Matskola

Paj med lock

Njut av säsongens frukter och bär i en klassisk paj med lock. Lär dig steg för steg hur du lyckas med den godaste pajen med det perfekta flätmönstret.
RECEPT: Tidningen Buffés recept på paj med flätat lock.

Flätad paj, så gör du!

  1. 1. Lägg i degen

    1. Lägg i degen

    Kavla ut hälften av degen 3-4 mm tjockt på mjölat underlag. Lägg den utkavlade degen i en pajform. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna.

  2. 2. Bottna med socker och mjöl

    2. Bottna med socker och mjöl

    Strö ut en blandning av mjöl och strösocker på bottnen. Det gör att pajbottnen inte riskerar att bli så blöt från fyllningen utan i stället blir frasig.

  3. 3. Lägg i fyllning

    3. Lägg i fyllning

    Bred ut fyllningen, här har vi lagt i smör- och kanelstekta äppel- och päronklyftor.

  4. 4. Trimma kanten

    4. Trimma kanten

    Skär bort överflödig deg - lägg till den till resterande deg som ska bli till remsor/lock.

  5. 5. Lägg på remsor

    5. Lägg på remsor

    Kavla ut resterande deg till en ca 25x25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med kniv eller degsporre. Här har vi valt att skära remsorna i två olika bredder. Lägg först remsor parallellt...

  6. 6. Täck hela pajen

    6. Täck hela pajen

    ...över hela pajen.

  7. 7. Lyft varannan

    7. Lyft varannan

    Lyft därefter tillbaka varannan degremsa halvvägs till andra sidan.

  8. 8. Lägg remsor åt motsatt håll

    8. Lägg remsor åt motsatt håll

    Lägg nu en remsa i mitten åt motsatt håll.

  9. 9. Vik tillbaka remsorna

    9. Vik tillbaka remsorna

    Lägg/vik sedan tillbaka remsorna.

  10. 10. Fortsätt fläta

    10. Fortsätt fläta

    Fortsätt att fläta genom att lyfta tillbaka varannan horisontell degremsa halvvägs mot andra kanten, för att lägga in en ny remsa på vertikalen och sedan lyfta över de liggande remsorna igen. Även de stående remsorna ska vara varannan tunn varannan bred för att få till mönstret som på bilden.

  11. 11. Upprepa

    11. Upprepa

    Upprepa tills du har flätat ihop alla remsor.

  12. 12. Snygga till

    12. Snygga till

    Skär bort överflödig deg. Pensla med en blandning av uppvispat ägg, mjölk och salt. Avsluta med att strö över 1 msk rörsocker. Grädda och njut, till exempel med en kula vaniljglass!

2 busenkla pajlock

Är ett flätat lock för komplicerat? Här är två superenkla och fina pajlock.

Lock med hål

Kavla ut locket i ett stycke och stansa ut små rundlar.
Lättast är om du kavlar ut degen direkt på ett bakplåtspapper, stansar ut och sedan låter locket försiktigt glida över pajen.

Stansade hjärtan

Använd en mindre pepparkaksform och stansa ut till exempel hjärtan eller stjärnor ur pajdegen.
Lägg dem omlott som ett lock på pajen.

Till vänster en paj med lock där man stansat cirka 2 centimeter stora hål över hela locket. Till höger en paj med lock av utstansade hjärtan som lagts omlott till heltäckande lock.

Artiklar (1545)

Matskola

Så gör du rödbetskaka

Här visar vi steg för steg och med en film hur du gör en saftig rödbetskaka med frosting.

Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Våra bästa tips!

Lyckas med pajen

Att baka en paj kan låta lätt, men det finns några saker du bör tänka på för att lyckas!

Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!

Älskade äppelpaj

Så gott med nybakad äppelpaj! Hitta din favorit bland recepten på äppelkaka och smulpaj!