Fruktpaj med flätat lock

21
5
Fruktpaj med flätat lock

Njut säsongens frukter eller bär i en klassisk paj med flätmönstrat lock. Här fyller vi pajen med smörstekta äpplen och päron. Bjud den ljummen med en kula smältande vaniljglass. Verkligen en sann ”all American pie”, som dina gäster kommer att älska!

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2016

Fruktpaj med flätat lock

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

5 dl
vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
3 msk
strösocker
0.5 tsk
malen kanel
1 krm
salt
275 g
kallt smör
1 - 5 msk
kallt vatten

Fyllning

700 g
röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
700 g
fasta päron (gärna anjou)
2 msk
smör
1 tsk
malen kanel
3 msk
rörsocker
1 krm
vaniljpulver
1 msk
färskpressad citronjuice
2 tsk
strösocker
2 tsk
vetemjöl

Pensling

1
ägg
1 msk
mjölk (3 %)
0.5 krm
salt

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt mjölk mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.
Över 60 minuter

Gör så här

Tips

Det är viktigt att fyllningen är kall när du gör flätmönstret, annars mjuknar degen och blir svårjobbad.

Här är några tips för att lyckas med degen:
Väg smör och mjöl.
Använd kallt smör och vatten.
Knåda inte degen för länge (blir den varm så håller den inte ihop).
Låt degen vila minst 1 timme i kylen och kavla ut degen på mjölat underlag.

Vad tyckte du om receptet?

21

Kommentarer

Anneli

9/30/2020

Hej! Behöver pajbotten inte förgräddas?

Redaktionen ICAse

10/13/2020

Hej Anneli! Pajdegen behöver inte förgräddas i detta recept. Lycka till med din paj. Hälsningar Ulrika

Jessica

5/21/2017

Jag har gjort den och den blev helt perfekt. Supergod paj!

Redaktionen

9/7/2016

Hej Carolina och Viviann! Vi har nu provlagat pajdegen igen och det har även denna gången fungerat fint för oss att få pajdegen att hålla ihop. Läs gärna våra tips ovan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi har justerat vattenmängden så att man tillsätter en mindre mängd i början och därefter mer efter behov. Lycka till! Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 1860 KJ / 445 kCal
Fett 26 g
Salt 1 g
Kolhydrater 46 g
Protein 4 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept