Låt det puttra!

Välj rätt gryta för långkoket

När det ska gå lätt att laga maten vill vi slå ett slag för långkok. Låter det motsägelsefullt? Det är det inte! Med rätt recept och en bra gryta för långkoket behöver du bara göra en minimal insats i köket, sedan sköter sig middagen själv.
Hitta alla recept med långkok

Så väljer du grytan

Det viktigaste för ett långkok är att det får ta tid. Koka sakta, på lägre temperatur och gärna i ugnen. Då blir det en jämn värme från alla håll som långkoket tycker mycket om. Men självklart kan du koka på spisen också, om det känns enklare.

 1. En svart gjutjärnsgryta som inte är emaljerad

  1. Gjutjärnsgryta

  När du lagar mat i en gjutjärnsgryta fördelas värmen jämt, vilket är kanon för långkoket. Det finns gjutjärnsgrytor med rå eller emaljerad yta. Den med rå yta rengörs bara med vatten.

  Är grytan inte emaljerad löses en del järn ut från grytan till maten som en slags naturlig järnberikning. Men det funkar bara när du använder syrliga ingredienser, som tomat. Mat med syrliga ingredienser tillagad i gjutjärnsgryta kan innehålla tre till fyra gånger mer järn än mat tillagad i annat kärl.

  Välj gjutjärnsgrytan med rå yta om du lagar en tomatbaserad gryta och vill ha ett rejält tillskott av järn i maten. Många tycker att emaljerade gjutjärnsgrytor är enklare att rengöra.

 2. Oval lergryta med lock

  2. Lergryta

  Redan de gamla romarna lagade mat i lergryta som är avsedd för matlagning i ugn. Lägg lergrytan i blöt ca 15 minuter före användning, den suger då upp vatten som den senare avger under tillagningen. Lägg i dina ingredienser och ställ in lergrytan i kall ugn. Tillagningen kan jämföras med ångkokning och bevarar på samma sätt vitaminer och näringsämnen.

  Välj lergrytan om långkoket får ta tid och du vill bevara extra mycket vitaminer och mineraler i maten!

 3. Vit traktörpanna med glaslock

  3. Traktörpanna

  Traktörpannan är en kombo av stekpanna och kastrull, det bästa från två världar. Traktörpannan har högre kanter än en vanlig stekpanna så att du kan koka i den, men också en mycket större stekyta än vad kastrullen har. De flesta traktörpannor har lock. Oftast är traktörpannan tillverkad helt i metall, så att du kan använda den även i ugn.

  Traktörpannan funkar bra till alla former av långkok och ger en stor yta att steka på. 

 4. Vit kastrull med glaslock.

  4. Kastrull

  Kastruller är något som finns i de flesta kök och givetvis går det att göra långkok i en vanlig kastrull. Tänk på att använda tjockbottnad kastrull som bättre leder och håller värme.

  Det går fint att laga långkok i en helt vanlig kastrull. Den har mindre stekyta och leder inte värme lika jämt som de andra. Men å andra sidan är den lätt att diska och väger mindre än de andra grytorna.

Härliga recept för långkoket

 • Burgundisk köttgryta

  Burgundisk köttgryta

  Betyg 4.3 av 5.
  893 personer har röstat
  Receptet har 133 kommentarer.

  Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.

  Burgundisk köttgryta
 • Citron- och timjankyckling i lergryta

  Citron- och timjankyckling i lergryta

  Betyg 3.1 av 5.
  490 personer har röstat
  Receptet har 13 kommentarer.

  Kyckling i lergryta med citron och timjan är en fulländad måltid som kräver ett par timmars tillagning. Rotfrukter tillsammans med vitlök och chili gör rätten smakrik och vacker.

  Citron- och timjankyckling i lergryta
 • Mustig gulasch på högrev och potatis

  Mustig gulasch på högrev och potatis

  Betyg 4.6 av 5.
  601 personer har röstat
  Receptet har 150 kommentarer.

  Här har du en riktigt god gulasch med högrev, paprika och potatis. Allt i en gryta! Sjud högrev med kalvfond och paprika i ca 2 timmar och tillsätt potatisen sista halvtimmen. Resultatet blir en riktigt mustig gryta som hela familjen kommer att gilla. Toppa med en klick yoghurt som pricken över i!

  Mustig gulasch på högrev och potatis
 • Jazzig chili

  Jazzig chili

  Betyg 3.9 av 5.
  269 personer har röstat
  Receptet har 44 kommentarer.

  Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!

  Jazzig chili
Tips!

Tricket med långkok: framförhållning

Laga morgondagens middag idag. I gengäld lägger du själv minimalt med tid på tillagningen – låt maten sköta sig själv grytan, kastrullen eller pannan. Istället för att ödsla tid på att hacka och skära ingredienserna för att det ska gå snabbt att steka eller koka, lägger du köttet helt i grytan och bara klyver rotfrukter.

Gott, billigt och nyttigt

Den långa tillagningstiden och låga temperaturen gör att smakerna blommar ut. En fördel med långkok är att du kan använda lite billigare kött som ofta är väldigt smakrikt, men som behöver lite tid på sig, till exempel högrev, kalvbringa eller fläsklägg. 

Artiklar (1448)

Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!

Grytgott

Våra bästa höstgrytor

Grytsäsongen är här och vad passar då bättre än att lista våra absolut höstigaste grytor.

Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.

Gott i glaset

Vinterdrinkar

Vill du imponera på dina gäster? Bjud på riktigt goda vinterdrinkar! Vi har samlat både varma och kalla drinkar som passar perfekt att bjuda på i vinter! Vad sägs om Irish coffee eller white russian?