Bild laddas
Lager på lager

Så gör du höjdartårtan!

Impa på gästerna med en riktig höjdartårta – en supertjusig hög festtårta som dessutom blir till två när det är dags att äta. Här visar vi hur du gör, med en steg för steg beskrivning, ett praktiskt körschema och recept.

Höjdartårtan, steg för steg

Följ denna beskrivning så kommer du att lyckas med dennna höga festtårta. Tårtan består av två tårtor, scrolla ner så hittar du recepten till bägge tårtorna samt graneringen.

  • Du börjar med den mindre citron-och hallonmoussetårtan
  • Sedan går du vidare med den stora chokladtårtan.
  1. Bild laddas

    1. Tårtbotten nummer ett

    Lägg en tårtbotten på den lilla formens löstagbara botten (för att den enkelt ska gå att lyfta av, hoppa över detta om du bara gör denna tårta). Pensla med lite sockerlag.

  2. Bild laddas

    2. Bred ut hallonmousse

    Bred på cirka ¼ av hallonmoussen i ett jämt lager med, ända ut till kanterna.

  3. Bild laddas

    3. Tårtbotten två och tre

    Pensla de resterande bottnar med sockerlag och bred på ytterligare ¼ mousse per botten.

  4. Bild laddas

    4. Resten av moussen

    Täck tårtan runt om med resterande mousse.

  5. Bild laddas

    5. Snygga till

    Doppa en palett eller stekspade i ljummet vatten och jämna till kanterna.

  6. Bild laddas

    6. Chokladbotten nummer ett

    Pensla chokladbottnarna med lite sockerlag. Lägg en botten på ett fat.

  7. Bild laddas

    7. På med chokladkräm

    Bred på hälften av chokladkrämen till ett jämt lager.

  8. Bild laddas

    8. Chokladbotten nummer två

    Lägg på ytterligare en botten och tryck försiktigt på samma sätt som tidigare. Bred på resten av chokladkrämen till ett jämt lager.

  9. Bild laddas

    9. Chokladbotten nummer tre

    Lägg på ytterligare en botten och tryck försiktigt på samma sätt som tidigare. Bred på resten av chokladkrämen till ett jämt lager.

  10. Bild laddas

    10. Chokladbotten nummer fyra

    Lägg på den sista bottnen och tryck på samma sätt som tidigare. Doppa en palett eller stekspade i ljummet vatten och jämna till kanterna.

  11. Bild laddas

    11. Palcera hallontårtan

    Placera hallontårtan på den stora tårtan, ta det lugnt så den inte tippar.

  12. Bild laddas

    12. Garnering

    Skeda försiktigt över hallonsåsen och bred så att såsen rinner ner längs kanterna. Garnera tårtan.

  13. Bild laddas

    13. Sådärja!

  14. Bild laddas

    14. Vid servering

    Lyft försiktigt av hallontårtan, gärna med hjälp av dubbla stekspadar, och ställ på ett litet tårtfat. Ta bort garneringen från chokladtårtan och skeda över chokladglasyren. Garnera på nytt.

Recepten till höjdartårtan

Det är dessa recept som denna höga festtårta bygger på. 

  • Maffig chokladtårta med kolakräm

    293
    10
    Maxad chokladtårta för den stora festen! Fylliga chokladbottnar varvas med den lenaste mörka chokladkrämen och en karamellig kolakräm. Bjud tårtan med maxad garnering, eller ställ en bärig citron- och hallonmoussetårta ovanpå för en riktig höjdartårta.
    Maffig chokladtårta med kolakräm
  • Citron- och hallonmoussetårta

    123
    4
    En friskt somrig tårta i flera höga lager, eller layer cake, som det heter på engelska. Bjud som den är med frisk hallonsås och färska bär, eller ställ citron- och hallonmoussetårtan ovanpå en maffig chokladtårta och impa på gästerna med en riktig höjdartårta!
    Citron- och hallonmoussetårta
  • Marängsiffror

    32
    0
    Fira födelsedagsbarnet med snygga siffror i maräng i tårtan eller desserten. Garnera dem gärna med olika sorters strössel. Kokosflingor eller hackade nötter blir minst lika vackert - och gott!
    Marängsiffror
  • Körschema för festtårtan

    Det är några bottnar att baka till tårtan. Men med smart planering slipper du stressen samma dag som du ska bjuda på den. För det mesta går att förbereda!

    1-2 dagar i förväg

    • Baka chokladbottnar, förvara i plastfolie
    • Baka citronbottnar, förvara i plastfolie
    • Blanda sockerlag, förvara i kylen

    Dagen innan

    • Gör chokladkrämen, förvara i kylen.
    • Gör kolakrämen förvara i kylen
    • Gör chokladglasyren, förvara i kylen
    • Gör hallonmoussen, förvara i kylen
    • Gör hallonsåsen, förvara i kylen
    • Gör eventuellt marängsiffror, så här spritsar du snygga siffror


    Innan servering

    • Montera chokladtårtan 1-8 timmar före servering
    • Montera hallontårtan 3 timmar före servering
    • Ta fram chokladtårtan 1 timme före servering
    • Montera ihop tårtorna
    • Häll över hallonsåsen
    • Garnera hela tårtan

Mer mumsigt innehåll

Sagolikt sött

Sött på rekordtid!

Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.
Bild laddas
Matskola

Öppna ostron, så gör du!

Med rätt teknik är det lätt att öppna denna delikatess.
Bild laddas
Mat för många

Festlig chili ger mat för många

En god och mustig chili som går att förbereda och som sköter sig själv är perfekt festmat!
Bild laddas
Inspirerat av 90-talet!

Bjud på bästa mingelmaten

Här är mingelmat med asiatisk touch till festen. Fram med partytutorna och snittarna!
Bild laddas
För tjusig för att äta

Potatisrosor

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.
Bild laddas
Matskola

Lyckas med dina rårakor!

Så här får du dem extra frasiga. Och massa recepttips såklart!
Bild laddas
Duka vackert

Rosenknopp!

Bli en mästare på att vika med vår enkla steg för steg beskrivning.
Bild laddas
Duka elegant!

Servettvikning diamant

Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.
Bild laddas
Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.
Bild laddas