Gott att dricka till Västerbottensost
Är du nyfiken på vilken dryck du ska välja till Västerbottensost? Här kommer några tips!
En riktigt god Västerbottensostpaj eller västerbottenpaj som det också kallas hör midsommar, kräftskivan och andra mathögtider till! Här avslöjar vi hur du gör den perfekta pajen.
Botten, fyllningen och tillbehören - vi delar med sig av de bästa tipsen för den ultimata Västerbottensostpajen!
Grunden för en lyckad paj är trots allt en god och frasig botten! Det härliga är att den går att variera på så många sätt. Du väljer själv om du vill göra din pajdej med grovt mjöl, vitt mjöl, glutenfritt, filodeg eller en färdig pajdej.
Originalreceptet för Västerbottensostpaj är gjort med 2 dl vetemjöl,1 dl grahamsmjöl, 125 g smör, 1 ägg Blanda/mixa samman smör och vetemjöl till en grynig massa, tillsätt ägg och arbeta ihop till en smidig deg. Klä sedan formen och låt vila i 30 minuter. Nagga med en gaffel och förgrädda sedan i ca 10 minuter i 200 grader.
Några extra tips för perfekt botten:
Tricket med att få en riktigt god fyllning till din Västerbottensostpaj är att ta lite mer Västerbottensost än receptet kräver.
I vissa recept står det 150 g riven Västerbottensost, men vi tycker det godaste är att ta närmare 300 g Västerbottensost i din paj om du vill maxa med ost – det får plats i en vanlig pajform.
Vispa ihop 4 ägg, 2 1/2 dl vispgrädde (40%), 1 dl mjölk, tillsätt salt och svartpeppar och rör ned osten (det går även att byta vispgrädde till mellangrädde). Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet, sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda mitt i ugnen i 40 - 50 minuter eller tills pajen stannat och fått fin färg.
Som du vet är alla ugnar olika, så om du inte är nöjd med pajens gräddning kan det bero på temperaturen. Vi säger 175 grader, men det kan vara allt ifrån 175-200 grader som är rätt för dig och din ugn. Har inte pajen stannat och fått fin färg på 40- 50 min? Låt den stå en stund till. Nästa gång du ska laga pajen - kör 200 grader från början och se om det blir bättre! Kanske måste du sänka temperaturen mot slutet av gräddningen. Blir pajen gyllenbrun innan fyllningen är färdig? Sänk temperaturen och låt pajen stå kvar i ugnen ytterligare en stund med folie på toppen tills den stannat.
Vill du göra extra mycket fyllning är det enkelt att öka mängden äggstanning - tänk då 1 ägg + 1 dl vätska i taget. Och så lite extra ost, salt och peppar såklart!
Det klassiska tillbehöret till Västerbottensostpaj är hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom – och det är ju fantastiskt gott! Håller du dig till de klassiska tillbehören crème fraiche och löjrom tipsar vi om att klicka toppingen uppe på pajen – då blir pajen både fantastiskt god och vacker att titta på!
Pajen är också otroligt god att servera med olika röror, exempelvis en viltröra med tärnat älgkött eller renfilé eller en svampcrème.
Här visar Elina från ICA-köket hur du lagar en klassisk Västerbottensostpaj, steg för steg!
Varsågod, här får du recept på allt från klassisk Västerbottensostpaj till några goda pajer med en twist!
En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.
Klassisk västerbottenpajVill du svänga ihop en enkel västerbottenpaj? Då får du inte missa detta recept! Enkel att tillaga tack vare smördeg men med klassisk härlig smak. Salt, peppar och västerbottenost – små detaljer som gör stor skillnad.
Kärt barn har många namn – Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj osv.. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den unika, mytomspunna osten är Västerbottensostpaj? Här serveras den med en frisk löjromsröra!
Många minipajer där alla får tillfälle att smaka på de olika smakerna får du när du gör detta recept. De små pajerna passar perfekt att bjuda på som förrätt eller på en buffé. Vilken blir din favorit? Den lilla pajen med rotselleri och kantareller eller den med dill och sikrom eller kanske pajen med tomat och kräftstjärtar.
Minipajer med VästerbottensostDenna glutenfria västerbottensostpaj är lätt som en plätt att svänga ihop. I det här receptet byter du en liten del av smöret mot krämig kvarg vilket gör degen både lättarbetad och något magrare – men minst lika god! Servera gärna med en klick crème fraiche, rödlök och lite läcker löjrom.
Är du nyfiken på vilken dryck du ska välja till Västerbottensost? Här kommer några tips!
En härlig äppelpaj med flätat lock! I vår matskola visar vi steg för steg hur du lyckas.
Att baka en paj kan låta lätt, men det finns några saker du bör tänka på för att lyckas!
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!