Så gör du höjdartårtan!
Impa på gästerna med en riktig höjdartårta – en supertjusig hög festtårta som dessutom blir till två när det är dags att äta. Här visar vi hur du gör, med en steg för steg beskrivning, ett praktiskt körschema och recept.
Höjdartårtan, steg för steg
Följ denna beskrivning så kommer du att lyckas med dennna höga festtårta. Tårtan består av två tårtor, scrolla ner så hittar du recepten till bägge tårtorna samt graneringen.
- Du börjar med den mindre citron-och hallonmoussetårtan
- Sedan går du vidare med den stora chokladtårtan.
1. Tårtbotten nummer ett
Lägg en tårtbotten på den lilla formens löstagbara botten (för att den enkelt ska gå att lyfta av, hoppa över detta om du bara gör denna tårta). Pensla med lite sockerlag.
2. Bred ut hallonmousse
Bred på cirka ¼ av hallonmoussen i ett jämt lager med, ända ut till kanterna.
3. Tårtbotten två och tre
Pensla de resterande bottnar med sockerlag och bred på ytterligare ¼ mousse per botten.
4. Resten av moussen
Täck tårtan runt om med resterande mousse.
5. Snygga till
Doppa en palett eller stekspade i ljummet vatten och jämna till kanterna.
6. Chokladbotten nummer ett
Pensla chokladbottnarna med lite sockerlag. Lägg en botten på ett fat.
7. På med chokladkräm
Bred på hälften av chokladkrämen till ett jämt lager.
8. Chokladbotten nummer två
Lägg på ytterligare en botten och tryck försiktigt på samma sätt som tidigare. Bred på resten av chokladkrämen till ett jämt lager.
9. Chokladbotten nummer tre
Lägg på ytterligare en botten och tryck försiktigt på samma sätt som tidigare. Bred på resten av chokladkrämen till ett jämt lager.
10. Chokladbotten nummer fyra
Lägg på den sista bottnen och tryck på samma sätt som tidigare. Doppa en palett eller stekspade i ljummet vatten och jämna till kanterna.
11. Palcera hallontårtan
Placera hallontårtan på den stora tårtan, ta det lugnt så den inte tippar.
12. Garnering
Skeda försiktigt över hallonsåsen och bred så att såsen rinner ner längs kanterna. Garnera tårtan.
13. Sådärja!
14. Vid servering
Lyft försiktigt av hallontårtan, gärna med hjälp av dubbla stekspadar, och ställ på ett litet tårtfat. Ta bort garneringen från chokladtårtan och skeda över chokladglasyren. Garnera på nytt.
Recepten till höjdartårtan
Det är dessa recept som denna höga festtårta bygger på.
Maffig chokladtårta med kolakräm
Maxad chokladtårta för den stora festen! Fylliga chokladbottnar varvas med den lenaste mörka chokladkrämen och en karamellig kolakräm. Bjud tårtan med maxad garnering, eller ställ en bärig citron- och hallonmoussetårta ovanpå för en riktig höjdartårta.
Citron- och hallonmoussetårta
En frisk tårta i flera höga lager, eller layer cake, som det heter på engelska. Bjud som den är med frisk hallonsås och färska bär, eller ställ citron- och hallonmoussetårtan ovanpå en maffig chokladtårta och impa på gästerna med en riktig höjdartårta!
Marängsiffror
Fira födelsedagsbarnet med snygga siffror i maräng i tårtan eller desserten. Garnera dem gärna med olika sorters strössel. Kokosflingor eller hackade nötter blir minst lika vackert - och gott!
Körschema för festtårtan
Det är några bottnar att baka till tårtan. Men med smart planering slipper du stressen samma dag som du ska bjuda på den. För det mesta går att förbereda!
1-2 dagar i förväg- Baka chokladbottnar, förvara i plastfolie
- Baka citronbottnar, förvara i plastfolie
- Blanda sockerlag, förvara i kylen
Dagen innan
- Gör chokladkrämen, förvara i kylen.
- Gör kolakrämen förvara i kylen
- Gör chokladglasyren, förvara i kylen
- Gör hallonmoussen, förvara i kylen
- Gör hallonsåsen, förvara i kylen
- Gör eventuellt marängsiffror, så här spritsar du snygga siffror
Innan servering- Montera chokladtårtan 1-8 timmar före servering
- Montera hallontårtan 3 timmar före servering
- Ta fram chokladtårtan 1 timme före servering
- Montera ihop tårtorna
- Häll över hallonsåsen
- Garnera hela tårtan
Artiklar Visar 1567 stycken
Sött på rekordtid!
Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.
Festlig chili ger mat för många
En god och mustig chili som går att förbereda och som sköter sig själv är perfekt festmat!
Bjud på bästa mingelmaten
Här är mingelmat med asiatisk touch till festen. Fram med partytutorna och snittarna!
Karamell som kronan på verket
Gör din dessert både vacker och god med denna karamelltopping. Så gör du!
Servettvikning diamant
Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.