Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Kärt barn har många namn – Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj, Westerbottensostpaj, VB-paj m.fl. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den mytomspunna osten är Västerbottensostpaj?

Men hur gör man egentligen den perfekta pajen? Vi frågade proffsen på Västerbottenost som rimligen borde ha koll på detta! Svaret vi fick hittar du här nedan med emfas på att lägga omtanke, kärlek och extra mycket Västerbottensost som grund!

Här är tipsen som kan vara bra att känna till:

Botten

Grunden för en lyckad paj är trots allt en god och frasig botten. Det härliga med paj är att den går att variera på så många sätt. En god pajdeg är en del i detta där vi ställs inför valet av mjöl -  grovt mjöl, vitt mjöl, glutenfritt, filodeg, färdig pajdeg eller kanske helt utan pajskal?

Alla sätter sin karaktär på den blivande pajen. Likaså valet av form – ska pajen vara rund eller avlång, hög eller låg?

Originalreceptet för Västerbottensostpaj är gjort med 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 1 msk vatten.

Blanda/mixa samman smör och vetemjöl till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen i ca 1 timme. Klä sedan formen och nagga pajdegen, förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader.

 • En god paj tar tid! Ge pajdegen chansen att vila i kylskåpet innan du klär formen.
 • Nagga pajdegen för att förhindra att botten reser sig under förgräddningen
 • Förgräddningen hjälper till att få den härligt frasiga bottnen och kanten. 
 • Gör du en hög paj kan det vara en fördel att ”fästa” kanten med hjälp av aluminiumfolié under tiden du förgräddar.
 • Om du naggat hål i botten kan du med fördel pensla lite ägg på det förgräddade pajskalet, då stannar fyllningen kvar och blöter inte upp bottnen lika mycket. 

Fyllning

Tricket med att få en riktigt god fyllning till sin Västerbottensostpaj är att ta lite mer Västerbottensost än receptet kräver – och att använda färsk vispgrädde som ytterligare framhäver den unika osten. 

I originalreceptet står det 150 g riven Västerbottensost, men det går alldeles utmärkt att ta närmare 300 g Västerbottensost i sin paj – det får plats i en vanlig pajform.

Vispa ihop 3 ägg och 2 dl grädde, tillsätt salt och svartpeppar och rör ned osten. Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills pajen stannat av och fått fin färg. Sänk annars temperaturen och låt pajen stå kvar i ugnen ytterligare en stund tills den stannat av.

 • Dubbla mängden ost!
 • Låt pajen stå i ugnen tills den stannat av och fått fin färg
 • Variera din Västerbottensostpaj! Prova att även fylla den med spenat, savojkål, kantareller eller skinka. Testa även Vindelnrökt Västerbottensost för en ny smakdimension!

Tillbehör/topping

Det klassiska tillbehöret till Västerbottensostpaj är hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom – och det är ju fantastiskt gott!  Håller du dig till de klassiska tillbehören crème fraiche och löjrom tipsar vi om att klicka toppingen uppe på pajen – då blir pajen både fantastiskt god och vacker att titta på!

Pajen är också otroligt god att servera den med olika röror, exempelvis en viltröra med tärnat älgkött eller renfilé eller en svampcrème.

 • Klicka crème fraiche och löjrom på pajen
 • Testa goda röror till pajen

4 goda Västerbottensostpajer

 • Med spenat

  Våga utmana den klassiska Västerbottensostpajen och hitta nya favoriter! Här med spenat och lax men prova gärna att byta ut laxen mot skinka eller räkor. Den perfekta sommarlunchen!

  › Västerbottensostpaj med spenat

 • Med romröra

  Västerbottensost har tillverkats på samma sätt ända sedan mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade sitt mytomspunna recept 1872. Här serveras den klassiska pajen med en frisk löjromsröra. Ät och njut!

  › Västerbottensostpaj med romröra

 • Med savoykål

  Västerbottensost lagras under minst 14 månader för att mogna och utveckla sin karaktäristiska smak. Savoykål har en mild och angenäm ton som gifter sig mycket bra med Västerbottensost - till exempel i en paj.

  › Västerbottensostpaj med savoykål

 • Med kantareller och löjrom

  Klassisk Västerbottensostpaj brukar serveras i rund form - men varför inte testa att laga den i en avlång form nästa gång. Den blir ju precis lika god!

  › Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

Dessert med Västerbottensost

 • Vitchokladpaj

  Vitchokladpaj

  Den perfekta desserten när du, och dina gäster, inte kan få nog av Västerbottensost! Ställ fram den här godingen och låt gästerna gissa den hemliga ingrediensen!

  › Vitchokladpaj med Västerbottensost

 • Grillat fruktspett med kolasås

  Grillat fruktspett med kolasås

  Sensommarens godaste efterätt! Grillade fruktspett som serveras tillsammans med en ljuvlig kolasås och saltrostade mandlar. Kolasåsen smaksätts med Västerbottensost och får en härligt djup smak. Passar fantastiskt gott även till ren vaniljglass.

  › Grillat fruktspett med mustig kolasås

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer