Kimchi, bibimbap och bulgogi med ingredienser som gochujang och gochugaru. Koreansk mat kännetecknas ofta av syra, hetta och smakrikedom! Tv-kocken och kokboksförfattaren Jennie Walldén berättar mer om det koreanska köket och delar med sig av sina 8 bästa koreanska recept.

Text Liv Bossuyt Recept Jennie Walldén Styling Tove Nilsson Foto Lennart Weibull
Tips: Här hittar du alla våra recept på koreansk mat!

Jennie Walldén guidar oss genom den koreanska maten.

Vad kännetecknar det koreanska köket?
– Det är mycket smakintensivt och rikt på fermenterade ingredienser och umami. Kimchi är nummer ett när det kommer till det fermenterade, men även fermenterade pastor gjorda på chil ioch sojabönor är vanliga. Förutom kimchi är sesamolja och vitlök väldigt viktiga ingredienser.

Hur skiljer sig det koreanska köket från det svenska?
– Mejeriprodukter är karaktäristiskt för den svenska matkulturen, något som man inte alls använder i det traditionella koreanska köket. I det koreanska köket finns det fler heta element än i det svenska. Traditionellt svenskt kök har ingen hetta alls, på sin höjd svartpeppar. I Sydkorea hittar du däremot både mild och väldigt stark mat, det finns helt enkelt en större variation på hetta. Det svenska köket skulle kunna ses som potatisbaserat, medan det koreanska köket är risbaserat.

Vilka vanliga missuppfattningar finns om koreansk mat?
– Den ena är att all koreansk mat är väldigt stark. Stark koreansk mat kan vara stark, men det finns också mycket mild mat. Den andra är att man äter massor av koriander, jag har aldrig ätit koriander i Sydkorea!

Bibimbap är en klassisk koreansk rätt, berätta mer om den!
– Bibim betyder att röra, bap betyder ris. I Sydkorea är det en vardagsrätt där en skål med ris toppas med olika sauterade (hastigt stekta), picklade, marinerade grönsaker, ett stekt ägg, ibland någon form av protein och den heta gochujangsåsen. Och så serverar man kimchi vid sidan av. Tanken är att man rör runt i hela rätten innan man hugger in, och man äter den med sked, inte med pinnar!

Jennies bästa klassiska koreanska rätter

  • Bibimbap

    Bibimbap

    Bibimbap är en koreansk maträtt där mängder av goda tillbehör serveras tillsammans med ris. Marinerad entrecôte och grönsaker som spenat, böngroddar eller gurka är exempel på toppings som är vanliga. Och självklart – ett stekt ägg på toppen!

    - Bibimbap

    Spara

  • Koreanska pannkakor

    Koreanska pannkakor

    Pajeon, koreanska pannkakor med salladslök, är enkla att göra och goda som tillbehör till maten tillsammans med den sötsyrliga dippsåsen som görs av bland annat soja, risvinäger och chili.

    - Koreanska pannkakor

    Spara

  • Bulgogi på kyckling

    Bulgogi på kyckling

    Laga en variant av koreansk bulgogi på kyckling, även kallad ssam dak bulgogi, där kyckling får smak av en härlig marinad med soja, sesamolja och gochujang och serveras på salladsblad med krispig rädissallad, krämig chiliaioli och ris.

    - Bulgogi på kyckling

    Spara

  • Koreansk råbiff

    Koreansk råbiff

    Koreansk råbiff kallas för yukhoe. I vårt recept får lövbiff smak av en ljuvlig marinad och finstrimlas innan det serveras med krispigt, sött päron och krämig äggula. Servera denna oxtartar som lyxig förrätt, gärna på salladsblad.

    - Koreansk råbiff

    Spara

  • Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    Kimchi jjigae är en smakrik koreansk gryta med bland annat kimchi, tofu och fläsk. Chilipastan gochujang och sojabönpastan miso sätter smak på den mustiga kimchigrytan som toppas med salladslök och serveras med ris.

    - Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    Spara

  • Bibimbap med svamp

    Bibimbap med svamp

    Den koreanska risrätten bibimbap – här i en variant utan kött och med svamp istället! Svampen marineras i en smakrik marinad innan den steks, och serveras sedan med olika sauterade, marinerade och syrade grönsaker, ris, ett stekt ägg och gochujangsås.

    - Bibimbap med svamp

    Spara

  • Korean fried chicken

    Korean fried chicken

    Korean fried chicken, även kallad chikin, är ett recept på koreansk kyckling som friteras och sedan doppas i en ljuvlig sås med honung, risvinäger och gochujang. Servera den friterade kycklingen med snabbpicklade grönsaker. Comfort food på koreanska!

    - Korean fried chicken

    Spara

  • Koreansk kimchi

    Koreansk kimchi

    Vad är kimchi? Det är syrlig mjölksyrad eller fermenterad salladskål, även kallad kinakål, med het smak av chili. Prova att göra egen kimchi med vårt recept på klassisk koreansk kimchi. Den färdiga kimchin är oemotståndligt god till sallader, grytor och rätter med ris eller nudlar.

    - Koreansk kimchi

    Spara