Bild laddas
Matskola

Paj med lock

Njut av säsongens frukter och bär i en klassisk paj med lock. Lär dig steg för steg hur du lyckas med den godaste pajen med det perfekta flätmönstret.
RECEPT: Tidningen Buffés recept på paj med flätat lock.

Flätad paj, så gör du!

  1. Bild laddas

    1. Lägg i degen

    Kavla ut hälften av degen 3-4 mm tjockt på mjölat underlag. Lägg den utkavlade degen i en pajform. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna.

  2. Bild laddas

    2. Bottna med socker och mjöl

    Strö ut en blandning av mjöl och strösocker på bottnen. Det gör att pajbottnen inte riskerar att bli så blöt från fyllningen utan i stället blir frasig.

  3. Bild laddas

    3. Lägg i fyllning

    Bred ut fyllningen, här har vi lagt i smör- och kanelstekta äppel- och päronklyftor.

  4. Bild laddas

    4. Trimma kanten

    Skär bort överflödig deg - lägg till den till resterande deg som ska bli till remsor/lock.

  5. Bild laddas

    5. Lägg på remsor

    Kavla ut resterande deg till en ca 25x25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med kniv eller degsporre. Här har vi valt att skära remsorna i två olika bredder. Lägg först remsor parallellt...

  6. Bild laddas

    6. Täck hela pajen

    ...över hela pajen.

  7. Bild laddas

    7. Lyft varannan

    Lyft därefter tillbaka varannan degremsa halvvägs till andra sidan.

  8. Bild laddas

    8. Lägg remsor åt motsatt håll

    Lägg nu en remsa i mitten åt motsatt håll.

  9. Bild laddas

    9. Vik tillbaka remsorna

    Lägg/vik sedan tillbaka remsorna.

  10. Bild laddas

    10. Fortsätt fläta

    Fortsätt att fläta genom att lyfta tillbaka varannan horisontell degremsa halvvägs mot andra kanten, för att lägga in en ny remsa på vertikalen och sedan lyfta över de liggande remsorna igen. Även de stående remsorna ska vara varannan tunn varannan bred för att få till mönstret som på bilden.

  11. Bild laddas

    11. Upprepa

    Upprepa tills du har flätat ihop alla remsor.

  12. Bild laddas

    12. Snygga till

    Skär bort överflödig deg. Pensla med en blandning av uppvispat ägg, mjölk och salt. Avsluta med att strö över 1 msk rörsocker. Grädda och njut, till exempel med en kula vaniljglass!

2 busenkla pajlock

Är ett flätat lock för komplicerat? Här är två superenkla och fina pajlock.

Lock med hål

Kavla ut locket i ett stycke och stansa ut små rundlar.
Lättast är om du kavlar ut degen direkt på ett bakplåtspapper, stansar ut och sedan låter locket försiktigt glida över pajen.

Stansade hjärtan

Använd en mindre pepparkaksform och stansa ut till exempel hjärtan eller stjärnor ur pajdegen.
Lägg dem omlott som ett lock på pajen.

Bild laddas
Matskola

Så gör du rödbetskaka

Här visar vi steg för steg och med en film hur du gör en saftig rödbetskaka med frosting.
Bild laddas
Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas
Proffstips för perfekt paj!

Så gör du Västerbottensostpaj!

Vi avslöjar hur du gör den perfekta Västerbottensostpajen.
Bild laddas
Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Bild laddas
Du måste prova!

Smulpaj - våra bästa recept

Smulpaj; snabbt, gott och enkelt. Här listar vi våra härligaste recept på pajer. Baka på!
Bild laddas
Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!
Bild laddas
Våra bästa tips!

Lyckas med pajen

Att baka en paj kan låta lätt, men det finns några saker du bör tänka på för att lyckas!
Bild laddas

Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!
Bild laddas

Älskade äppelpaj

Så gott med nybakad äppelpaj! Hitta din favorit bland recepten på äppelkaka och smulpaj!
Bild laddas