UNDER 30 MIN | Medel

Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta

Lomo saltado är en sötsyrlig köttgryta som är vanlig i Peru. Prova vårt recept på oxfilégrytan där ostronsås, koriander och tomat sätter smak och servera den på klassiskt vis: med både ris och pommes frites.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär oxfilén i ca 1–2 cm tjocka strimlor. Krydda med salt och peppar.
  2. Rör ihop vinäger, soja och ostronsås.
  3. Skala och skiva löken. Dela och kärna ur tomaten (kärnorna används inte). Skär tomatköttet i tunna klyftor.
  4. Värm 2 msk av oljan (för 4 port) i en stekpanna. Stek köttet på hög värme ca 2 minuter. Lyft upp och lägg åt sidan.
  5. Fräs rödlök, salladslök och vitlök i resten av oljan ca ½ minut. Tillsätt köttet och vinägersåsen och fräs ytterligare ½ minut. Rör ner den klyftade tomaten och koriander. Ta från värmen och smaka ev av med salt och peppar. 
  6. Till servering: Lägg köttet på pommes fritesen och toppa gärna med extra koriander. Servera med kokt ris.

För alla

Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g oxfilé
  • 2 krm salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 3/4 dl vitvinsvinäger
  • 4 msk japansk soja
  • 3 msk ostronsås
  • 1 rödlök
  • 1 tomat
  • 3 msk rapsolja
  • 1 finskuren salladslök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk hackad koriander
Till servering
  • pommes frites och kokt ris