Hoppa till sidans innehåll

Skogens vitlöksdoftande primör ramslök har en kort och intensiv säsong. Redan i april börjar de gröna liljekonvaljlika bladen att titta fram för att någon dryg månad senare börja blomma med vita stjärnformade blommor.

Ellinor Jidenius

Ramslöken är finkrogarnas favorit – inte konstigt när det är en av tidigaste primörerna som går att skörda samtidigt som det är en relativt  sällsynt delikatess. Ramslöken växer nämligen inte vilt i hela landet utan hittas främst i landets södra delar, framför allt på Öland, Gotland och i Skåne. Vill du plocka själv ska du leta i fuktig och skuggig skogs- och ängsmark. Där breder den ut sig i vackert gröna och stora bestånd. När man närmar sig bladen är det inte ovanligt att  man känner en tydlig doft av lök. Så att den har fått smeknamnet skogens vitlök är alltså ingen slump. 

Hela växten är ätlig

Ramslök är en bladlök som är släkt med både gräslök och vitlök. Vanligast är att man plockar bladen, de tidigaste är godast, och använder dem som en ört likt gräslök i maten. Men hela växten är ätlig, och när blommorna så småningom tappar sina kronblad går det att plocka ramslökens frökapslar och lägga in som ramslökskapris. 

Äts bäst rå

Bladen kan ätas råa eller tillagade. Om du vill använda bladen i en varm rätt så är det bäst om de tillsätts strax före servering eftersom de annars tappar mycket i smak. Ramslökens arom sitter framför allt i växtsaften och vinner därför på att finhackas eller mixas för att sedan användas färsk i sallader, dressingar och kalla röror.

Laga med ramslök

Om du har den stora lyckan att komma över större mängder av ramslök är pesto ett utmärkt sätt använda den på. Ett smör med finhackad ramslök i sätter piff på biffen, likaså att svänga runt ett gäng nykokta grönsaker i. Att göra ett eget örtsalt är också ett trevligt sätt att bevara aromen. Mixa salt tillsammans med ramslök, strö ut på en bricka och låt torka i solen eller allra helst i svamp- och frukttork. Lyxigt att ta fram när man inte längre kan plocka färska blad. 

 • Rostad ramslöksdipp

  Rostad ramslöksdipp

  Ramslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök.

  - Rostad ramslöksdipp

  Spara

 • Pesto med ramslök

  Pesto med ramslök

  Gör din egen pesto med ramslök. Ramslökspesto passar bra till grillad fisk, kött eller som dressing till sallad. Du gör ramslökspeston av pinjenötter, persilja olivolja och parmesan och smaksätter med citronskal.

  - Pesto med ramslök

  Spara

 • Grillpytt med chorizo och ramslökssås

  Grillpytt med chorizo och ramslökssås

  Daniel Lakatosz bjuder på somrig pyttipanna med grillad färskpotatis och kryddig korv. Lyft smakerna med en enkel ramslöksmajonnäs som du lagar själv från grunden. Ett perfekt recept med ramslök för dig vill prova denna svenska delikatess!

  - Grillpytt med chorizo och ramslökssås

  Spara

 • Primörbetor, getyoghurt och smulat isterband

  Primörbetor, getyoghurt och smulat isterband

  Rödbetor och getost är en smakmässig fullträff! Här kokas späda rödbetor mjuka medan färggranna gul- och polkabetor hyvlas tunt och marineras kort i vinäger och olja. Ljuvligt gott tillsammans med getostdressing och saltsyrligt isterband. Enkelt, men raffinerat.

  - Primörbetor, getyoghurt och smulat isterband

  Spara