Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

Extra lyxig blir din Västerbottensostpaj om du toppar den med kantareller, löjrom och dill. Till årets stora kräftskiva är Västerbottensost och Västerbottensostpaj en självklar del av kräftbordet och med lite extra finess blir denna klassiska paj en given hit!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Fyllning: Grovhacka svampen och vätska ur den i en torr stekpanna på medelhög värme. Höj värmen när svampen har krympt och bryn den med smör samt vitlöken och schalottenlöken.
  3. Ta av pannan från plattan och blanda ner 2 dl riven Västerbottensost (för 4 port). Spara lite svamp till serveringen.
  4. Vispa ihop tryffelolja, ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar i en bunke.
  5. Pajdeg: Smält smöret och pensla pajformen med smält smör, lägg filodegsarken omlott, pensla med smör mellan varje lager. Lägg på svampfyllningen, häll över äggblandningen och resten av den rivna Västerbottensosten.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 25–30 minuter. Täck med ugnsfolie om pajen börjar få för mycket färg.
  7. Till servering: Låt pajen svalna och toppa den med svamp, dill, klickar av gräddfil och löjrom.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde, mjölk och gräddfil.

Recept och bild i samarbete med Västerbottensost®

Tips

Om det känns för tunt med 3 ark filodeg (för 4 port) går det bra att öka filodegen till dubbel mängd, 250g, vilket motsvarar ca 6 st ark. De kan läggas dubbelt för att de inte ska gå sönder lika lätt.

Ingredienser

Portioner: 4
Fyllning
  • 250 g rensade kantareller eller blandad svamp
  • 25 g smör
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 1/2 dl riven Västerbottensost
  • 1/2 tsk vit tryffelolja (kan uteslutas)
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar
Pajdeg
  • 25 g smör
  • 125 g tinad filodeg (125 g motsvarar 3 ark)
Till servering
  • 1 kruka dill
  • 2 dl gräddfil
  • 1 burk löjrom (à 80 g)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2643 kJ / 631 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer