Odling för otåliga

Odla groddar & skott

Krispiga groddar av linser, mungbönor och ärtor kastar sig villigt i vilken sallad eller wok som helst. Men hur groddar man? Här får du tips och råd för groddning av bland annat alfalfa, linser, mungbönor, krasse och ärtskott!

6 grymma groddar

  1. 1. Alfalfa – groddarnas grodd

    1. Alfalfa – groddarnas grodd

    En enda matsked frön ger hela 5 deciliter groddar. Alfalfa passar bästa att grodda i burk (inte i sil/durkslag). De tunna små groddarna gör sig bäst råa och vinner inte på att värmas. Strö över mackan eller krispa till en wrap. Smaken är lite ärtig, inte så konstigt med tanke på att alfalfa tillhör baljväxtsläktet. Groddarna är också smarta att mixa ner i en smoothie.

    Blötläggning: Minst 6 timmar, men gärna över natten.
    Groddning efter blötläggning: 3-5 dygn.

  2. 2. Bovete – en schyst nybörjargrodd

    2. Bovete – en schyst nybörjargrodd

    Bovetet ger utdelning direkt, på bara ett dygn växer små söta svansar ut. Välj helt bovete. Skölj kornen ca 30 sekunder i hett vatten i en sil eller ett durkslag innan de groddas så tvättas ett ämne som heter fagopyrin bort, som annars kan irritera hud och ögon. Använd groddarna till rå eller kokt gröt. Baka bröd. Rosta till crunch, supergott i både granola och energibollar. Eller boosta smoothien med mixade bovetegroddar.

    Blötläggning: cirka 8 timmar, men upp till ett dygn går bra.
    Groddning efter blötläggning: cirka 2 dygn.

  3. 3. Gula ärter – inte bara till soppa

    3. Gula ärter – inte bara till soppa

    Vanliga superbilliga soppärter blir till finfina groddar (och till slingriga ärtskott om de groddas vidare). Groddarna har en söt, lite nötig smak. De passar bättre lagade än råa. Mixa dem till falafel eller vegobiffar, eller koka kort och mixa till hummus. Visst kan man koka klassisk ärtsoppa på dem. Enda skillnaden är att det går fortare att koka och är snällare mot magen.

    Blötläggning: Minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn.
    Groddning efter blötläggning: 3-5 dygn.

  4. 4. Linser – snabba och lätta

    4. Linser – snabba och lätta

    Röda, gröna och svarta linser går alla lätt och fort att grodda. De ökar imponerande mycket i volym, 1 dl linser blir till 8 dl groddar! Tänk på att välja hela linser (ibland är framför allt röda linser ”splittade”, alltså delade för att koka fortare). Råa ger de krisp i en sallad, eller släng dem i en wok eller mixa till veggobiffar.

    Blötläggning: Cirka 8 timmar, gärna över natten.
    Groddning efter blötläggning: 2-4 dygn.

  5. 5. Mungbönor – supergrodden

    5. Mungbönor – supergrodden

    »Böngroddar« som säljs i butik är just mungbönsgroddar. Och det här är verkligen en supergrodd, så snabb och enkel att lyckas med. Tar du dem redan efter två dagar passar de knubbiga, matiga groddarna fint att fräsa eller woka, i en pad thai eller bara med en skvätt soja. Efter ytterligare ett par dagar har svansarna växt till ett virrvarr av krispighet, perfekt i en sallad.

    Blötläggning: Minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn.
    Groddning efter blötläggning: 2-5 dygn.

  6. 6. Quinoa – turbosnabb

    6. Quinoa – turbosnabb

    Vit quinoa är lätt att grodda, och går otroligt snabbt. Svart och röd quinoa däremot är svåra att få att gro. Quinoagroddarna blir mjuka men ändå med gott tugg. Smaken är svagt nötig med en liten beska. Goda råa i en sallad, eller frästa med grönsaker. Använd också groddarna i brödbak, till gröt eller rostade i en granola.

    Blötläggning: Minst 6 timmar, men gärna över natten.
    Groddning efter blötläggning: 1 - 1 1/2 dygn.

