Hoppa till sidans innehåll

Från halkidiki och castelvetrano till kalamon och kalamata. Undrar du också vad som skiljer olika olivsorter åt? Vi berättar allt som är värt att veta om den smakrika delikatessen.

Styling Linda Berlin Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra recept på tapenade!

  • KALAMON

    KALAMON

    En mörk, mandelformad oliv som odlas över hela Grekland. Texturen är fast, smaken är salt och fruktig. Kalamonoliver passar till det mesta – i sallad, matlagning eller som de är. De kalamonoliver som har sitt ursprung från distriktet Kalamata kallas för kalamataoliver.

  • CASTELVETRANO

    CASTELVETRANO

    Castelvetranooliven är intensivt grön och kommer från Sicilien. Den har ett fast och fint fruktkött med en fruktig, nötig och gräsig smak med en ton av honung. Passar bra till milda ostar som färsk get- eller fårost.

  • LECCINO

    LECCINO

    Mörka oliver från det italienska området Apulien. Har en fyllig, lätt fruktig smak och balanserad sälta, med toner av russin. Goda att använda i matlagning eller att äta som de är med exempelvis ost.

  • CERIGNOLA

    CERIGNOLA

    Stora, gröna oliver från regionen Apulien i södra Italien. Har fast fruktkött och fruktig smak med en mild syra och toner av gräs. Goda att äta som de är, eller till chark och ost.

  • HALKIDIKI

    HALKIDIKI

    Kommer från området Halkidiki i norra Grekland. Oliverna är gröna och stora med mycket fruktkött och liten kärna. Har en fast konsistens och en syrlig men snäll smak. Goda till ost, i sallad och grytor.

Härliga recept med oliver!

  • Tapenade med valnötter

    Tapenade med valnötter

    Ett enkelt och snabblagat recept på annorlunda tapenade med valnötter. Du gör tapenaden av kalamataoliver, vitlök, olja och valnötter. Servera den smakrika röran till bröd!

    - Tapenade med valnötter

    Spara

  • Pizza med sötpotatis och getost

    Pizza med sötpotatis och getost

    Den här lyxiga pizzan bjuder på en oslagbar kombination av sötpotatis och getost. Ruccola, chiliflakes, rödlök och svarta oliver blir pricken över i.

    - Pizza med sötpotatis och getost

    Spara

  • Pasta med burrata, rostade oliver och tomater

    Pasta med burrata, rostade oliver och tomater

    Vardags-vego-pasta! Smakrika tomater och oliver som rostas i ugn, och så en lyxig burrata på toppen. Mer än så behövs inte för att göra den enkla vardagspastan till något extra.

    - Pasta med burrata, rostade oliver och tomater

    Spara

  • Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

    Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

    Till festen passar det perfekt med en god paj på buffébordet! Prova vårt recept på en lakto-ovo vegetarisk paj med en fyllning av karamelliserad lök, oliver och getost. Pajen toppas med mandelspån innan den gräddas gyllene i ugnen.

    - Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

    Spara

  • Pasta med zucchini och soltorkad tomat

    Pasta med zucchini och soltorkad tomat

    En italiensk vardagsrätt i all sin enkelhet. Färdig crème på soltorkade tomater ger mycket smak och är gott ihop med svarta oliver. Väljer du bort parmesanosten blir den helt vegansk. Toppa gärna med krispiga brödkrutonger.

    - Pasta med zucchini och soltorkad tomat

    Spara

  • Oliver i citron och rosmarin

    Oliver i citron och rosmarin

    En bra och enkel plockrätt är dessa oliver som du låter marinera med citron, rosmarin och vitlök. Lyft in lite variation genom att använda hälften gröna oliver och hälften kalamataoliver.

    - Oliver i citron och rosmarin

    Spara

  • Linsbolognese med oliver och timjan

    Linsbolognese med oliver och timjan

    Här kommer en krämig pastarätt med precis rätt mängd hetta. Proteinet är de gröna ärtorna, som lätt får värmas på ihop med oliverna i bolognesen, och kryddas sedan upp med färsk timjan. Mums!

    - Linsbolognese med oliver och timjan

    Spara

  • Pasta Puttanesca med purjolök och zuccini

    Pasta Puttanesca med purjolök och zuccini

    Pasta puttanesca är ursprungligen en riktig man-tager-vad-man-haver rätt där man kan blanda i lite allt möjligt som finns i grönsakslådan. Sedan får sardeller och kapris sätta den rätta knorren på pastasåsen och så i med en burk goda oliver. En spaghetti med mycket smak av Italien.

    - Pasta Puttanesca med purjolök och zuccini

    Spara