Tips!
Undvik aluminiumfolie som varken är bra för miljön eller kroppen. Använd bakplåts- eller smörpapper istället när du ska grilla foliepaket! Lägg pappret i blöt först så klarar det värmen på grillen bra utan att börja brinna.
Grillskola
Hur tänder man grillen?
Välj en elektrisk tändare, tändpapper eller liknande. Välj ett alternativ som är schysst för miljön, likaså för grillkolen och briketterna. Grillen är tillräckligt varm när kolen eller briketterna är orange-vita.
Kol eller briketter?
Kol är bra för en riktigt kraftfull värme, medan briketter passar bättre när man vill hålla en jämn värme under en längre tid.
Vanligaste misstaget?
Att inte vänta tills grillen är lagom varm, utan att istället tänka “äsch, nu kör vi på”.
Viktigt att tänka på?
Det första att fundera över är om maten ska grillas på direkt eller indirekt värme, och då om grillen bör laddas för längre eller kortare tillagning. Tänk dig grillen som en ugn, och att locket och ventilerna är till för att användas. Investera gärna i en stektermometer, inte alls dyrt och till så stor hjälp!
Bästa sättet att rengöra grillen?
Låt gallret bli upphettat på grillen och borsta sedan av med en rejäl stålborste. Att lägga gallret i gräset på kvällen så att daggen löser upp smutsen är också bra, men var noga med att inte glömma det så att det inte får rostangrepp.
Direkt och indirekt värme, när används vad?
Direkt värme betyder att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför kolen/briketterna, medan indirekt värme betyder att man grillar vid sidan av den kraftigaste värmen. Vid indirekt värme är det bra att lägga kolen/briketterna i en hög och grilla bredvid, eller i en ring och grilla i mitten av den (se bild).