5 pigga skott

  1. 1. Broccoli – ett superskott

    1. Broccoli – ett superskott

    Forskning har visat att broccoliskott är verksamt mot vissa cancerformer. Detta beror på att de innehåller höga halter av det skyddande ämnet sulforafan. Skotten växer snabbt. En tydlig kåldoft sprider sig under groddningen, men smaken är förvånansvärt mild. Mixa i smoothie, klipp över mackan eller ner i en sallad.

    Blötläggning: Behövs inte, strö direkt på hushållspapper.
    Mikrogrön växt: 5-7 dagar.

  2. 2. Ärtskott – söta och krispiga

    2. Ärtskott – söta och krispiga

    Tänk att torra gula ärter kan bli till slingriga gröna skott! Visst tar det lite tid, nästan två veckor, men det är det värt. Är bäst att odla i jord (inte på hushållspapper). Grodda ärterna (se faktaruta nedan) i minst 12 timmar. Häll ut ärterna tätt på ett cirka 3 cm tjockt lager jord (t ex i ett ursköljt mjölkpaket delat på längden). Tryck till lätt med handen så att de förankras i jorden. Duscha med blomspruta. Täck med plastfolie, men utan att den sluter helt tätt. Duscha då och då, jorden ska vara fuktig, men inte blöt. Ställ kärlet ljust när skotten börjat växa upp så smått, efter 2 till 4 dagar. Håll fuktigheten jämn.

    Blötläggning: 12-24 timmar.
    Mikrogrön växt: 9-12 dagar.

  3. 3. Krasse – en klassiker

    3. Krasse – en klassiker

    Kul och enkel att odla, och med lagom kryddigt sting i smaken. Klipp över ostmackan, på ugnspannkakan eller varför inte på fredagstacosen istället för koriander. Eller gör ett kryddsmör, med vitlök eller citronskal som smakkompisar.

    Blötläggning: Behövs inte, strö direkt på hushållspapper.
    Mikrogrön växt: 4-5 dagar.

  4. 4. Senapsskott - kryddiga med sting

    4. Senapsskott - kryddiga med sting

    Bruna och gula senapsfrön som säljs på påse i kryddhyllan växer på en knapp vecka till piggt peppriga skott. Använd skotten som krydda. I alla sammanhang där senap används blir skotten en kul ersättare - klipp över skinkmackan, strössla över korv eller ärtsoppa. Strimlade skott ger också gott sting i såser och dressingar.

    Blötläggning: Behövs inte, strö direkt på hushållspapper.
    Mikrogrön växt: 5-7 dagar.

  5. 5. Rädisa (rättika) - supersnabb

    5. Rädisa (rättika) - supersnabb

    Det är nästan så man kan se hur de växer, så snabbt går det. Säljs framför allt på nätsajter, både som rädis- och rättiksfrön, vilka är varianter av samma art. China rose ger vackert rosa stjälkar, sango blir mörkt lila medan daikon ger gröna skott. Det vita luddet som utvecklas under de första dagarna är inte mögel, utan fina rottrådar som bildas.

    Blötläggning: Behövs inte, strö direkt på hushållspapper.
    Mikrogrön växt: 4-6 dagar.

Grodda - så här gör du!
  • Det är smidigt att använda ett durkslag (eller sil för små frön). Skölj frön i kallt vatten i ett durkslag. Lägg dem sedan i blöt i kallt vatten i en bunke minst 8 timmar, gärna över natten.
  • Häll av dem i durkslaget, skölj noga och ställ durkslaget över bunken. Lägg en handduk över. Skölj fröna två till tre gånger om dagen.
  • Det går också att grodda i en glasburk med nätlock (eller en bit glest linnetyg fäst med gummiband). Gör på samma sätt som med durkslaget, men låt burken stå snett nedåtlutad, t ex i diskstället) mellan sköljningarna. Det finns också groddställningar med ett antal våningar. De är bra om man vill grodda flera sorter samtidigt. 
Skott - så här gör du!

