Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Fruktpaj med flätat lock

Njut säsongens frukter eller bär i en klassisk paj med flätmönstrat lock. Här fyller vi pajen med smörstekta äpplen och päron. Bjud den ljummen med en kula smältande vaniljglass. Verkligen en sann ”all American pie”, som dina gäster kommer att älska!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Blanda mjöl, socker, kanel och salt. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. 
  2. Fyllning: Dela och kärna ur äpplen och päron. Skär i klyftor. 
  3. Stek frukten i smöret ca 5 minuter. Strö över kanel, 2/3 av rörsockret och vaniljpulver. Fortsätt steka till sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt svalna helt. 
  4. Pajdeg: Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta. 
  5. Klä en form, ca 20 i diameter, med degplattan. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. Skär bort överflödig. Ställ in formen i kylen minst 20 minuter. 
  6. Kavla ut resterande deg till en ca 25x25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med en kniv. 
  7. Fyllning: Blanda strösocker och vetemjöl. Strö i bottnen av formen. Fördela fyllningen över detta. 
  8. Lägg på degremsorna i flätat mönster, här ser du hur du gör
  9. Sätt ugnen på 200°C.
  10. Pensling: Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över resten av rörsockret. 
  11. Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 minuter.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt mjölk mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.

Tips

Det är viktigt att fyllningen är kall när du gör flätmönstret, annars mjuknar degen och blir svårjobbad.

Här är några tips för att lyckas med degen:
Väg smör och mjöl.
Använd kallt smör och vatten.
Knåda inte degen för länge (blir den varm så håller den inte ihop).
Låt degen vila minst 1 timme i kylen och kavla ut degen på mjölat underlag.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Pajdeg
  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 krm salt
  • 275 g kallt smör
  • 1 - 5 msk kallt vatten
Fyllning
  • 700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
  • 700 g fasta päron (gärna anjou)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 msk rörsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vetemjöl
Pensling
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk (3 %)
  • 1/2 krm salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1860 kJ / 445 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer