Bild laddas
Proffstips för perfekt paj!

Så gör du  Västerbottensostpaj

En riktigt god Västerbottensostpaj eller västerbottenpaj som det också kallas hör kräftskivan till! Här avslöjar vi hur du gör den perfekta pajen.

Tips för den perfekta västerbottenpajen

Botten, fyllningen och tillbehören - vi delar med sig av de bästa tipsen för den ultimata Västerbottensostpajen!

  1. 1. Botten

    Grunden för en lyckad paj är trots allt en god och frasig botten! Det härliga  är att den går att variera på så många sätt. Du väljer själv om du vill göra din pajdej med grovt mjöl, vitt mjöl, glutenfritt, filodeg eller en färdig pajdej.

    Originalreceptet för Västerbottensostpaj är gjort med 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 1 msk vatten. Blanda/mixa samman smör och vetemjöl till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen i ca 1 timme. Klä sedan formen och nagga pajdegen, förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader.

    Några extra tips för perfekt botten:

    • En god paj tar tid! Ge pajdegen chansen att vila i kylskåpet innan du klär formen.
    • Nagga pajdegen för att förhindra att botten reser sig under förgräddningen
    • Förgräddningen hjälper till att få den härligt frasiga bottnen och kanten.
    • Gör du en hög paj kan det vara en fördel att ”fästa” kanten med hjälp av aluminiumfolié under tiden du förgräddar.
    • Om du naggat hål i botten kan du med fördel pensla lite ägg på det förgräddade pajskalet, då stannar fyllningen kvar och blöter inte upp bottnen lika mycket. 
  2. 2. Fyllningen

    Tricket med att få en riktigt god fyllning till din Västerbottensostpaj är att ta lite mer Västerbottensost än receptet kräver – och att använda färsk vispgrädde som ytterligare framhäver den unika osten. 

    I originalreceptet står det 150 g riven Västerbottensost, men det går alldeles utmärkt att ta närmare 300 g Västerbottensost i din paj om du vill maxa med ost – det får plats i en vanlig pajform.

    Vispa ihop 3 ägg och 2 dl grädde, tillsätt salt och svartpeppar och rör ned osten. Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills pajen stannat av och fått fin färg. Sänk annars temperaturen och låt pajen stå kvar i ugnen ytterligare en stund tills den stannat av.

  3. 3. Topping och tillbehör

    Det klassiska tillbehöret till Västerbottensostpaj är hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom – och det är ju fantastiskt gott!  Håller du dig till de klassiska tillbehören crème fraiche och löjrom tipsar vi om att klicka toppingen uppe på pajen – då blir pajen både fantastiskt god och vacker att titta på!

    Pajen är också otroligt god att servera den med olika röror, exempelvis en viltröra med tärnat älgkött eller renfilé eller en svampcrème.

Så lagar du en klassisk Västerbottensostpaj!

Så gör du klassisk Västerbottensostpaj

Här visar Elina från ICA-köket hur du lagar en klassisk Västerbottensostpaj, steg för steg!

Goda recept på Västerbottensostpaj

Varsågod, här får du recept på allt från klassisk Västerbottensostpaj till några goda pajer med en twist!

  1. 1. Enkel paj på nolltid!

    64
    9

    Vill du svänga ihop en enkel västerbottenpaj? Då får du inte missa detta recept! Enkel att tillaga tack vare smördeg men med klassisk härlig smak. Salt, peppar och västerbottenost – små detaljer som gör stor skillnad.

    Enkel västerbottenpaj med smördeg
  2. 2. För dig som älskar romröra!

    18
    7

    Kärt barn har många namn – Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj osv.. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den unika, mytomspunna osten är Västerbottensostpaj? Här serveras den med en frisk löjromsröra!

    Västerbottensostpaj med romröra
  3. 3. Klassikern

    108
    16
    En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.
    Klassisk västerbottenpaj
  4. 4. Västerbottenspaj extra allt!

    8
    3

    Extra lyxig blir din Västerbottensostpaj om du toppar den med kantareller, löjrom och dill. Ja ni hör ju själva hur gott det blir!

    Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom
  5. 5. Västerbottensost + savoykål = sant

    5
    2

    Har du hungriga gäster vid bordet kan du göra din Västerbottensostpaj ännu matigare – fräs savoykål och blanda i fyllningen. Savoykålen har en angenäm smak som gifter sig fantastiskt väl tillsammans med Västerbottensost!

    Västerbottensostpaj med savoykål
  6. 6. Glutenfri västerbottenpaj

    40
    3

    Denna glutenfria västerbottensostpaj är lätt som en plätt att svänga ihop. I det här receptet byter du en liten del av smöret mot krämig kvarg vilket gör degen både lättarbetad och något magrare – men minst lika god! Servera gärna med en klick crème fraiche, rödlök och lite läcker löjrom.

    Glutenfri västerbottenpaj
Perfect match!

Gott att dricka till Västerbottensost

Är du nyfiken på vilken dryck du ska välja till Västerbottensost? Här kommer några tips!
Bild laddas
Matskola

Paj med lock - så gör du!

En härlig äppelpaj med flätat lock! I vår matskola visar vi steg för steg hur du lyckas.
Bild laddas
Hälsofest

Så blir kräftskivan nyttig

Tips och recept som gör kräftskivan till en hälsofest!
Bild laddas
Matskola

Så gör du kräftbröd

Vi visar 2 olika sätt att göra kräftbröd till kräftskivan!
Bild laddas
Hatten på!

Lyckas med kräftskivan

Festliga tips och recept för en lyckad kräftskiva hittar du här!
Bild laddas
Gott till kräftskivan!

Våra bästa tillbehör till kräftor

Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Bild laddas
Kräftfest på vår signal!

Kräftskiva 2022

Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.
Bild laddas
Kräftskick!

Så skalar och äter du kräftor på bästa sätt

Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Bild laddas
Silltopplista!

Godaste sillen för alla högtider!

Botanisera bland våra mest välbesökta sillrecept och hitta din favorit till högtiderna!
Bild laddas