Kom till skott

Recept med groddar och skott

Krispiga groddar och skott (eller mikrogrönt som det också kallas) kan användas till så mycket mer än du tror. Det är ett enkelt sätt att boosta allt från mackor till smoothies eller sallader! Eller till exempel använda när du bakar bröd eller gör falafel.

6 mumsiga recept med groddar och skott

 • Masserad broccoli med ädelostyoghurt upplagt på ett mörkt fat

  Masserad broccoli med ädelostyoghurt

  Rå broccoli, kan man äta det? Absolut! Särskilt om du först lägger den i en plastpåse, tillsätter olja, salt och sedan masserar utanpå påsen tills broccolin mjuknar något. Blanda med färska böngroddar och ringla över en pikant ädelostdressing. Mums!

 • Böngroddar, skivad kyckling, stekt ägg och grönsaker upplagt på grönt fat med ätpinnar bredvid

  Koreansk kycklingpytt med syrat grönt

  En matig rispytt inspirerad av den koreanska rätten bibimbap med sköna, gröna inslag. Marinerad gurka, rivna morötter med surkål, sesamkryddade böngroddar och stekt ägg – en grym rätt som måste upplevas!

 • Närbild på fröbröd med frön som ligger bredvid

  Groddat fröbröd

  Ett glutenfritt fröbröd med groddat bovete laddat med energi och nyttigheter. Låt helst brödet vila inlindat
 i en handduk några timmar innan det skärs upp. Då hinner det ”sätta sig” ordentligt och håller ihop bra. Perfekt att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.

 • Groddat quinoaknäcke

  Groddat quinoaknäcke

  Prova ett krispigt fröknäcke med quinoagroddar i smeten! Det kan vara lite trixigt att vända knäcket när det ska gräddas på undersidan. Som väl är gör det inget om det går sönder, det ska ändå brytas i bitar. Det groddade quinoaknäcket är glutenfritt.

 • Falafel, avokadoskivor, syrad rödlök på tortillabröd. Pressad limeskiva bredvid

  Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

  Det räcker att steka falafelsmeten i rikligt med olja för att få det rätt fraset. Denna ärtiga falafel gör du på groddade gula ärter – beroende på hur groddade ärterna är behövs mer eller mindre majsstärkelse. Urgott att bjuda i bröd tillsammans med snabbsyrad rödlök.

 • Skottgrön smoothiebowl

  Skottgrön smoothiebowl

  Smoothie i skål med både groddar och skott. Den glutenfria örten bovete mättar lite extra. Toppa den gröna smoothiebowlen med vallmofrön, kokos, nötter och bär. Byt naturell yoghurt mot kokosmjölk eller mandeldryck så blir den fri från laktos och mjölk.

Visste du att...

...groddar är fullproppade med näringsämnen som protein, fibrer, mineraler och antioxidanter? När groddningen tar fart väcks enzymerna till liv och det som annars skulle gett energi och näring till en helt ny planta blir till värdefull energi och näring för dig.

...groddarna trivs bäst i kylskåp i en förpackning som får vara lite öppen? Både groddar och skott bör ätas så snart som möjligt.

Artiklar (1273)

Matskola

Grodda mungbönor

Mungbönor är enkla att grodda! Här visar vi steg för steg hur du groddar mungbönor.

Guide

Massor av småblad!

Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.

Hembakat

Grönt bröd

Har du provat att baka bröd med grönsaker? Resultatet: saftigt, gott och lite nyttigare.