Smaksättning

Vad är umami?

Umami, denna underbara smak som får det att vattnas i munnen bara man tänker på den. Men vad är egentligen umami och i vilken mat kan man hitta denna smaksensation? Vi har gjort en djupdykning i den femte grundsmaken som upptäcktes i Japan för över 100 år sedan.

Allt du vill veta om Umami

  • Umami - den femte smaken

    Umami - den femte smaken

    Sött, surt, salt och beskt – dessa är de fyra smaker som är mest kända. Men här fattas en grundsmak, nämligen den femte som kallas umami. Denna smakdimension upptäcktes först i början på 1900-talet och har idag vetenskapligt erkännande.

  • Förknippas ofta med asiatisk mat

    Förknippas ofta med asiatisk mat

    Inte sällan förknippas umami med asiatisk mat. Det beror, förutom att smaken ofta förekommer i det japanska köket, främst på att namnet är japanskt och att smaken upptäcktes i Japan 1908 av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda.

  • Får det att vattnas i munnen

    Får det att vattnas i munnen

    Umami får det bokstavligen att vattnas i munnen. Det är inte så konstigt när man tänker på namnet, som kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”!

  • En smak som är svår att beskriva

    En smak som är svår att beskriva

    Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Ett bra och konkret exempel på umamismak är misosoppan som du brukar få till sushi.

  • Umami finns i många olika livsmedel

    Umami finns i många olika livsmedel

    Exempel på mat som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sjögräs, sardeller, tomat (extra mycket i soltorkade), lufttorkad skinka och torkad svamp. Umami finns dessutom i många populära smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup, sojasås och tabasco.

  • Ett alternativ till salt

    Ett alternativ till salt

    Umami spelar en speciell roll i saltreducerad kost eftersom mat som smaksätts med umami smakar mer välbalanserat och därför inte brukar behöva den där extra nypan salt. Ett alternativ till salt i maten kan därför vara till exempel soja som är naturligt rik på umami.

  • Smaken signalerar protein

    Smaken signalerar protein

    Var och en av de grundläggande smakerna fungerar som en signal för näringsämnen. Umami är smaken av aminosyror och nukleotider, och berättar när mat innehåller protein som är ett viktigt näringsämne för vår överlevnad.

Våra godaste umamirika recept!

  1. Sojarostade tomater

    1. Sojarostade tomater

    Betyg 4.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Visste du att tomater är fulla av umami? Och visste du att om du rostar tomater långsamt i ugnen tillsammans med soja blir de ännu mer umamirika? Servera dessa smakbomber som tillbehör, mosade i en röra, på en macka eller i en sallad. 

    Sojarostade tomater
  2. Extra mustig bolognese

    2. Extra mustig bolognese

    Betyg 4.3 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Prova denna bolognese extra allt fullproppad av smaker och umami! Med hjälp av ingredienser som sardeller, misopaste, Worcestershiresås och parmesan blir köttfärssåsen extra mustig och smakrik och helt enkelt svår att motstå. 

    Extra mustig bolognese
  3. Ugnsrostat ris med svamp

    3. Ugnsrostat ris med svamp

    Betyg 3.2 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Laga en smakrik ugnsbakad variant av risotto där skogschampinjoner och karljohansvamp ger en djup umamismak och riset får en krispig yta. Ringla över persilje- och vitlöksolja innan servering och njut av denna mustiga hösträtt. 

    Ugnsrostat ris med svamp
  4. Misorostad blomkål med parmesanmajonnäs

    4. Misorostad blomkål med parmesanmajonnäs

    Betyg 4.5 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    När du rostar blomkål tillsammans med en umamirik marinad på misopasta så lyfts den till nya höjder! Toppa med en parmesanmajonnäs, färska örter och rivet citronskal för ytterligare ett lyft. 

    Misorostad blomkål med parmesanmajonnäs
  5. Wokade grönsaker med XO-sås

    5. Wokade grönsaker med XO-sås

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Denna härliga, gröna rätt med wokade grönsaker är en riktig smakbomb tack vare den asiatiska XO-såsen – en mångsidig sås som görs på torkade skaldjur, skinka, chili och olja. 

    Wokade grönsaker med XO-sås
  6. XO-sås

    6. XO-sås

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    XO-sås är ursprungligen från Hongkong och görs på torkade skaldjur, skinka, chili och olja och är känd för sin rika och komplexa umamismak. Såsen passar som smaksättare i olika rätter både med kött, skaldjur, tofu och grönsaker.  

    XO-sås
  7. Vispad vaniljglass med misokolasås

    7. Vispad vaniljglass med misokolasås

    Betyg 3.9 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Ett enkelt knep för att få fluffig, hemgjord mjukglass är att vispa färdig vaniljglass! Servera glassen med en kolasås smaksatt med miso och salt för något alldeles extra. 

    Vispad vaniljglass med misokolasås

Artiklar (5)

Billigt

Mat innan löning

Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!

Söndagspreppen

Nyttigare vardagsmat

Månadens meny består av nyttigare vardagsmat med bland annat quinoa och tofu.

Pick me

Passion för picklat

Pickles står på menyn och vi har samlat recept med de sötsyrliga delikatesserna.

Månadens like-raketer

Mest gillat på Instagram

Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!