Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Västerbottensostpaj med romröra

Kärt barn har många namn – Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj, Westerbottensostpaj, VB-paj m.fl. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den unika, mytomspunna osten är Västerbottensostpaj? Här serveras den med en frisk löjromsröra.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Pajdeg: Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Låt degen vila i kyl minst 1 timme. Klä en pajform med degen, nagga i kanterna och förgrädda ca 10 min.  
  3. Fyllning: Vispa ägg och grädde, tillsätt den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 min tills pajen stelnat. Låt svalna.
  5. Romröra: Dela fänkålen på mitten och skär bort roten. Strimla fänkålen mycket tunt och blanda med limesaften. Tillsätt löjrom, crème fraiche, lite svartpeppar och dill. Servera pajen med romröran.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och crème fraiche.

Recept och bild i samarbete med Västerbottensost®

Ingredienser

Portioner: 6
Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
Fyllning
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Romröra
  • 1 fänkål eller gurka (1 fänkål motsvarar ca 1/2 gurka)
  • 1 lime (färskpressad saft)
  • 1 dl löjrom
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 msk finhackad dill
Lägg till i inköpslistan