Hoppa till sidans innehåll

Transparens är A och O för den klimatcertifierade nötköttsproducenten Jens Thulin på Vismarlövsgården i Skåne. Målet? Att bli Sveriges mest klimatsmarta gård. För Buffé berättar han hur.

I samarbete med LRF. Foto Tobias Regell

Lantbrukaren Jens Thulin på Vismarlövsgården ett par mil utanför Malmö tycker egentligen att det finns andra gårdar som är mer nyskapande. Men få av dem är bra på att berätta om vad de gör.
– Det innovativa ligger väl egentligen i att våga lyfta frågorna och ta debatterna, att vara en lantbrukare som ibland är klädd i kostym och lämnar gårdsplanen.
Jens driver gården med sin far Ingmar Thulin och sin sambo Matilda Jarbin. Målsättningen är att bli Sveriges klimatsmartaste nötköttsproducent, och sälja varorna direkt till slutkonsument. Och de är på god väg.

Men egentligen räcker det inte med att vara klimatsmartast. För att nå framgång är smaken på köttet helt avgörande, något Jens Thulin och hans far ständigt arbetar med.
– Djurhållningen är vår yttersta påverkan på smaken. Vi ser till att djuren håller sig friska och har kontroll på vad vi har för individer. Det är fortfarande en rätt småskalig produktion. Vi har 50–55 kor som kalvar och jag och pappa känner varenda en, vet vad de har för egenskaper och vad de brukar få för kalvar. Min pappa fyllde 60 i våras och köpte sina första kalvar när han var 10 år. Hans erfarenhet är avgörande.

Ett av de viktigaste momenten för djurhållningen, och i förlängningen smaken, är transporterna. Vismarlövsgården satte tidigt upp tydliga mål och är transparenta med hur de fraktar sina djur.
– Vi har byggt en helt egen transport som är anpassad för vårt stall där vi lastar och hanterar djuren så att de är trygga under det förfarandet och när vi kör dem till slakteriet. Det är vad som gör mest skillnad på kvaliteten och smaken.

Hela gården drivs av förnyelsebar energi, med hjälp av solceller och småskaliga vindkraftverk i trä. Från gårdens egen rapsoljepress kommer både bränsle till traktorerna och proteinfoder till korna. Som en bekräftelse för arbetet blev Vismarlövsgården 2016 den andra klimatcertifierade nötköttsproducenten i Sverige enligt Svenskt Sigill.

Jens har sex års universitetsstudier bakom sig och en master i sustainable management, med fokus på affärsutveckling och fortsatt ekonomisk tillväxt inom planetens gränser. Det är en ovanlig bakgrund för en lantbrukare, och ger tyngd bakom argumenten.
– När farsan ville lägga ner gården för fem år sedan sa jag: “Nej, nu gasar vi!” Det är inte många små producenter som investerar så mycket som vi gör. I maskinparken, solceller, vindkraft och egen rapspress.

Kommande projekt handlar om att förädla, komma ännu närmare slutkonsumenten och öka lönsamheten.
– Vi ska starta eget mikrobryggeri, där vi ska göra rapsöl. Och så tittar vi på att starta en food truck för att ha full kontroll i alla led.
Hans sambo, Matilda, är miljövetare och också djupt involverad i verksamheten. Hon är samtidigt hållbarhetschef på företaget Godsinlösen där Jens är affärsutvecklare, och vars verksamhet går ut på att omvandla det som anses vara avfall till en ekonomiskt värdefull resurs.
– Vi jobbar på Godsinlösen tillsammans en del, och sedan på gården den andra delen. Det är en livsstil. Vi jobbar mest hela tiden och med det vi trivs med och tycker är kul.