6 groddar & 5 skott du kan odla själv
Krispigt, gott och nyttigt. Här lär du dig hur man groddar och odlar skott på nolltid!
Krispiga groddar och skott (eller mikrogrönt som det också kallas) kan användas till så mycket mer än du tror. Det är ett enkelt sätt att boosta allt från mackor till smoothies eller sallader! Eller till exempel använda när du bakar bröd eller gör falafel.
Rå broccoli, kan man äta det? Absolut! Särskilt om du först lägger den i en plastpåse, tillsätter olja, salt och sedan masserar utanpå påsen tills broccolin mjuknar något. Blanda med färska böngroddar och ringla över en pikant ädelostdressing. Mums!
En matig rispytt inspirerad av den koreanska rätten bibimbap med sköna, gröna inslag. Marinerad gurka, rivna morötter med surkål, sesamkryddade böngroddar och stekt ägg – en grym rätt som måste upplevas!
Ett glutenfritt fröbröd med groddat bovete laddat med energi och nyttigheter. Låt helst brödet vila inlindat i en handduk några timmar innan det skärs upp. Då hinner det ”sätta sig” ordentligt och håller ihop bra. Perfekt att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.
Prova ett krispigt fröknäcke med quinoagroddar i smeten! Det kan vara lite trixigt att vända knäcket när det ska gräddas på undersidan. Som väl är gör det inget om det går sönder, det ska ändå brytas i bitar. Det groddade quinoaknäcket är glutenfritt.
Det räcker att steka falafelsmeten i rikligt med olja för att få det rätt fraset. Denna ärtiga falafel gör du på groddade gula ärter – beroende på hur groddade ärterna är behövs mer eller mindre majsstärkelse. Urgott att bjuda i bröd tillsammans med snabbsyrad rödlök.
Smoothie i skål med både groddar och skott. Den glutenfria örten bovete mättar lite extra. Toppa den gröna smoothiebowlen med vallmofrön, kokos, nötter och bär. Byt naturell yoghurt mot kokosmjölk eller mandeldryck så blir den fri från laktos och mjölk.
...groddar är fullproppade med näringsämnen som protein, fibrer, mineraler och antioxidanter? När groddningen tar fart väcks enzymerna till liv och det som annars skulle gett energi och näring till en helt ny planta blir till värdefull energi och näring för dig.
...groddarna trivs bäst i kylskåp i en förpackning som får vara lite öppen? Både groddar och skott bör ätas så snart som möjligt.
Krispigt, gott och nyttigt. Här lär du dig hur man groddar och odlar skott på nolltid!
Mungbönor är enkla att grodda! Här visar vi steg för steg hur du groddar mungbönor.
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Lär dig mer om olika lökar och inspireras av goda recept med lök!
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Har du provat att baka bröd med grönsaker? Resultatet: saftigt, gott och lite nyttigare.
Billy och Niklas bjuder på ett gäng somriga recept med fokus på råvaran!