ÖVER 60 MIN | Avancerad

Papa rellena – Fyllda potatiskroketter

Papa rellena är en typ av fyllda potatiskroketter som är vanliga i Peru. Här fyller vi kroketterna med en fyllning av nötfärs, russin och oliver. Servera gärna dessa krispiga friterade kroketter med en tomatsalsa.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten ca 20 minuter. Häll av och pressa potatisen i en bunke och rör ihop till en smet och krydda med salt.
  2. Fyllning: Dela och kärna ur tomaten. Skär tomatköttet i små tärningar (kärnorna används inte). Stek lök och vitlök i olja i en stekpanna några minuter. Tillsätt den hackade tomaten och vatten. Rör ner nötfärs, paprikapulver, spiskummin och oregano. Stek tills nötfärsen får färg. Hacka oliverna. Tillsätt oliver och russin och låt fräsa ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar. Rör ner koriandern. Låt svalna.
  3. Skär det kokta ägget i 4 klyftor.
  4. Lägg potatissmeten på en mjölad bänk. Dela i 8 bitar (för 4 port) och forma till avlånga plattor. Lägg 2 msk av fyllningen i mitten av 4 stycken plattor och lägg på ägg. Lägg över potatisplattorna utan fyllning och forma till en oval krokett med mjölade händer.
  5. Värm oljan i en kastrull till 170°C.
  6. Doppa kroketterna i uppvispat ägg och lägg försiktigt ner dom med en stor sked i oljan. Fritera i omgångar.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix.

Tips

Tips! Servera gärna med en salsa gjord på 1 skivad lök, 1 tsk hackad habanero, 1 tsk hackad koriander, juice från 3 lime, salt och peppar (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 750 g mjölig potatis
  • 1/2 tsk salt
Fyllning
  • 1 tomat
  • 1 finhackad rödlök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 3 msk olja
  • 1 dl vatten
  • 200 g nötfärs
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 msk torkad oregano
  • 12 urkärnade svarta kalamataoliver
  • 3/4 dl russin
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk hackad koriander
  • 1 kokt ägg
  • vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • 5 dl neutral olja till fritering