Skott (eller mikrogrönt som egentligen bara är ett annat ord), skiljer sig från groddar genom att man klipper av och bara äter stjälk och blad. Det finns olika metoder att odla, generellt kan man säga att större frön, som ärter och solrosfrön, odlas bäst i jord, medan mindre frön (som inte behöver blötläggas), som krasse, rädisa och senap, funkar bra på vanligt hushållspapper.

  • Lägg hushållspapper på en tallrik, fukta pappret med en blomspruta. Strö över frön. Duscha igen med vatten. Täck ev med plastfolie (men utan att det sluter tätt). Låt stå på köksbänken. Håll fuktigheten jämn.
  • Efter 1-2 dagar, när fröna spruckit upp, ställ dem på fönsterbrädet. Fortsätt att hålla en jämn fuktighet. Skörda efter 5-10 dagar. 
5 frågor till...

5 frågor till...

Lina Wallentinson, författare till boken "Groddar, skott och mikrogrönt"

Varför ska man grodda och odla skott?
Att grodda och odla skott är nästan lite magiskt. Inte minst om du som jag är för otålig för att odla "på riktigt". Att på bara några få dagar se ärter, linser, bovete och senapsfrön börja växa och spira loss är fantastiskt kul. Och detta av frön som finns att köpa i vilken mataffär som helst.

Vilka är hälsofördelarna? 
Rent näringsmässigt är det jackpot att grodda. Fröer är små näringsbomber laddade med protein, fibrer och mineraler. Kruxet är bara att de inte är så pigga på att släppa ifrån sig nyttigheterna. I fröet finns en inbyggd plan att utvecklas till en stor, stark planta. Att bli uppäten redan på fröstadiet vore minst sagt snopet. Genom smarta mekanismer binds näringen upp i det torra fröet. När vi blötlägger och groddar lurar vi fröet att tro att kusten är klar. Fröet släpper på sitt skydd och näringen blir mer tillgänglig för oss.

Men är det inte för mörkt att odla under vinterhalvåret?
Inte alls. Ärligt talat gillar groddar mörker bättre än ljus. Tänk på hur fröet har det i verkliga livet – nere i den mörka myllan. Gröna skott då? De är smarta små rackare som vet att ta vara på det ljus de får.

Är det något speciellt man ska tänka på?
Det är ju så att groddar och skott växer till bäst i rumstemperatur och i en fuktig miljö. Där trivs tyvärr också bakterier och mögel. Därför är det viktigt att alltid ha rena händer och kärl. Skölj alltid fröna väl innan de groddas. Rensa bort eventuella trasiga frön och eventuellt skräp. Skölj också efter blötläggningen. Släng frön som inte svällt upp eller som har en annorlunda färg. De kan annars bli dåliga och »smitta« de spirande fröna bredvid.

När man odlar skott i jord eller på papper är det viktigt att det inte blir för blött, även om det ska vara fuktigt. Men tänk på att flera skott på groddstadiet utvecklar späda vita rottrådar. Detta är helt i sin ordning, och ska inte misstas för mögel.

Hur ska man förvara groddar och skott?
I kylskåp i en förpackning. Låt den vara lite öppen så de kan andas. Och förstås - ät upp groddarna så snart som möjligt. Någon exakt tid för hur länge de håller i kylen är svårt att ge. Använd dina sinnen för att avgöra om de är fräscha. Är du osäker så är det bättre att hetta upp groddar och skott genom att koka, steka och fritera dem. Bakterierna dör vid cirka 70°C.

Artiklar (1569)

Kom till skott

Goda groddar och skott

Boosta allt från mackor till smoothies eller sallader med nyttiga groddar och skott.

Ljuvligt söta

Recept på macarons

Här bjuder vi på några av våra makalöst goda macaronrecept! Baka och njut av marängkakan!

Tårtkalas

Vårens söta

Vi bjuder på söta, svalkande och friska recept på tårtor och bakverk som passar på våren.

Matskola

Grodda mungbönor

Mungbönor är enkla att grodda! Här visar vi steg för steg hur du groddar mungbönor.

Matskola

Maränger - så gör du!

Vi visar steg för steg hur du gör egna maränger. Lätta, kritvita och härligt spröda.

Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!