Mat innan löning
Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!
Umami, denna underbara smak som får det att vattnas i munnen bara man tänker på den. Men vad är egentligen umami och i vilken mat kan man hitta denna smaksensation? Vi har gjort en djupdykning i den femte grundsmaken som upptäcktes i Japan för över 100 år sedan.
Sött, surt, salt och beskt – dessa är de fyra smaker som är mest kända. Men här fattas en grundsmak, nämligen den femte som kallas umami. Denna smakdimension upptäcktes först i början på 1900-talet och har idag vetenskapligt erkännande.
Inte sällan förknippas umami med asiatisk mat. Det beror, förutom att smaken ofta förekommer i det japanska köket, främst på att namnet är japanskt och att smaken upptäcktes i Japan 1908 av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda.
Umami får det bokstavligen att vattnas i munnen. Det är inte så konstigt när man tänker på namnet, som kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”!
Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Ett bra och konkret exempel på umamismak är misosoppan som du brukar få till sushi.
Exempel på mat som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sjögräs, sardeller, tomat (extra mycket i soltorkade), lufttorkad skinka och torkad svamp. Umami finns dessutom i många populära smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup, sojasås och tabasco.
Umami spelar en speciell roll i saltreducerad kost eftersom mat som smaksätts med umami smakar mer välbalanserat och därför inte brukar behöva den där extra nypan salt. Ett alternativ till salt i maten kan därför vara till exempel soja som är naturligt rik på umami.
Var och en av de grundläggande smakerna fungerar som en signal för näringsämnen. Umami är smaken av aminosyror och nukleotider, och berättar när mat innehåller protein som är ett viktigt näringsämne för vår överlevnad.
Visste du att tomater är fulla av umami? Och visste du att om du rostar tomater långsamt i ugnen tillsammans med soja blir de ännu mer umamirika? Servera dessa smakbomber som tillbehör, mosade i en röra, på en macka eller i en sallad.
Sojarostade tomaterProva denna bolognese extra allt fullproppad av smaker och umami! Med hjälp av ingredienser som sardeller, misopaste, Worcestershiresås och parmesan blir köttfärssåsen extra mustig och smakrik och helt enkelt svår att motstå.
Extra mustig bologneseLaga en smakrik ugnsbakad variant av risotto där skogschampinjoner och karljohansvamp ger en djup umamismak och riset får en krispig yta. Ringla över persilje- och vitlöksolja innan servering och njut av denna mustiga hösträtt.
Ugnsrostat ris med svampNär du rostar blomkål tillsammans med en umamirik marinad på misopasta så lyfts den till nya höjder! Toppa med en parmesanmajonnäs, färska örter och rivet citronskal för ytterligare ett lyft.
Misorostad blomkål med parmesanmajonnäsDenna härliga, gröna rätt med wokade grönsaker är en riktig smakbomb tack vare den asiatiska XO-såsen – en mångsidig sås som görs på torkade skaldjur, skinka, chili och olja.
Wokade grönsaker med XO-såsXO-sås är ursprungligen från Hongkong och görs på torkade skaldjur, skinka, chili och olja och är känd för sin rika och komplexa umamismak. Såsen passar som smaksättare i olika rätter både med kött, skaldjur, tofu och grönsaker.
XO-såsEtt enkelt knep för att få fluffig, hemgjord mjukglass är att vispa färdig vaniljglass! Servera glassen med en kolasås smaksatt med miso och salt för något alldeles extra.
Vispad vaniljglass med misokolasåsHar det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!
Månadens meny består av nyttigare vardagsmat med bland annat quinoa och tofu.
Vi har besökt Stockholms mest populära frukostcafé som delar med sig av sina recept.
Pickles står på menyn och vi har samlat recept med de sötsyrliga delikatesserna.
Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!