ÖVER 60 MIN | Medel

Locro – Peruansk pumpagryta

Den peruanska pumpagrytan locro är smakrik, krämig och värmande, dessutom är den lakto-vegetarisk. Du gör grytan med bland annat butternutpumpa, potatis, majs, ärter och fetaost, och serverar med mumsigt ris smaksatt med vitlök.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och kärna ur pumpan. Skala potatisen. Skär pumpan och potatisen i cm-stora tärningar. Skala och finhacka rödlöken.
  2. Fräs löken i olivoljan i en gryta ca 5 minuter tills den mjuknar. Tillsätt pumpan, oregano och 3 dl av vattnet (för 4 port). Låt koka på svag värme ca 20 minuter under lock.
  3. Tillsätt potatisen och resten av vattnet. Koka ytterligare 15–20 minuter under lock tills pumpan och potatisen börjar falla sönder.
  4. Ris: Fräs vitlöken i oljan tills den är gyllene. Koka riset tillsammans med vitlöken enligt anvisning på förpackningen.
  5. Häll av majsen och låt rinna av. Tillsätt ärter, majs, grädde och fetaost. Rör om och smaka av med salt.
  6. Till servering: Servera pumpagrytan med riset. Toppa med koriander och gärna extra oregano.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och fetaost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och fetaost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg butternutpumpa
  • 300 g potatis
  • 1 stor rödlök
  • 4 tsk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 4 dl vatten
  • 3/4 dl majskorn (gärna burkmajs)
  • 3/4 dl tinade frysta gröna ärter
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 100 g fetaost i tärningar
  • salt
  • svartpeppar
Ris
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 tsk rapsolja
  • 4 dl jasminris
Till servering
  • färsk koriander
  • torkad oregano