Smaksättning

Vad är umami?

Umami, denna underbara smak som får det att vattnas i munnen bara man tänker på den. Men vad är egentligen umami och i vilken mat kan man hitta denna smaksensation? Vi har gjort en djupdykning i den femte grundsmaken som upptäcktes i Japan för över 100 år sedan.

Allt du vill veta om Umami

  • Umami - den femte smaken

    Umami - den femte smaken

    Sött, surt, salt och beskt – dessa är de fyra smaker som är mest kända. Men här fattas en grundsmak, nämligen den femte som kallas umami. Denna smakdimension upptäcktes först i början på 1900-talet och har idag vetenskapligt erkännande.

  • Förknippas ofta med asiatisk mat

    Förknippas ofta med asiatisk mat

    Inte sällan förknippas umami med asiatisk mat. Det beror, förutom att smaken ofta förekommer i det japanska köket, främst på att namnet är japanskt och att smaken upptäcktes i Japan 1908 av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda.

  • Får det att vattnas i munnen

    Får det att vattnas i munnen

    Umami får det bokstavligen att vattnas i munnen. Det är inte så konstigt när man tänker på namnet, som kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”!

  • En smak som är svår att beskriva

    En smak som är svår att beskriva

    Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Ett bra och konkret exempel på umamismak är misosoppan som du brukar få till sushi.

  • Umami finns i många olika livsmedel

    Umami finns i många olika livsmedel

    Exempel på mat som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sjögräs, sardeller, tomat (extra mycket i soltorkade), lufttorkad skinka och torkad svamp. Umami finns dessutom i många populära smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup, sojasås och tabasco.

  • Ett alternativ till salt

    Ett alternativ till salt

    Umami spelar en speciell roll i saltreducerad kost eftersom mat som smaksätts med umami smakar mer välbalanserat och därför inte brukar behöva den där extra nypan salt. Ett alternativ till salt i maten kan därför vara till exempel soja som är naturligt rik på umami.

  • Smaken signalerar protein

    Smaken signalerar protein

    Var och en av de grundläggande smakerna fungerar som en signal för näringsämnen. Umami är smaken av aminosyror och nukleotider, och berättar när mat innehåller protein som är ett viktigt näringsämne för vår överlevnad.

Våra godaste umamirika recept!

  1. Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad

    1. Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Att grilla lax är alltid gott här blir den ännu godare då den innan den grillas får smak av en en ponzumarinad. Servera laxen med goda tillbehör som vispat smör smaksatt med lime och tabasco samt pak choi och sparris.

    Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad
  2. Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

    2. Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

    Betyg 4.3 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Gillar du aubergine är Nasu Dengaku, misogrillad aubergine, rätten för dig. Servera tillsammans med sallad och läckert nötströssel för en smakupplevelse utöver det vanliga.

    Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel
  3. Asiatisk het sås med sötma

    3. Asiatisk het sås med sötma

    Betyg 4 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Otroligt snabblagad sås på endast tre ingredienser som ger dina rätter en asiatisk touch. Passar utmärkt som dippsås till kokta edamebönor eller sommarens grillade primörer.

    Asiatisk het sås med sötma
  4. Glaze till grillad lax

    4. Glaze till grillad lax

    Betyg 3 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En glaze som är såväl god som enkel att göra och passar perfekt till grillad lax. Med smak av mild soja, fyllig honung och hetta från vitlök samt tabasco.

    Glaze till grillad lax
  5. Broccoli-tempura med sojadipp

    5. Broccoli-tempura med sojadipp

    Betyg 4.3 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Tempura är en japansk rätt där färska grönsaker först doppas i en frityrsmet, som i detta fall får ett extra sting från wasabi, och sedan friteras i het olja. De frasiga små broccolibuketterna och bitarna av broccolistammen serverar du sedan som en förrätt tillsammans med sojadipp. Mycket gott!

    Broccoli-tempura med sojadipp
  6. Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan

    6. Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan

    Betyg 4.8 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Tomater är ett av de livsmedel som är rika på umami i sig själva. Umami som också kallas den femte grundsmaken och som ungefär kan översättas till delikat. Umami kan du också hitta i te x svamp och sjögräs.

    Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan

Artiklar (1532)

Grunden till all matlagning!

Grundsmakerna

Sött, salt, surt, beskt och umami är våra fem grundsmaker. Bortsett från umami har de flesta hygglig koll på dem. Men vad definierar en grundsmak och vilken betydelse har de i köket?

Matfakta!

Det här visste du inte om tomat

Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.

Färgglatt på grillen

Vegetariskt på grillen

Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.

Rätt sås till grillen!

Enkla grillsåser

Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!

Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.

Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!