Njut av säsongens frukter och bär i en klassisk paj med lock. Lär dig steg för steg hur du lyckas med den godaste pajen med det perfekta flätmönstret.
RECEPT: Tidningen Buffés recept på
paj med flätat lock.
Kavla ut hälften av degen 3-4 mm tjockt på mjölat underlag. Lägg den utkavlade degen i en pajform. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna.
Strö ut en blandning av mjöl och strösocker på bottnen. Det gör att pajbottnen inte riskerar att bli så blöt från fyllningen utan i stället blir frasig.
Bred ut fyllningen, här har vi lagt i smör- och kanelstekta äppel- och päronklyftor.
Skär bort överflödig deg - lägg till den till resterande deg som ska bli till remsor/lock.
Kavla ut resterande deg till en ca 25x25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med kniv eller degsporre. Här har vi valt att skära remsorna i två olika bredder. Lägg först remsor parallellt...
...över hela pajen.
Lyft därefter tillbaka varannan degremsa halvvägs till andra sidan.
Lägg nu en remsa i mitten åt motsatt håll.
Lägg/vik sedan tillbaka remsorna.
Fortsätt att fläta genom att lyfta tillbaka varannan horisontell degremsa halvvägs mot andra kanten, för att lägga in en ny remsa på vertikalen och sedan lyfta över de liggande remsorna igen. Även de stående remsorna ska vara varannan tunn varannan bred för att få till mönstret som på bilden.
Upprepa tills du har flätat ihop alla remsor.
Skär bort överflödig deg. Pensla med en blandning av uppvispat ägg, mjölk och salt. Avsluta med att strö över 1 msk rörsocker. Grädda och njut, till exempel med en kula vaniljglass!
Är ett flätat lock för komplicerat? Här är två superenkla och fina pajlock.
Kavla ut locket i ett stycke och stansa ut små rundlar.
Lättast är om du kavlar ut degen direkt på ett bakplåtspapper, stansar ut och sedan låter locket försiktigt glida över pajen.
Använd en mindre pepparkaksform och stansa ut till exempel hjärtan eller stjärnor ur pajdegen.
Lägg dem omlott som ett lock på pajen.