Bild laddas
Sommarmat

Grymma grillrecept

Vad är väl ett tydligare startskott för sommaren än doften av grillat? Vi bjuder på grillrecept i tre olika svårighetsgrader, som garanterat hjälper dig att imponera i utomhusköket.
Tips: Här hittar du alla våra grillrecept!

Grymma grillrecept på olika nivåer

Nivå enkel

Smidigt med allt i samma paket: perfekt för nybörjare!
- Grillade chips
- Fiskpaket med kryddsmör och syrad lök
- Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar

Nivå medel

En rätt som kräver viss förberedelse: för dig som vill ta grillandet till nästa nivå.
- Auberginespett med rårissallad

Nivå avancerad

Något trixigt, men så saftigt och gott: när du är redo för sommarens grillutmaning.
- Grillad porchetta
- Vit böncréme
- Grillade parmesanbröd

  • Grillade chips

    10
    0
    Prova att grilla chips nästa gång grillen är igång, chipsen blir både krispiga och sega på samma gång! Servera de grillvarma chipsen med tillbehör som crème fraiche och rom eller tångkaviar, perfekt som tilltugg under grillkvällen medan huvudrätten ligger på grillgallret.
    Grillade chips
  • Fiskpaket med kryddsmör och syrad lök

    53
    14
    Fiskpaket är det ultimata receptet för dig som ska grilla och vill laga något enkelt men lyxigt, och dessutom riktigt gott! Här grillas torsk, potatis, spenat och kryddsmör saftiga i paket, och serveras med fräsch syrad rödlök.
    Fiskpaket med kryddsmör och syrad lök
  • Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar

    16
    0
    Sugen på en grillad efterrätt? Grillad sockerkaka får en krispig yta men ett saftigt inre, det bästa av två världar! Vi serverar den helst med sötsyrliga jordgubbar som fått marinera i flädersaft, och så en krämig vaniljfärskost.
    Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar
  • Auberginespett med rårissallad

    15
    0
    Letar du efter ett mumsigt vegetariskt eller veganskt grillrecept? Då kan du sluta leta! Grilla auberginespett marinerade i en glaze av miso och soja, ett superbra sätt att grilla aubergine på. Servera med en fräsch rårissallad med grillad broccoli och ingefärsdressing.
    Auberginespett med rårissallad
  • Grillad porchetta

    7
    1
    Är du redo för sommarens grillutmaning? Grillad porchetta kräver sin tid på glöden, men är väl värd besväret. I denna klassiska italienska rätt rullas fläsksida ihop med en smakrik fyllning gjort på salvia, fänkålsfrön, selleri, lök, vitlök, citron och vitt vin.
    Grillad porchetta
  • Vit böncrème

    16
    3
    En riktigt enkel, krämig och fräsch bönröra på vita bönor som mixas med olja, citron, mynta, salt och peppar. Lite som en italiensk version av hummus! Den goda böncrèmen är klar på nolltid, och ett perfekt tillbehör till det mesta.
    Vit böncrème
  • Grillade parmesanbröd

    9
    1
    Nyttja grillen till fullo när den är igång och baka ljuvligt flatbread! I vårt enkla recept smaksätter vi det grillade brödet med parmesan och honung. Det blir saftigt, både salt och sött, och himmelskt gott.
    Grillade parmesanbröd
Tips!

Undvik aluminiumfolie som varken är bra för miljön eller kroppen. Använd bakplåts- eller smörpapper istället när du ska grilla foliepaket! Lägg pappret i blöt först så klarar det värmen på grillen bra utan att börja brinna.

Grillskola

Hur tänder man grillen?

Välj en elektrisk tändare, tändpapper eller liknande. Välj ett alternativ som är schysst för miljön, likaså för grillkolen och briketterna. Grillen är tillräckligt varm när kolen eller briketterna är orange-vita.

Kol eller briketter?

Kol är bra för en riktigt kraftfull värme, medan briketter passar bättre när man vill hålla en jämn värme under en längre tid.

Vanligaste misstaget?

Att inte vänta tills grillen är lagom varm, utan att istället tänka “äsch, nu kör vi på”.

Viktigt att tänka på?

Det första att fundera över är om maten ska grillas på direkt eller indirekt värme, och då om grillen bör laddas för längre eller kortare tillagning. Tänk dig grillen som en ugn, och att locket och ventilerna är till för att användas. Investera gärna i en stektermometer, inte alls dyrt och till så stor hjälp!

Bästa sättet att rengöra grillen?

Låt gallret bli upphettat på grillen och borsta sedan av med en rejäl stålborste. Att lägga gallret i gräset på kvällen så att daggen löser upp smutsen är också bra, men var noga med att inte glömma det så att det inte får rostangrepp.

Direkt och indirekt värme, när används vad?

Direkt värme betyder att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför kolen/briketterna, medan indirekt värme betyder att man grillar vid sidan av den kraftigaste värmen. Vid indirekt värme är det bra att lägga kolen/briketterna i en hög och grilla bredvid, eller i en ring och grilla i mitten av den.

Grilla!

BBQ-grilla Texas style

Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och skönt umgänge. Då snackar vi äkta barbecue.
Bild laddas
Grillspett x8

Recept på grillspett

Grillspett - snabbgrillat, gott och barnvänligt! Servera med hemgjorda såser.
Bild laddas
Tid för grillning

Grillinspiration - 12 goda recept

Vi bjuder på grillinspiration på mat och goda tillbehör för alla smaker.
Bild laddas
Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Bild laddas
Såsen i fokus

Våra bästa såser till grillat

Om grillsåsen är viktig? Kolla här och avgör sen!
Bild laddas
Sommar

Grilla argentinskt i sommar

Prova något nytt och grilla argentinskt! I Argentina är grillning socialare och festligare
Bild laddas
Friska smaker

5 sallader till grillad kyckling

Kolla hit om du vill ha annat än bara vanlig grönsallad till din grillade kyckling!
Bild laddas
Smarriga toppings

Toppa korven och burgaren

Sås, röror och toppings som tar dina grillade korvar och burgare till nya höjder.
Bild laddas
Inspiration

Vegansk grillmiddag

Fixa en helgrön grillmiddag som får det att vattnas i munnen på alla.
Bild laddas