En riktigt god Västerbottensostpaj eller västerbottenpaj som det också kallas hör kräftskivan till! Här avslöjar vi hur du gör den perfekta pajen.
Botten, fyllningen och tillbehören - vi delar med sig av de bästa tipsen för den ultimata Västerbottensostpajen!
Grunden för en lyckad paj är trots allt en god och frasig botten! Det härliga är att den går att variera på så många sätt. Du väljer själv om du vill göra din pajdej med grovt mjöl, vitt mjöl, glutenfritt, filodeg eller en färdig pajdej.
Originalreceptet för Västerbottensostpaj är gjort med 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 1 msk vatten. Blanda/mixa samman smör och vetemjöl till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen i ca 1 timme. Klä sedan formen och nagga pajdegen, förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader.
Några extra tips för perfekt botten:
Tricket med att få en riktigt god fyllning till din Västerbottensostpaj är att ta lite mer Västerbottensost än receptet kräver – och att använda färsk vispgrädde som ytterligare framhäver den unika osten.
I originalreceptet står det 150 g riven Västerbottensost, men det går alldeles utmärkt att ta närmare 300 g Västerbottensost i din paj om du vill maxa med ost – det får plats i en vanlig pajform.
Vispa ihop 3 ägg och 2 dl grädde, tillsätt salt och svartpeppar och rör ned osten. Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills pajen stannat av och fått fin färg. Sänk annars temperaturen och låt pajen stå kvar i ugnen ytterligare en stund tills den stannat av.
Det klassiska tillbehöret till Västerbottensostpaj är hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom – och det är ju fantastiskt gott! Håller du dig till de klassiska tillbehören crème fraiche och löjrom tipsar vi om att klicka toppingen uppe på pajen – då blir pajen både fantastiskt god och vacker att titta på!
Pajen är också otroligt god att servera den med olika röror, exempelvis en viltröra med tärnat älgkött eller renfilé eller en svampcrème.
Så lagar du en klassisk Västerbottensostpaj!
Här visar Elina från ICA-köket hur du lagar en klassisk Västerbottensostpaj, steg för steg!
Varsågod, här får du recept på allt från klassisk Västerbottensostpaj till några goda pajer med en twist!
Vill du svänga ihop en enkel västerbottenpaj? Då får du inte missa detta recept! Enkel att tillaga tack vare smördeg men med klassisk härlig smak. Salt, peppar och västerbottenost – små detaljer som gör stor skillnad.
Kärt barn har många namn – Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj osv.. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den unika, mytomspunna osten är Västerbottensostpaj? Här serveras den med en frisk löjromsröra!
Extra lyxig blir din Västerbottensostpaj om du toppar den med kantareller, löjrom och dill. Ja ni hör ju själva hur gott det blir!
Har du hungriga gäster vid bordet kan du göra din Västerbottensostpaj ännu matigare – fräs savoykål och blanda i fyllningen. Savoykålen har en angenäm smak som gifter sig fantastiskt väl tillsammans med Västerbottensost!
Denna glutenfria västerbottensostpaj är lätt som en plätt att svänga ihop. I det här receptet byter du en liten del av smöret mot krämig kvarg vilket gör degen både lättarbetad och något magrare – men minst lika god! Servera gärna med en klick crème fraiche, rödlök och lite läcker löjrom.