Fruktpaj med flätat lock
Njut säsongens frukter eller bär i en klassisk paj med flätmönstrat lock. Här fyller vi pajen med smörstekta äpplen och päron. Bjud den ljummen med en kula smältande vaniljglass. Verkligen en sann ”all American pie”, som dina gäster kommer att älska!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2016
Ingredienser
10 bitar
Pajdeg
5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
3 msk strösocker
1/2 tsk malen kanel
1 krm salt
275 g kallt smör
1 - 5 msk kallt vatten
Fyllning
700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
700 g fasta päron (gärna anjou)
2 msk smör
1 tsk malen kanel
3 msk rörsocker
1 krm vaniljpulver
1 msk färskpressad citronjuice
2 tsk strösocker
2 tsk vetemjöl
Pensling
1 ägg
1 msk mjölk (3 %)
1/2 krm salt
För alla
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt mjölk mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.
Gör så här
Tips
Det är viktigt att fyllningen är kall när du gör flätmönstret, annars mjuknar degen och blir svårjobbad.
Här är några tips för att lyckas med degen:
Väg smör och mjöl.
Använd kallt smör och vatten.
Knåda inte degen för länge (blir den varm så håller den inte ihop).
Låt degen vila minst 1 timme i kylen och kavla ut degen på mjölat underlag.
Här är några tips för att lyckas med degen:
Väg smör och mjöl.
Använd kallt smör och vatten.
Knåda inte degen för länge (blir den varm så håller den inte ihop).
Låt degen vila minst 1 timme i kylen och kavla ut degen på mjölat underlag.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1860 KJ / 445 kCal
Fett26 g
Salt1 g
Kolhydrater46 g
Protein4 g
Kommentarer
Hej! Behöver pajbotten inte förgräddas?
Anneli
2020-09-30Hej Anneli! Pajdegen behöver inte förgräddas i detta recept. Lycka till med din paj. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-10-13Jag har gjort den och den blev helt perfekt. Supergod paj!
Jessica
2017-05-21Hej Carolina och Viviann! Vi har nu provlagat pajdegen igen och det har även denna gången fungerat fint för oss att få pajdegen att hålla ihop. Läs gärna våra tips ovan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi har justerat vattenmängden så att man tillsätter en mindre mängd i början och därefter mer efter behov. Lycka till! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2016-09-07