som hårt bröd, havregryn, rotfrukter, spannmål, bönor, krossade tomater, konserver och frysvaror med mera. För att inte tala om tvål och handsprit. Fler än någonsin började storhandla online och vi påminner oss om att handla med hänsyn. Maten var aldrig på väg att ta slut och våra lager var välfyllda. Utmaningen var att hinna få ut alla varor till ICA-butikerna och att få upp allting på hyllorna.

 • Husmorseffekten

  Det är ett faktum: vi bakar oss genom krisen. Försäljningen av torrjäst ökade med 143 procent och även mjöl, matfett och ägg har vart orimligt populära. I vår receptbank har det sökts extra mycket på brödrecept och ingen har väl missat bananbrödet som dominerade Instagram under våren? Som en pandemi i pandemin!

  Det är tydligt att vi hänger i köket en hel del för förutom bananbrödet vill vi göra saker från grunden mer än någonsin tidigare. Pasta- och pizzadeg, hemgjord glass och saft och sylt och egna drinkar och allt sånt som vi kanske annars inte har tid med. Kanske är det lite terapeutiskt till och med?
 • Tröstande husmanskost

  Recept på topp 20-listan här på ica.se som har klättrat i placering är korvstroganoff, laxfilé med citron, potatis- och purjosoppa, flygande jacob, bakad potatis, hasselbakspotatis, kålpudding, raggmunk och former av pannkaksrecept och potatisrätter. Pålitlig mat med hög igenkänning har helt klart fått trösta oss genom denna kristid.

 • Korvbonanza

  En annan grej som har förändrats under pandemin är försäljningen av korv och även grillkol och briketter har under hösten ökat med 52 procent jämfört med samma period förra året. Pandemin har inneburit att man umgås mer utomhus och många har förmodligen förlängt sin grillsäsong. Inte konstigt att stormköket blev årets julklapp!

 • Tidig julpepp

  Upp med handen alla som började med julbaket redan i november? Du är inte ensam! Besöken till saffransrecept, egen pepparkaksdeg och så vidare har spårat ut sedan november. En riktig härlig trend tycker vi, varför ska man vänta till december? Gör julen så lång som möjligt tack!

Hur många trendrecept har du lagat?

 • Banana bread - banankaka

  Banana bread - banankaka

  Det här brödet är mer av en kaka om sanningen ska fram men det är det perfekta sättet att avsluta en helgfrukost med något sött. Servera gärna i skivor med jordnötssmör och lite havssalt på.

  - Banana bread - banankaka

  Spara

 • Dalgona coffee – koreanskt kaffe

  Dalgona coffee – koreanskt kaffe

  Har du hört talas om dalgona coffee? Det är en koreansk kaffedrink där mjölk toppas med kaffeskum. Du gör enkelt kaffefluff själv, allt du behöver är snabbkaffe, socker, vatten och elvisp. Här gör vi en variant på iskaffe, men det går även att göra kaffedrinken varm – servera då med varm mjölk och utan is!

  - Dalgona coffee – koreanskt kaffe

  Spara

 • Pastadeg

  Pastadeg

  Gör egen pasta och testa vårt recept på pastadeg på italienskt vis! Den bästa hemmagjorda pastadegen görs på durumvetemjöl som knådas tillsammans med ägg. Degen kräver lite omsorg och kärlek, men det är väl värt mödan! Få saker smakar så gott som hemmagjord pasta med enkla tillbehör.

  - Pastadeg

  Spara

 • Rågsurdegsgrund

  Rågsurdegsgrund

  Ett riktigt husmorsrecept på hur du får till en perfekt rågsurdegsgrund. Tycker du om att baka bröd, och särskilt surdegsbröd, så är det här definitivt ett recept du bör testa på.

  - Rågsurdegsgrund

  Spara

 • Kladdkaka med kokostosca

  Kladdkaka med kokostosca

  Kombinera seg kladdkaka med ett täcke av kokostosca och du har en ny favorit. Ett enkelt sätt att variera den klassiska kladdkakan. Till kokostoscan går det bra med både kokosflingor eller kokoschips.
  Fler smarriga kladdkakerecept hittar du här .

  - Kladdkaka med kokostosca

  Spara

 • Saffransbullar med vanilj

  Saffransbullar med vanilj

  Dessa saffransbullar med vanilj kan vara det godaste du någonsin kommer ha bakat. Vi bakar saffransbullarna med både smör och kvarg så de blir riktigt saftiga. Vanilj i fyllningen gör dem helt oemotståndliga. Snurra saffransbullarna i knutar och njut av dina gyllene underverk!

  - Saffransbullar med vanilj

  Spara