Grodda mungbönor

Matskola

Mungbönor är enkelt att grodda, och med en hålsil blir det ännu enklare - fort, gott och nyttigt. De groddar som säljs i butik som böngroddar är just mungbönsgroddar. Här visar vi steg för steg hur du groddar mungbönor.

Grodda mungbönor steg för steg

  1. En sil med ärtor står i en diskho medan vatten rinner från en kran.

    1. Skölj mungbönorna

    Skölj av mungbönorna i en sil eller durkslag i kallt vatten för att få bort eventuell smuts.

  2. En metallkastrull innehåller ärtor i vätska.

    2. Blötlägg

    Lägg mungbönorna i blöt i kallt vatten ca åtta timmar, till exempel över natten. Tänk på att mungbönorna ökar minst till det dubbla i volym så lägg dem i rikligt med vatten.

  3. En sil med bönor står under en vattenkran som rinner.

    3. Skölj igen

    Häll mungbönorna i sil eller durkslag. Skölj dem i kallt vatten. Vänd runt varsamt så att alla blir ordentligt avsköljda.

  4. En sil med bönor står i en skål.

    4. Dags att grodda

    Ställ silen eller durkslaget över en bunke eller djup tallrik. Se till att silen eller durkslaget inte nuddar botten, så att bönorna inte kommer i kontakt med eventuellt vatten som rinner av.

  5. En handduk med ränder ligger över en skål på en marmorbänk framför en kaklad vägg.

    5. Groddar trivs i mörker

    Täck groddarna med en handduk och ställ dem gärna lite mörkt, eller i alla fall inte i direkt solljus.

  6. En sil full med groddar står i en diskho under rinnande vatten från en kran.

    6. Skölj morgon och kväll

    Skölj groddarna noga minst två gånger per dygn, gärna oftare. Det värsta groddar vet är att torka ut helt så några extra sköljningar är inte fel, och kan snabba på groddningstempot.

  7. En sil med groddar står på en skål ovanpå en kökshandduk på en marmorbänk.

    7. Färdiggroddat

    Efter ca tre till fem dagar är groddarna färdiga att använda. Smaka dig fram till när du tycker de smakar bäst.

  8. En skål med groddar och små växter.

    8. Rensa bort skalen

    Det är lite pilligt att rensa bort de gröna skalen, och egentligen inte nödvändigt, de smakar bra även med skal. Men vill man rensa så lägg groddarna i en stor bunke. Rör runt bland groddarna så att skalen lossnar och flyter upp till ytan. Ta bort skalen med till exempel en hålslev. Rör runt igen och upprepa processen. Nu är groddarna färdiga att använda!

Recept att laga med dina groddar

Pad thai

Pad thai

Betyg 4.3 av 5.51 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer

Thailands nationalrätt nummer ett! För vem kan motstå smaken av solig semester på en paradisstrand som man lätt får associationer till från denna nudelrätt med räkor, ägg, jordnötter och lime. Böngroddar ger den extra crunch och citron piggt sting.

Pad thai
Koreansk kycklingpytt med syrat grönt

Koreansk kycklingpytt med syrat grönt

Betyg 4 av 5.16 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.

En matig rispytt inspirerad av den koreanska rätten bibimbap med sköna, gröna inslag. Marinerad gurka, rivna morötter med surkål, sesamkryddade böngroddar och stekt ägg – en grym rätt som måste upplevas!

Koreansk kycklingpytt med syrat grönt
Ramen med svamp och böngroddar

Ramen med svamp och böngroddar

Betyg 4.4 av 5.24 personer har röstat
Receptet har 5 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.

Ramen med svamp och böngroddar är en perfekt soppa till vardagsmiddag. Sambal oelek, salladslök och japansk soja ger extra djup åt buljongen. Nudlar, pak choi och ägg ger mättnad, toppa ramensoppan med koriander. Mums!

Ramen med svamp och böngroddar
Poké bowl med marinerade böngroddar och sojamajonnäs

Poké bowl med marinerade böngroddar och sojamajonnäs

Betyg 4.3 av 5.10 personer har röstat
Receptet har 4 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.

Lyxa till det med en poké bowl gjord med marinerade böngroddar, mango, avokado och krispiga rädisor. Såsen svänger du enkelt ihop genom att blanda majonnäs och soja. Använd gärna sushiris som är lite extra klibbigt och passar utmärkt i en poké bowl.

Poké bowl med marinerade böngroddar och sojamajonnäs
Långkok på koreanska

Långkok på koreanska

Betyg 4 av 5.106 personer har röstat
Receptet har 20 kommentarer

Ett mustigt långkok på högrev och lite av en blinkning till den koreanska rätten bibimbap där marinerat kött bjuds i en skål med ris och grönsaksplock. Laga gärna högrevsgrytan en dag eller två i förväg – den blir bara godare ju längre den står.

Långkok på koreanska
Bibimbap

Bibimbap

Betyg 4.7 av 5.126 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer

Bibimbap är en koreansk maträtt där mängder av goda tillbehör serveras tillsammans med ris. Marinerad entrecôte och grönsaker som spenat, böngroddar eller gurka är exempel på toppings som är vanliga. Och självklart – ett stekt ägg på toppen!

Bibimbap
Nudelsoppa med biff

Nudelsoppa med biff

Betyg 4.5 av 5.31 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer

En kryddig och mustig thailändsk nudelsoppa med smak av kanel och stjärnanis värmer härligt. Grytbitar, risnudlar och grönsaker som lök, morot, champinjoner gör soppan matig.

Nudelsoppa med biff

Artiklar Visar 1633 stycken

Goda groddar och skott

Kom till skott

Boosta allt från mackor till smoothies eller sallader med nyttiga groddar och skott.

Bönor & ärtor

Framtidens mat!

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.

Glutenfria mjölsorter

Lär dig allt om

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till