Vad är väl ett tydligare startskott för sommaren än doften av grillat? Vi bjuder på grillrecept i tre olika svårighetsgrader, som garanterat hjälper dig att imponera i utomhusköket.
Tips: Här hittar du alla våra
grillrecept!
Smidigt med allt i samma paket: perfekt för nybörjare!
- Grillade chips
- Fiskpaket med kryddsmör och syrad lök
- Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar
En rätt som kräver viss förberedelse: för dig som vill ta grillandet till nästa nivå.
- Auberginespett med rårissallad
Något trixigt, men så saftigt och gott: när du är redo för sommarens grillutmaning.
- Grillad porchetta
- Vit böncréme
- Grillade parmesanbröd
Undvik aluminiumfolie som varken är bra för miljön eller kroppen. Använd bakplåts- eller smörpapper istället när du ska grilla foliepaket! Lägg pappret i blöt först så klarar det värmen på grillen bra utan att börja brinna.
Välj en elektrisk tändare, tändpapper eller liknande. Välj ett alternativ som är schysst för miljön, likaså för grillkolen och briketterna. Grillen är tillräckligt varm när kolen eller briketterna är orange-vita.
Kol är bra för en riktigt kraftfull värme, medan briketter passar bättre när man vill hålla en jämn värme under en längre tid.
Att inte vänta tills grillen är lagom varm, utan att istället tänka “äsch, nu kör vi på”.
Det första att fundera över är om maten ska grillas på direkt eller indirekt värme, och då om grillen bör laddas för längre eller kortare tillagning. Tänk dig grillen som en ugn, och att locket och ventilerna är till för att användas. Investera gärna i en stektermometer, inte alls dyrt och till så stor hjälp!
Låt gallret bli upphettat på grillen och borsta sedan av med en rejäl stålborste. Att lägga gallret i gräset på kvällen så att daggen löser upp smutsen är också bra, men var noga med att inte glömma det så att det inte får rostangrepp.
Direkt värme betyder att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför kolen/briketterna, medan indirekt värme betyder att man grillar vid sidan av den kraftigaste värmen. Vid indirekt värme är det bra att lägga kolen/briketterna i en hög och grilla bredvid, eller i en ring och grilla i mitten av den.