Bild laddas
Smaksättning

Vad är umami?

Umami, denna underbara smak som får det att vattnas i munnen bara man tänker på den. Men vad är egentligen umami och i vilken mat kan man hitta denna smaksensation? Vi har gjort en djupdykning i den femte grundsmaken som upptäcktes i Japan för över 100 år sedan.

Allt du vill veta om Umami

 • Bild laddas

  Umami - den femte smaken

  Sött, surt, salt och beskt – dessa är de fyra smaker som är mest kända. Men här fattas en grundsmak, nämligen den femte som kallas umami. Denna smakdimension upptäcktes först i början på 1900-talet och har idag vetenskapligt erkännande.

 • Bild laddas

  Förknippas ofta med asiatisk mat

  Inte sällan förknippas umami med asiatisk mat. Det beror, förutom att smaken ofta förekommer i det japanska köket, främst på att namnet är japanskt och att smaken upptäcktes i Japan 1908 av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda.

 • Bild laddas

  Får det att vattnas i munnen

  Umami får det bokstavligen att vattnas i munnen. Det är inte så konstigt när man tänker på namnet, som kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”!

 • Bild laddas

  En smak som är svår att beskriva

  Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Ett bra och konkret exempel på umamismak är misosoppan som du brukar få till sushi.

 • Bild laddas

  Umami finns i många olika livsmedel

  Exempel på mat som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sjögräs, sardeller, tomat (extra mycket i soltorkade), lufttorkad skinka och torkad svamp. Umami finns dessutom i många populära smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup, sojasås och tabasco.

 • Bild laddas

  Ett alternativ till salt

  Umami spelar en speciell roll i saltreducerad kost eftersom mat som smaksätts med umami smakar mer välbalanserat och därför inte brukar behöva den där extra nypan salt. Ett alternativ till salt i maten kan därför vara till exempel soja som är naturligt rik på umami.

 • Bild laddas

  Smaken signalerar protein

  Var och en av de grundläggande smakerna fungerar som en signal för näringsämnen. Umami är smaken av aminosyror och nukleotider, och berättar när mat innehåller protein som är ett viktigt näringsämne för vår överlevnad.

Våra godaste umamirika recept!

 1. 1. Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad

  3
  0
  Att grilla lax är alltid gott här blir den ännu godare då den innan den grillas får smak av en en ponzumarinad. Servera laxen med goda tillbehör som vispat smör smaksatt med lime och tabasco samt pak choi och sparris.
  Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad
 2. 2. Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

  13
  4
  Gillar du aubergine är Nasu Dengaku, misogrillad aubergine, rätten för dig. Servera tillsammans med sallad och läckert nötströssel för en smakupplevelse utöver det vanliga.
  Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel
 3. 3. Asiatisk het sås med sötma

  3
  2
  Otroligt snabblagad sås på endast tre ingredienser som ger dina rätter en asiatisk touch. Passar utmärkt som dippsås till kokta edamebönor eller sommarens grillade primörer.
  Asiatisk het sås med sötma
 4. 4. Glaze till grillad lax

  1
  0
  En glaze som är såväl god som enkel att göra och passar perfekt till grillad lax. Med smak av mild soja, fyllig honung och hetta från vitlök samt tabasco.
  Glaze till grillad lax
 5. 5. Broccoli-tempura med sojadipp

  3
  0
  Tempura är en japansk rätt där färska grönsaker först doppas i en frityrsmet, som i detta fall får ett extra sting från wasabi, och sedan friteras i het olja. De frasiga små broccolibuketterna och bitarna av broccolistammen serverar du sedan som en förrätt tillsammans med sojadipp. Mycket gott!
  Broccoli-tempura med sojadipp
 6. 6. Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan

  17
  0
  Tomater är ett av de livsmedel som är rika på umami i sig själva. Umami som också kallas den femte grundsmaken och som ungefär kan översättas till delikat. Umami kan du också hitta i te x svamp och sjögräs.
  Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan
Buffé reder ut

Allt du behöver veta om sojabönor

Hur påverkar odling av sojabönor miljön?
Bild laddas
Matfakta!

Det här visste du inte om tomat

Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.
Bild laddas
Färgglatt på grillen

Vegetariskt på grillen

Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.
Bild laddas
Rätt sås till grillen!

Enkla grillsåser

Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!
Bild laddas
Våga variera

Välj rätt kaffsort till kakan

Matcha kaffet med kakorna och få ut mer av din fikaupplevelse!
Bild laddas
Kallt, svalt eller rumstempererat?

Vin & temperatur, guide för olika viner!

Rött, vitt, rosé eller mousserande vin - gör vinet rättvisa och servera i rätt temperatur!
Bild laddas
Bli ett tårtproffs!

Baka en perfekt tårtbotten

Vi ger dig bästa receptet på tårtbotten och tipsar om vad du bör tänka på för att lyckas.
Bild laddas
Svampsäsong

Konserverad svamp

Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.
Bild laddas
Byta ut

Vad kan jag använda istället för vetemjöl?

Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Bild laddas