Hoppa till sidans innehåll

Rätt med rädisa! Vi riktar strålkastarljuset mot den krispiga primören, och gör en djupdykning i den peppriga rotfruktens värld. Det blir kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept.

Styling Charlotta Norlén Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra recept med rotfrukter!

Rädisan är en härlig grönsak med pepprig, senapslik smak som passar bra i kalla sallader eller skivad på smörgåsen. Tack vare sitt relativt lilla behov av underhåll är rädisan enkel att odla, antingen i balkonglådan eller trädgårdslandet. Kom ihåg att hålla jorden fuktig och inte vänta för länge innan du skördar – om rädisorna ligger kvar i jorden får de snabbt en skarp smak och lite träig konsistens. Förvara rädisorna i en plastpåse i kylskåpet och glöm inte att avlägsna blasten – den drar ur vattnet ur rädisorna och gör dem fortare mjuka och torra.

Smakkompisar

  • Senap
  • Pepparrot
  • Citron
  • Persilja

Förvara rätt

  • Förvara rädisorna i en plastpåse i kylskåpet och kom ihåg att avlägsna blasten.

3 tips

  • Krispiga rädisor

    Rädisor kan bli lite mjuka och tråkiga efter ett tag. Men det finns ett knep! Lägg rädisorna i en skål med kallt vatten, gärna med isbitar, innan servering så håller de sig krispiga.

  • Tzatziki med rädisor

    Älskar du också tzatziki? Prova att göra en lite annorlunda variant av yoghurtröran: gör ett grundrecept av tzatziki och byt ut lite eller all gurka mot rivna rädisor.

  • Ugnsrostade rädisor

    Rädisor äts ofta kalla, men de rosa godsakerna är minst lika underbara i en varm rätt! Prova att rosta halverade rädisor med olja, salt och peppar ca 15 minuter på 225° C.

7 härliga recept med rädisor!

  • Picklade rädisor

    Med en klassisk 1-2-3-lag av ättika, socker och vatten kan du enkelt göra inlagda eller picklade rädisor. De tillför krispighet, pepprig smak och syra till grillat, sallad, smörgås eller varför inte i tacosen? De picklade rädisorna får här även smak av senapsfrön.

    - Picklade rädisor

    Spara

  • Picklad rabarber och rädisa

    Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.

    - Picklad rabarber och rädisa

    Spara

  • Rädisor med örtkräm och dukkah

    En av sommarens paradprimörer stavas rädisor. Låt de härligt krispiga rädisorna få ny smak med örtkräm och smakrik dukkah gjord på hasselnötter, sesamfrön, koriander och spiskummin.

    - Rädisor med örtkräm och dukkah

    Spara

  • Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing

    En ljuvlig potatissallad på färskpotatis och fetaost som passar fint till sommarlunchen eller middagen. Potatissalladen är också perfekt som bufférätt! Dressingen med pepparrot ger sting, och salladen kan toppas med räkor för den som vill.

    - Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing

    Spara

  • Rostad potatis med senapskräm

    Servera rostad potatis med rädisor och senapskräm som tillbehör till midsommarlunchen, eller bara som en god och somrig potatissallad. Senapskrämen svänger du enkelt ihop av crème fraiche, matyoghurt, senap, vinäger och dragon.

    - Rostad potatis med senapskräm

    Spara

  • Sparris- och rädissallad med sesamdressing

    En fräsch och krämig kålsallad som passar perfekt till buffén. Spetskål strimlas tunt och blandas med blancherad sparris, krispiga rädisor och smakrik salladslök. Salladen toppas med en härlig dressing gjord på bland annat majonnäs, tahini och soja.

    - Sparris- och rädissallad med sesamdressing

    Spara

  • Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Denna somriga sallad med mynta och halloumi är härlig som den är eller som tillbehör till grillat. Salladen serveras med pitabröd och en dressing gjord på vitlök, olivolja och färskpressad citronjuice.

    - Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Spara