Proffstips för perfekt paj!

Så gör du  Västerbottensostpaj

En riktigt god Västerbottensostpaj eller västerbottenpaj som det också kallas hör kräftskivan till! Här avslöjar vi hur du gör den perfekta pajen.

Tips för den perfekta västerbottenpajen

Botten, fyllningen och tillbehören - vi delar med sig av de bästa tipsen för den ultimata Västerbottensostpajen!

  1. 1. Botten

    Grunden för en lyckad paj är trots allt en god och frasig botten! Det härliga  är att den går att variera på så många sätt. Du väljer själv om du vill göra din pajdej med grovt mjöl, vitt mjöl, glutenfritt, filodeg eller en färdig pajdej.

    Originalreceptet för Västerbottensostpaj är gjort med 125 g smör, 2 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, 1 ägg och 1 msk vatten. Blanda/mixa samman smör och vetemjöl till en grynig massa, tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Klä sedan formen och låt vila i 30 minuter. Nagga med en gaffel och förgrädda sedan i ca 10 minuter i 200 grader.

    Några extra tips för perfekt botten:

    • En god paj tar tid! Degen behöver vila för att mjölet ska suga upp vätska och fett och svälla. Annars blir degen för lös och botten kommer sjunka ihop och krympa när du gräddar den. Men det går jättebra att först trycka ut den mjuka degen i formen och sedan låta den vila i kylskåpet i formen. Att trycka ut en stenhård deg som redan vilat i kyla är inte helt lätt!
    • Ett ägg i degen gör den smidigare och lättare att hantera när du trycker ut den i formen.
    • Nagga pajdegen för att förhindra att botten puffar upp och reser sig under förgräddningen. Andra sätt att förhindra det är att lägga något tungt i formen när du förgräddar den. Vad som helst som är ugnssäkert och känns rimligt att lägga på din deg! Vissa lägger torkade ärtor i formen, det funkar bra. I en långpanna kan man lägga några tunga metallslevar eller något liknande i formen under förgräddningen.
    • Förgräddningen hjälper till att få den härligt frasiga bottnen och kanten.
    • Gör du en hög paj kan det vara en fördel att klä formen med bakplåtspapper, så degen kan "fästa" lättare på underlaget.
    • Om du naggat hål i botten kan du med fördel pensla lite ägg på det förgräddade pajskalet, då stannar fyllningen kvar och blöter inte upp bottnen lika mycket. 
  2. 2. Fyllningen

    Tricket med att få en riktigt god fyllning till din Västerbottensostpaj är att ta lite mer Västerbottensost än receptet kräver. 

    I vissa recept står det 150 g riven Västerbottensost, men vi tycker det godaste är att ta närmare 300 g Västerbottensost i din paj om du vill maxa med ost – det får plats i en vanlig pajform. Istället för vispgrädde kan du då ta mellangrädde och mjölk, för att pajen inte ska bli för fet.

    Vispa ihop 3 ägg med 2,5 dl mellangrädde och 1 dl mjölk, tillsätt salt och svartpeppar och rör ned osten. Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter eller tills pajen stannat av och fått fin färg.

    Som du vet är alla ugnar olika, så om du inte är nöjd med pajens gräddning kan det bero på temperaturen. Vi säger 200 grader, men det kan vara allt ifrån 175-200 grader som är rätt för dig och din ugn. Blir pajen gyllenbrun innan fyllningen är färdig? Sänk temperaturen till 175 grader och låt pajen stå kvar i ugnen ytterligare en stund med folie på toppen tills den stannat av. Nästa gång du ska laga pajen - kör 175 grader från början och se om det blir bättre!

    Vill du göra extra mycket fyllning är det enkelt att öka mängden äggstanning - tänk då 1 ägg + 1 dl vätska i taget. Och så lite extra ost, salt och peppar såklart!

  3. 3. Topping och tillbehör

    Det klassiska tillbehöret till Västerbottensostpaj är hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom – och det är ju fantastiskt gott!  Håller du dig till de klassiska tillbehören crème fraiche och löjrom tipsar vi om att klicka toppingen uppe på pajen – då blir pajen både fantastiskt god och vacker att titta på!

    Pajen är också otroligt god att servera med olika röror, exempelvis en viltröra med tärnat älgkött eller renfilé eller en svampcrème.

Så lagar du en klassisk Västerbottensostpaj!

Så gör du klassisk Västerbottensostpaj

Här visar Elina från ICA-köket hur du lagar en klassisk Västerbottensostpaj, steg för steg!

Goda recept på Västerbottensostpaj

Varsågod, här får du recept på allt från klassisk Västerbottensostpaj till några goda pajer med en twist!

  1. Enkel västerbottenpaj med smördeg

    1. Enkel paj på nolltid!

    Betyg 4.6 av 5.
    81 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Vill du svänga ihop en enkel västerbottenpaj? Då får du inte missa detta recept! Enkel att tillaga tack vare smördeg men med klassisk härlig smak. Salt, peppar och västerbottenost – små detaljer som gör stor skillnad.

    Enkel västerbottenpaj med smördeg
  2. Västerbottensostpaj med romröra

    2. För dig som älskar romröra!

    Betyg 4.7 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Kärt barn har många namn – Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj osv.. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den unika, mytomspunna osten är Västerbottensostpaj? Här serveras den med en frisk löjromsröra!

    Västerbottensostpaj med romröra
  3. Klassisk västerbottenpaj

    3. Klassikern

    Betyg 4.5 av 5.
    366 personer har röstat
    Receptet har 57 kommentarer.

    En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.

    Klassisk västerbottenpaj
  4. Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

    4. Västerbottenspaj extra allt!

    Betyg 4.6 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Extra lyxig blir din Västerbottensostpaj om du toppar den med kantareller, löjrom och dill. Ja ni hör ju själva hur gott det blir!

    Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom
  5. Västerbottensostpaj med savoykål

    5. Västerbottensost + savoykål = sant

    Betyg 4.5 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Har du hungriga gäster vid bordet kan du göra din Västerbottensostpaj ännu matigare – fräs savoykål och blanda i fyllningen. Savoykålen har en angenäm smak som gifter sig fantastiskt väl tillsammans med Västerbottensost!

    Västerbottensostpaj med savoykål
  6. Glutenfri västerbottenpaj

    6. Glutenfri västerbottenpaj

    Betyg 4.1 av 5.
    52 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Denna glutenfria västerbottensostpaj är lätt som en plätt att svänga ihop. I det här receptet byter du en liten del av smöret mot krämig kvarg vilket gör degen både lättarbetad och något magrare – men minst lika god! Servera gärna med en klick crème fraiche, rödlök och lite läcker löjrom.

    Glutenfri västerbottenpaj

Artiklar (1559)

Våra bästa tips!

Lyckas med pajen

Att baka en paj kan låta lätt, men det finns några saker du bör tänka på för att lyckas!

Festmat

Goda pajer till fest

Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.