Perfect match!

Drycker som passar till Västerbottenost

Är du nyfiken på vilken dryck du ska välja till din Västerbottensost? Autopiloten kanske säger ett tungt rött vin - det är ju en smakrik ost. Men våga prova nytt för att maxa din upplevelse av osten. Här bjuder vi på flera spännande alternativ.
Tips! Här hittar du härliga recept med västerbottenost.

Västerbottenosten - en välbevarad hemlighet

Mystiken kring Västerbottensost lever fortfarande i allra högsta grad. Den tillverkas bara i Burträsk och receptet sägs vara en av matvärldens mest välbevarade hemligheter. Ostarna lagras i minst 14 månader för att mogna och utveckla sin säregna smak.

Här berättar vi vilka drycker som gifter sig väl med fantastisk Västerbottensost. Vi hoppas det smakar!

Drycker till Västerbottensost

Vita viner

Dricker du vitt är friska fruktiga viner ett bra val till både gröna rätter och fisk. Prova till exempel med Riesling, Sauvignon Blanche eller Bourgogne. En torr och fruktig Champagne eller mousserande vin passar också utmärkt!

Röda viner

Till mustigare maträtter med Västerbottensost kan du gärna titta efter fylliga italienska röda viner som Ripasso, Amarone, Shiraz eller Barolo. Perfekt även till ostbrikan efter maten om det blir någonting kvar i flaskan.

Öl

När det gäller öl finns det många intressanta alternativ som går bra ihop med Västerbottensost. Ett bra tips är att gå på en pale ale med mycket karaktär till kraftfulla och smakrika rätter. Även mörka öl med lite sötma kan göra jobbet. Föredrar du ljus öl kan ett veteöl från Belgien eller Holland vara ett riktigt bra val.

Alkoholfritt

Ett tips är att titta på det som alla musterier erbjuder. Både röda äpplen och svarta vinbär går bra till Västerbottensost. Eller prova tillsammans med en svalkande lemonad eller kallpressad juice på färska råvaror. Smaker som tranbär, ingefära och hjortron får gärna ta plats när du provar dig fram.

Söta viner

Lite mer vågade alternativ är att servera Västerbottensost tillsammans med en Sauternes eller sherry. Sötman i osten plockas upp fint av sötare viner, som även balanserar den pikanta beskan i osten. Viner med körsbärstoner är intressanta till osten eftersom körsbärskärnor har en bitterhet som finns i osten.

Sprit

Om du tänkt servera Västerbottensost ihop med sprit rekommenderar vi calvados, whisky, vaniljvodka eller akvavit.

Artiklar (1537)

Alkoholfritt!

Smaksätt med öl i mat

Härlig tyngd och fyllighet! Våra bästa tips för att smaksätta maten med alkoholfri öl.

Gott i glaset

Vinterdrinkar

Vill du imponera på dina gäster? Bjud på riktigt goda vinterdrinkar! Vi har samlat både varma och kalla drinkar som passar perfekt att bjuda på i vinter! Vad sägs om Irish coffee eller white russian?

Nyårsskål utan alkohol

Nyårsskål utan alkohol

Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.