Smulpaj
En smulpaj är både enkel och snabb att göra, och oemotståndligt god! En klassisk smuldeg innehåller endast 3 ingredienser: smör, strösocker och vetemjöl men det går såklart att mixa upp det med lite olika trix.
- Våga blanda ner lite mandelspån, hackade nötter, frön eller kokos i smulet för extra crunch.
- Smaksätt din smuldeg med vanilj, kardemumma eller kanel.
- Testa att byta ut allt eller delar av vetemjölet till exempelvis havregryn, grahamsmjöl eller mandelmjöl för mer smak och textur.
- Lite salt i smulet förhöjer alla smaker i hela pajen.
Knäckig paj
Den knäckiga pajen har tagit pajbakare med storm de senaste åren, och vi förstår varför. När du testat paj med knäckigt och segt täcke är det svårt att återgå till den klassiska.
- För att få till det där riktigt sega och knäckiga täcket, använd ett recept som har sirap med i smeten.
- Till skillnad från den klassiska smulpajen så ska du smälta smöret för att få denna paj lyckad. Tillsätt sedan sirapen i det varma smöret och blanda de torra ingredienserna på sidan av innan du blandar ihop allt till en krämig smet.
- Smaksätt gärna smeten med vaniljsocker för extra sötma och smak.
- Håll koll på pajen när den är i ugnen. Vänta med att ta ut den tills den fått en fin gyllene färg, då får du det där knäckiga och sega resultatet.
Klassisk pajdeg
Den klassiska pajdegen kan användas till både matpajer och efterrättspajer. Här läggs pajdegen i botten av formen men vill du imponera lite extra på gästerna så gör gärna även ett lock med hälften av degen i vackert mönster.
- Låt gärna degen vila i kylen.Vet du exempelvis att du vill bjuda på en paj till helgfikat är det toppen att förbereda degen redan kvällen innan.
- Finns tiden kan du även med fördel trycka ut pajen i formen morgonen efter och låta den vila ytterligare ett par timmar i kyl eller frys innan du lägger i fyllningen.
- Kavla ut degen 3-4 mm tjockt för bästa resultat.
- För att få bottnen frasig och minimera risken för en blöt paj så strö ut en blandning av mjöl och strösocker på bottnen innan du lägger i fyllningen.
- Använder du exempelvis äpplen eller päron i pajen kan de med fördel stekas i smör och kanel innan gräddning.
- Gör du ett pajlock, pensla locket innan gräddning och strö gärna över lite rörsocker för extra fin finish.
Tips för alla pajer
- Strö gärna över lite potatismjöl över dina bär eller frukter för att inte få ett för rinnigt resultat. Dubbla mängden potatismjöl vid frysta bär.
- Tillsätt gärna lite sötma på dina bär eller frukt så att smaken inte blir alltför syrlig.
- Blanda bär. Hallon, blåbär, jordgubbar och rabarber eller äpplen, päron - sött och surt tillsammans är en toppen kombination.Rivet skal från citron på exempelvis blåbär för extra smak och fräschör.
- Gör din paj i mindre formar/ serveringsportioner för en lyxigare servering.
- Pimpa din paj vid servering med citronmeliss, ätbara blommor, lite extra färska bär och/eller florsocker.
- Servera din varma paj med något svalt. En klick lättvispad grädde, vaniljvisp eller glass gifter sig fint med den sötsyrliga pajen.