UNDER 60 MIN | Medel

Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

Extra lyxig blir din Västerbottensostpaj om du toppar den med kantareller, löjrom och dill. Till årets stora kräftskiva är Västerbottensost och Västerbottensostpaj en självklar del av kräftbordet och med lite extra finess blir denna klassiska paj en given hit!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Fyllning: Grovhacka svampen och vätska ur den i en torr stekpanna på medelhög värme. Höj värmen när svampen har krympt och bryn den med smör samt vitlöken och schalottenlöken.
  3. Ta av pannan från plattan och blanda ner 2 dl riven Västerbottensost (för 4 port). Spara lite svamp till serveringen.
  4. Vispa ihop tryffelolja, ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar i en bunke.
  5. Pajdeg: Smält smöret och pensla pajformen med smält smör, lägg filodegsarken omlott, pensla med smör mellan varje lager. Lägg på svampfyllningen, häll över äggblandningen och resten av den rivna Västerbottensosten.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 25–30 minuter. Täck med ugnsfolie om pajen börjar få för mycket färg.
  7. Till servering: Låt pajen svalna och toppa den med svamp, dill, klickar av gräddfil och löjrom.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde, mjölk och gräddfil.

Recept och bild i samarbete med Västerbottensost®

Tips

Om det känns för tunt med 3 ark filodeg (för 4 port) går det bra att öka filodegen till dubbel mängd, 250g, vilket motsvarar ca 6 st ark. De kan läggas dubbelt för att de inte ska gå sönder lika lätt.

Ingredienser

Portioner: 4
Fyllning
  • 250 g rensade kantareller eller blandad svamp
  • 25 g smör
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 1/2 dl riven Västerbottensost
  • 1/2 tsk vit tryffelolja (kan uteslutas)
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar
Pajdeg
  • 25 g smör
  • 125 g tinad filodeg (125 g motsvarar 3 ark)
Till servering
  • 1 kruka dill
  • 2 dl gräddfil
  • 1 burk löjrom (à 80 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2643 kJ / 631 kCal