Hoppa till sidans innehåll

Från ceviche till lomo saltado! Peruansk mat bjuder på en bred repertoar av ljuvliga recept med spännande smaker och råvaror.

Text Agnes Regell Recept Valentin Checa Styling Charlotta Norlén Foto Simon Bajada
Tips: Här hittar du alla våra recept på peruansk mat!

Det var kärleken som ledde den passionerade kocken Valentin Checa till Sverige och med sig tog han hemlandets fantastiska matkultur. Upptäck Peru – nationen med de stora smakerna.

I Peru finns ett stort antal naturtyper, vilket skapar en enorm variation i landets matproduktion. Landets geografi, med allt från varma kustområden till fuktiga regnskogar och kalla bergsområden, har inte skapat en matkultur – utan mängder, där skillnaderna är minst sagt påtagliga. Det peruanska köket är alltså tack vare sin geografi, men även historia, långt ifrån enformigt. Här blandas traditioner från landets inkaursprung med influenser från Spanien, Asien och Afrika och resultatet blir enkelt, kreativt och fräscht.

Valentin Checa är född och uppvuxen i Perus huvudstad Lima och kom till Sverige genom sin fru för fyra år sedan. Som utbildad ekonom hade han tidigare arbetat inom finansvärlden i Bryssel, men med en brinnande passion för mat och sin mormors peruanska kokkonst i hjärtat förverkligade han här sin dröm och öppnade kvarterskrogen Checa.

För mig är mat ett sätt att umgås.

– Att jobba på bank gav mig till slut ingenting, så jag bestämde mig för att istället ägna mig åt min stora passion, förklarar Valentin. För mig är mat ett sätt att umgås, ett tillfälle att utbyta historier och skratta tillsammans. Det är ett sätt att uppleva med alla sinnen!

Att äta på Checa är som att vara på rundresa genom hela Peru. Precis som i ursprungslandet är smakerna friska och råvarorna färska. Här finns såväl riset som sötpotatisen (gärna kombinerade tillsammans), fisken som skaldjuren och den fräscha limen som den heta chilin. Och självklart spelar den traditionella rätten ceviche här en viktig roll på menyn.

I Peru är ceviche en social aktivitet. 

– I Peru är ceviche en social aktivitet. När man där ska träffa sina nära och kära frågar man om man ska gå ut och ta en liten ceviche, och då dela en bit mat och något att dricka innan man går hem för den riktiga måltiden. Det är oftast denna rätt man som utomstående först bjuds in att uppleva.

7 goda peruanska rätter

 • Choritos a la chalaca – Musslor på peruanskt vis

  Servera musslor på peruanskt vis – toppa kokta blåmusslor med en syrlig tomatsalsa som du enkelt gör av tomat, rödlök, lime, chili, majs och koriander. Musslorna passar fint att servera som tilltugg eller elegant förrätt.

  - Choritos a la chalaca – Musslor på peruanskt vis

  Spara

 • Papa rellena – Fyllda potatiskroketter

  Papa rellena är en typ av fyllda potatiskroketter som är vanliga i Peru. Här fyller vi kroketterna med en fyllning av nötfärs, russin och oliver. Servera gärna dessa krispiga friterade kroketter med en tomatsalsa.

  - Papa rellena – Fyllda potatiskroketter

  Spara

 • Locro – Peruansk pumpagryta

  Den peruanska pumpagrytan locro är smakrik, krämig och värmande, dessutom är den lakto-vegetarisk. Du gör grytan med bland annat butternutpumpa, potatis, majs, ärter och fetaost, och serverar med mumsigt ris smaksatt med vitlök.

  - Locro – Peruansk pumpagryta

  Spara

 • Ceviche med sötpotatis

  Ceviche är en klassisk fiskrätt från Peru som är ljuvligt god och fräsch som förrätt. Här gör vi den med torsk eller kolja som får marinera i lime, chili och koriander och serveras med majs och kokt sötpotatis.

  - Ceviche med sötpotatis

  Spara

 • Vegansk ceviche

  Letar du efter en god vegansk förrätt? Servera en fräsch vegansk variant av den peruanska rätten ceviche där sparris, champinjoner och tomater marineras i lime, chili och koriander och serveras med avokadokräm och majs.

  - Vegansk ceviche

  Spara

 • Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta

  Lomo saltado är en sötsyrlig köttgryta som är vanlig i Peru. Prova vårt recept på oxfilégrytan där ostronsås, koriander och tomat sätter smak och servera den på klassiskt vis: med både ris och pommes frites.

  - Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta

  Spara

 • Queso helado – Peruansk kryddig glass

  Queso helado är en kryddig glass med smak av kanel, kryddnejlika och kokos och är en vanlig dessert i Peru. Du kan göra glassen utan glassmaskin och resultatet är en variant på parfait med ganska hård konsistens, så glassen behöver tid att tina i rumstemperatur innan servering.

  - Queso helado – Peruansk kryddig glass

  Spara