Rätter du kan laga av ratatouille
Denna grönsaksröra kan du äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Hanna Olvenmark ligger bakom konceptet Portionen under tian och är expert på vardagsrätter som är både billiga och klimatsmarta. Här delar hon med sig av sina favoritrecept som gör storkoket till en fröjd!
Här hittardu fler recept på grytor.
Med en bakgrund som dietist, ett brinnande intresse för miljön samt erfarenhetav att leva på studentbudget lagar jag mat som är bra för både klimat, hälsa och plånbok. För mig är det självklart att den hälsosamma maten även ofta är den ekonomiska och klimatsmarta maten.
Laga din egen mat, ät mycket baljväxter och mindre kött, undvik att slänga mat, försök att handla i säsong och använd frysta grönsaker snarare än färska.
Storkok! Det är ett sätt att få mer tid till annat och spara pengar, men också en genväg till att slippa hitta på nya rätter för veckans alla dagar. Recepten som jag har tagit fram för Buffé gör sig utmärkt för att laga i större mängder.
Servera en gryta med potatis, blomkål och den indiska osten paneer med smaker av gul curry och koriander. En färgstark och prisvärd gryta som mättar hela familjen!
Currygryta med potatis, blomkål och paneerProva en vegogryta med kikärtor, vitkål och grillade paprikor i en sås av kokosmjölk och jordnötssmör. Grytan är en krämig, nötig och värmande rätt som snäll för både plånboken och magen.
JordnötsgrytaBoeuf bourguignon är riktig klassiker med djupa smaker och en gryta som och sköter sig själv på spisen. Här har vi gjort en vego bourguignon med svarta linser och svamp. Serveras på klassiskt vis tillsammans med potatismos och syltlök.
Bourguignon med svarta linserLaga kikärtsgryta med söta grillade paprikor, nötiga solroskärnor och smak av spiskummin och hetta från sambal oelek. Grytan serveras tillsammans med ugnsrostad potatis och krispiga haricots verts.
Kikärtsgryta med paprika och solroskärnorRecept på vegansk gryta med kokosmjölk och tomat tillsammans med svarta bönor och grönkål. Låt grytan ta smak av curry, ingefära och sambal oelek och servera med matvete eller havreris.
Tomat- och kokosgryta med grönkålEn mättande och fräsch gryta med stora vita bönor, broccoli och citron smaksatt med rosmarin och vitlök. Enkel, vegorätt som är utmärkt alla laga för många eller som storkok för matlådorna.
Böngryta med broccoli och citronDenna grönsaksröra kan du äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Laga kryddig och välsmakande mat inspirerad av Västafrikanska länder.
Bourguignon, curry eller stroganoff - vilken blir din bästa kompis i vinter?
Här har vi listat våra lammfavoriter till påskens middagar, vilken blir din?
Här tipsar vi om billig och galet god mat som är enkel att göra för alla studenter där ute
Inspireras av goda recept där konserver är en del av ingredienslistan.
Det behöver inte vara dyrt att unna sig något gott till helgen – hitta idéerna här!