Hoppa till sidans innehåll

Det kanske är lättare sagt än gjort att lyckas med den perfekta pajen, eller? Vill du baka en klassisk paj, en med smuldeg eller en knäckig variant så finns det olika saker att tänka på för att lyckas. Blir pajen inte sådär frasig eller knäckig som du vill ha den? Eller blir den för rinnig? Här har vi samlat våra bästa tips för att inte paja pajen!

I samarbete med Kungsörnen och AXA.

Smulpaj

En smulpaj är både enkel och snabb att göra, och oemotståndligt god! En klassisk smuldeg innehåller endast 3 ingredienser: smör, strösocker och vetemjöl men det går såklart att mixa upp det med lite olika trix.

  • Våga blanda ner lite mandelspån, hackade nötter, frön eller kokos i smulet för extra crunch.
  • Smaksätt din smuldeg med vanilj, kardemumma eller kanel.
  • Testa att byta ut allt eller delar av vetemjölet till exempelvis havregryn, grahamsmjöl eller mandelmjöl för mer smak och textur.
  • Lite salt i smulet förhöjer alla smaker i hela pajen.

Knäckig paj

Den knäckiga pajen har tagit pajbakare med storm de senaste åren, och vi förstår varför. När du testat paj med knäckigt och segt täcke är det svårt att återgå till den klassiska. 

  • För att få till det där riktigt sega och knäckiga täcket, använd ett recept som har sirap med i smeten.
  • Till skillnad från den klassiska smulpajen så ska du smälta smöret för att få denna paj lyckad. Tillsätt sedan sirapen i det varma smöret och blanda de torra ingredienserna på sidan av innan du blandar ihop allt till en krämig smet.
  • Smaksätt gärna smeten med vaniljsocker för extra sötma och smak.
  • Håll koll på pajen när den är i ugnen. Vänta med att ta ut den tills den fått en fin gyllene färg, då får du det där knäckiga och sega resultatet.

 

Klassisk pajdeg

Den klassiska pajdegen kan användas till både matpajer och efterrättspajer. Här läggs pajdegen i botten av formen men vill du imponera lite extra på gästerna så gör gärna även ett lock med hälften av degen i vackert mönster.

  • Låt gärna degen vila i kylen.Vet du exempelvis att du vill bjuda på en paj till helgfikat är det toppen att förbereda degen redan kvällen innan.
  • Finns tiden kan du även med fördel trycka ut pajen i formen morgonen efter och låta den vila ytterligare ett par timmar i kyl eller frys innan du lägger i fyllningen.
  • Kavla ut degen 3-4 mm tjockt för bästa resultat.
  • För att få bottnen frasig och minimera risken för en blöt paj så strö ut en blandning av mjöl och strösocker på bottnen innan du lägger i fyllningen.
  • Använder du exempelvis äpplen eller päron i pajen kan de med fördel stekas i smör och kanel innan gräddning.
  • Gör du ett pajlock, pensla locket innan gräddning och strö gärna över lite rörsocker för extra fin finish.

 

Tips för alla pajer

  • Strö gärna över lite potatismjöl över dina bär eller frukter för att inte få ett för rinnigt resultat. Dubbla mängden potatismjöl vid frysta bär.
  • Tillsätt gärna lite sötma på dina bär eller frukt så att smaken inte blir alltför syrlig.
  • Blanda bär. Hallon, blåbär, jordgubbar och rabarber eller äpplen, päron - sött och surt tillsammans är en toppen kombination.
  • Rivet skal från citron på exempelvis blåbär för extra smak och fräschör.
  • Gör din paj i mindre formar/ serveringsportioner för en lyxigare servering.
  • Pimpa din paj vid servering med citronmeliss, ätbara blommor, lite extra färska bär och/eller florsocker.
  • Servera din varma paj med något svalt. En klick lättvispad grädde, vaniljvisp eller glass gifter sig fint med den sötsyrliga pajen.

Våra godaste pajrecept

  • Knäckig blåbärspaj

    Knäckig blåbärspaj

    En enkel och knäckig blåbärspaj med ett oemotståndligt sötsalt täcke. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

    - Knäckig blåbärspaj

    Spara

  • Pumpkin pie

    Pumpkin pie

    En klassisk amerikansk pumpapaj eller pumpkin pie som det också kallas. Denna söta dessertpaj med pumpa och saltrostade pumpakärnor gör sig allra bäst ihop med en klick grädde.

    - Pumpkin pie

    Spara

  • Fruktpaj med flätat lock

    Fruktpaj med flätat lock

    Njut säsongens frukter eller bär i en klassisk paj med flätmönstrat lock. Här fyller vi pajen med smörstekta äpplen och päron. Bjud den ljummen med en kula smältande vaniljglass. Verkligen en sann ”all American pie”, som dina gäster kommer att älska!

    - Fruktpaj med flätat lock

    Spara

  • Hallonpaj med brynt smör

    Hallonpaj med brynt smör

    Lite salt i smeten och brynt smör ger denna hallonpaj det lilla extra! Det går lika bra att använda färska som frysta hallon. Servera med vispad grädde. Hacka ner vit choklad i vispgrädden för extra lyx.

    - Hallonpaj med brynt smör

    Spara

  • Bittes äppelpaj

    Bittes äppelpaj

    Denna äppelpaj är knäckig, seg och vansinnigt god! Dessutom är pajen väldigt lättbakad. Servera äppelpajen med glass eller vaniljvisp.

    - Bittes äppelpaj

    Spara